Galerii: Kopli ja Konnaküla said esimese Haapsalu linnaosana infostendi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 18

Fotod Kaire Reiljan

Kopli ja Konnaküla on esimesed Haapsalu linnaosad, millel on ka piirkonda tutvustav stend.

Kolmapäeva pärastlõuna lumesajus kogunes Kopli tänava algusesse paarkümmend inimest, avada Kopli ja Konnaküla asumi infostend. Stendi valmistanud Tiit Kaljuste on sinna kogunud info, mis tutvustab linnajao ajalugu, maju ja tänavaid ning vanu vaateid.

Kopli ja Konnaküla infostend sündis kohalike elanike algatusena, mille teoks tegemist toetas Haapsalu linnavalitsus 900 euroga. Haapsalu endine linnaarhitekt Anu Joost ütles, et tegelikult võiksid sellised infostendid olla ka teistel Haapsalu linnaosadel, sest ega inimesed enam tea, kuidas ühte või teist kanti nimetatud on.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
khk
1 aasta tagasi

Ilus algus hommikule , kui sellist uudist lugeda . See oli muide irooniliselt kirjutatud. Huvitav kas artikkel läheb ka lehte . Kui läheb , ma loodan siis et mu 92 aastane vanaema seda ei näe , kes on muide Haapsalus sündinud .Tal niigi tervis juba nigel ja seda jama pole tal vaja lugeda . Nagu juba siit kommentaaridest olen lugenud on inimestel vastakuid arvamusi . Kindlasti hakkavad ka mulle disligid lendama . Aga vaba maailm ja sõna õigus . Ma kasutaks ka nüüd seda õigust . Paber kannatab kõike , see on juba vana ütlus . Mina soovitaks järgmine kord… Loe rohkem »

En.
1 aasta tagasi
Reply to  khk

Ei leidnud Te postitusest ühtki väidet, mis stendil valesti on. Polnud ka ühtki fakti, mida Kopli ja Konnaküla ajaloole lisada. Millest siis iroonia? Kuna Kopli kandi tutvustamise idee ega stendil kajastatav pole kuidagi seotud linnavalitsuse ametnikega vaid oli A. Mölderi kodanikualgatus, soovitaksin Teil oma vanaema mälestused kirja panna (või helifailina salvestada) ja Aitale saata. Veel parem, korraldada ühine teeõhtu ja oma sügavamaid/ teistlaadseid teadmisi sõbralikult jagada. ‘Küladega’ Haapsalus on ilmselt nii nagu küladega ikka – üks on kuulnud ja arvab teadvat üht, teine teist. Isegi 92-aastane saab teada vaid seda, mida on ise näinud-kuulnud. Alati ei pruugi ta aga teada… Loe rohkem »

Ridalast
1 aasta tagasi

Parbust polegi avamas ja tasuta suppi maitmas, muidu sööb teine ainult allahinnatud pardi rindasid.

Mari
1 aasta tagasi
Reply to  Ridalast

Hakkas parem?

Rae
1 aasta tagasi

Väga huvitav artikkel. Aitäh!

sudoku
1 aasta tagasi

ka lehte ilmunud

Kodanik
1 aasta tagasi

Tore . Kopli tänava inimesed on ära teinud suure töö. Ajalooliselt ei ole Kopli tänaval kunagi olnud Konnaküla. Konnakülaks nimetati väga kitsalt piiritletud ala Jalaka tänava piirkonnas. Tean millest räägin.

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

To Kodanik: Erinevatel aegadel on Koplil olnud erinevad mõõtmed ja alajaotised. Soovitan tutvuda Läänemaa Muuseumi toimetiste 1. osaga. Väga lühidalt: der Koppel ulatus 1391.a. Krahviaiast Tallinna maanteeni ja sealt Randsalu ojani. Konnaküla (hiid-Kopli sees) on suht noor asum, kui võtta aluseks hoonestuse teke Potisepa tänavale 1882.a. millest kirjutab 1920-40-tel kohapeal elanud Venda Sõelsepp (ta mälestusi avaldati 1990-tel Läänlases järjejutuna. Raamatukogu lugemissaalist võib küsida kausta, kuhu kõik Sõelsepa artiklid on kogutud). Vastsel stendil on vanalinna-poolne Kopli märgitud Konnakülast eraldi. Kuna asumid aastakümnetega muutuvad, muutub ilmselt ka elanike koha(nime)taju. Kõige uuemat infot stendi koostajad süvitsi ei uurinud ja see poleks ruutmeetrile ära… Loe rohkem »

Teist ja teile
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Mis puutub kinnikasvanud- ehitatud vaadetesse, siis mulle meenus, et 100 aastat tagasi olevat võimalik olnud Võntküla mäelt näha Uugla mõisa lipumasti, kus Von Knorringu lipp lehvinud.

Kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Konnakülas elas juba minu vanavanaisa, minu vanavanemad ja ema. Ka minu lapsepõlv möödus seal. Mäletan hästi neid konnatiike ja neid ilusaid konnakontserte. Kes neid konnasid seal kokku luges aga neid oli palju. Neid tiike kahjuks enam pole. Kõik on maju täis ehitatud. See ei tähenda aga seda, et neid pole olnud. Nooremad inimesed ja hiljuti Haapsalu linna elama asunud ei pruugi sellest midagi teada. Kui olete huvitatud võin Teile näidata kus need tiigid asusid. Tean ka seda kes, kuidas ja millest ehitati Jalaka tänavat. Soovin Teile edu edaspidiseks rahulikku pühade ootust

Jäpe
1 aasta tagasi

Ega see poolik artikkel ei anna küll arusaama, kus see Kopli ja Konnaküla on. Mõtetu üldse selliseid artikleid siia toppida

kas
1 aasta tagasi

oli toimetuses palgapäev