Sihtasutus Läänemaa kontrollib suvel alkoholimüüki noortele

Lääne Elu

info@le.ee

Alkohol. Foto: Pixabay
Noortelt tuleb alkoholi müües dokumenti küsida. Foto: Pixabay

Sihtasutus Läänemaa kontrollib suvel 30 Läänemaa baaris, söögikohas, poes ja tanklas, kas nad müüvad noortele dokumenti küsimata alkoholi või mitte.

Testostlemise käigus püüab noor osta alkoholi ning jälgib, kas temalt dokumenti küsitakse ja kas talle müüakse alkoholi, kui ta dokumenti ei näita. Alkoholi testostlemise abil saadakse ülevaade, kui lihtne on noorel alkoholi müügikohast kätte saada.

Iga kohta testib sihtasutus kaks korda, seega toimub kokku 60 testostu. Valim on koostatud koostöös politseiga.

„Kas klient on alaealine või mitte on välimuse põhjal praktiliselt võimatu otsustada. Mõni alaealine võib oma ea kohta palju vanem välja näha, seda eriti tüdrukute puhul, kes saavad oma välimust visuaalselt meigiga mõjutada. Vähimagi kahtluse korral peaks alkoholi ostvalt noorelt igaks juhuks dokumenti küsima. See võiks olla samasugune rutiin, nagu kliendikaardi küsimine,” ütles sihtasutuse rahvatervise ja turvalisuse spetsialist Ege Tatarmäe.

Varem on sihtasutus Läänemaa organiseerinud testostlemist Läänemaal kahel korral. Kui esimesel korral küsis kahelt testisikult dokumenti ja selle puudumisel ei müünud alkoholi vaid Taksi pubi, siis eelmisel aastal oli pilt juba parem. Mullu ei müünud noorele alkoholi viieteistkümnest söögikohast/baarist kuus kohta: Rannarootsi Pizza Grande, Peetri Pizza, Africa pubi, Taksi pubi, Hermani baar ja Coctail Garden.

Peale baaride/toitlustuskohtade testiti eelmisel aastal ka tanklaid ning poode. Neljast tanklast küsis mõlemalt dokumenti ega müünud alkoholi üks: Olerexi tankla. Neljateiskümnest poest küsiti mõlemalt testisikult dokumenti ega müüdud alkoholi viies poes: Linnamäe A&Os, väikeses Rimis, Superalkos, Kaubamaja Coopis ja Maximas.

„Uuringud kinnitavad, et mida nooremana alkoholi tarvitama hakatakse, seda suurema tõenäosusega tekkib elu jooksul kas alkoholi- või muu uimasti sõltuvus. Noorte alkoholitarbimine on seotud ka koolist puudumise ja väljalangemise, õpiraskuste, tervisehäirete, sotsiaalprobleemide, riskantse seksuaalkäitumise, õnnetuste jms probleemidega, mis otseselt võivad mõjutada noore tulevikku,“ lisas Tatarmäe.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
teatage
2 aastat tagasi

ka kuupäev ja kellaaeg, pseudotegevus ei vii kuhugi, ennem pühenduge sellele, et keelata meedias noortele suunatud alkoholi reklaamid.