Haapsallu rohkem sõjapõgenikke ei mahu

Sotsiaalkindlustusameti piirkonnajuht Kätlin Hanson (vasakul), sotsiaalministeeriumi kantsler Maarjo Mändmaa ja asekantsler Hanna Vseviov vaatavad omavalitsustes, kuidas sõjapõgenikega hakkama on saadud. Foto: Malle-Liisa Raigla

Sotsiaalkindlustusameti piirkonnajuht Kätlin Hanson (vasakul), sotsiaalministeeriumi kantsler Maarjo Mändmaa ja asekantsler Hanna Vseviov vaatavad omavalitsustes, kuidas sõjapõgenikega hakkama on saadud. Foto: Malle-Liisa Raigla

Haapsalut külastanud sotsiaalministeeriumi kantsler Maarjo Mändmaa tunnistas, et Haapsalus on ukraina sõjapõgenikega kõige suuremaks mureks pikaaegsete elukohtade puudus.

Kantsleri sõnul pole probleemi lahendamiseks Haapsalus midagi teha, sest siin pole ka pindu, mida saaks eluasemeks korda teha. „Haapsalu on selline koht, kus pole isegi tühje tondilosse – kinnisvara on kõik kasutuses, mis ongi tema mõte,” ütles Mändmaa.

Sotsiaalkindlustusameti piirkonnajuhi Kätlin Hansoni sõnul on kohalikud pakkunud nii palju eluruume kui võimalik ja kõik need on ka kasutusele võetud. Seetõttu peavad paratamatult need sõjapõgenikud, kes pole veel elukohta leidnud, kuid soovivad Haapsallu jääda, siiski ära kolima. „Kui töisest sissetulekust pole võimalik hotelliarvet maksta, tuleb ära kolida. Nii kahjuks on,“ ütles Mändmaa.

Kuurortlinna mured

Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare sõnul oli neljapäevase seisuga Haapsalu hotellides 151 põgenikku, kellest umbes kolmandik olid lapsed. Üle Eesti on lühiajalisel majutusel 4100 inimest, kellest pooled on lapsed.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Paaburits
1 aasta tagasi

Ristil ilus ja soe bussijaam… pangu sinna majutama… yks vana juba elab seal…

SS sõdur
1 aasta tagasi

Ja kes vastu hakkab.. Lastakse kohapeal ilma kohtuta maha❤️

SS sõdur
1 aasta tagasi

Sõjaolukorras kinnisvara ja liikumisvahendite ülevõtmise seadus… 😍 🥰 😍 🥰 😍 🥰 😍 🥰 😍 🥰 😍 Fra Mare

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  SS sõdur

Mine ometi arstile!

KAKA
1 aasta tagasi

Kas juba käisid või , ah .

Monika.
1 aasta tagasi

Väga palju on tühje kortereid, eramaju. Jaluta vaid Haapsalus ringi mööda vanalinna ja tänavaid üles ja alla. Korrastamata hoove, laudadega kinni löödud majade aknad, lääbakil aedu väravaid..jne. Väga kurb, et Haapsalu üha lagunev

Tööjõud
1 aasta tagasi

Miks ei mahu! paljudes majades korterid tühjad või elavad neis üksikud naised-vanainimesed. Sinna mahub oi kui palju.

Imelik
1 aasta tagasi

Ei nõustu. Kas meil on nii hästi, et linnas on rahvast ja võimalikke maksumaksjaid ja teenuste tarbijaid üle? Eluaseme probleem? Halloo- kalendrist aastaarvu on keegi vaadanud? Konteinerelamud ja muud võimalikud ajutised korralikud elamispinnad ei tule tuttavad ette? Mis moraal lubab hädas ligimest kuuse alla saata ja mis krd. suutlikus on sellisel riigil, kelle jaoks elamispind on ületamatu probleem?

Pamp
1 aasta tagasi

Ma tean Haapsalus elavaid venelasi väga hästi. Tean ka kindlalt isikuid, kes esimese vene tanki sisenemisel hakkavad punalippe lehvitama ja tulevad teie kodudesse röövima, tapma ja vägistama. Meie kõigi huvides on, et Ukraina lööb nad tagasi ja ukraina kogukond, kes siia saabusid on siinsetele putinistidele isegi suurem vaenlane, kui eestlased.

krõmpsluu
1 aasta tagasi
Reply to  Pamp

Kas need Peterburist tutikate Ukraina passidega ja vene bussidega saabujad ikka on kõik eriti Ukrainlased?

Neh
1 aasta tagasi

Mis krdi ekrejutt see küll on. Haapsalusse mahub terve Ukraina ära ja pool Aafrikat ka veel. Ennekuulmatu tõöpuudus ja röögatu hinnatõus mahub ka lahedalt ära. SSlava Ukraine ja tere tulemast kõigile pagulastele.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Neh

Saa üle, kremli putinoid!

Imelik
1 aasta tagasi

Täpselt, see on riigipiiriga eksinud.

Vahur Reede, saarlane
1 aasta tagasi

Järjekordne näide sellest “Haldusreformist” – kui jutt on “Haapsalust”, siis millest jutt on? Asulast või vallast?

Saaremaal vähemalt on arusaadav, et kui jutt on Kuressaarest, siis jutt on kohast, mis pole enam isegi asula staatuses (valla põhimääruses kirjeldatud seadusvastane eristaatus).

PS just lõppes “Elanikkonna ja Eluruumide loendus”, mida eksitamiseks kutsuti “rahvaloenduseks”. Varsti hakatakse ka selle tulemusi rakendama.🙃

Wellec
1 aasta tagasi

Seekord eluruume ju ei loendatud.

Vahur Reede, saarlane
1 aasta tagasi
Reply to  Wellec

QED!

Mida oligi tarvis tõestada – “rahvaloenduse” kohta ütleb statistikaamet ise nii: “…See tähendab, et valdavalt kogub statistikaamet vajaliku info ligi 30 riiklikust andmekogust. Andmed kogutakse 31. detsembri 2021. aasta kella 00.00 seisuga, kuid nende koondamine registritest kestab 2022. aasta jaanuarist juulini. Inimestelt palutakse lisaküsitlusega infot vaid registrites puuduvate enesehinnanguliste tunnuste kohta.

Loendati nii elanikke, kui ka eluruume! Täpsemalt saab lugeda statistikaameti lehelt. Paaril korral on ka ajakirjandusse lekkinud, et SKA neid andmeid pagulaste majutamisel soovis kasutada. Konks on selles, et SKA ei saanud teemaga üldse hakkama ja kogu teema läks vahepeal hoopis PPA pädevusse.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

Vahi, saarlane pruugib suud!

Elisa
1 aasta tagasi

Umbes 80 vaba korterid
Booking, airb, jne