Uus reformikava sulgeks aasta kooliks kandideeriva Metsküla

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kõik Metsküla kooli lapsed mahuvad ühe puu otsa. Foto: erakogu

Kõik Metsküla kooli lapsed mahuvad ühe puu otsa. Foto: erakogu

Lääneranna vallajuhtide uue reformikava järgi jääks hajaasustusega valda üks kool – Lihula gümnaasium õppekohtadega kaugemates nurkades Koongas ja Varblas ning Virtsus või Kõmsil.

Kui vallajuhtide varasema plaani järgi jäänuks kõik seitse kooli vähemalt neljaklassilistena Lääneranda alles, siis uus plaan sulgeks Läänerannas kolm kooli. Kinni läheks ka maakondlikel ja üle-eestilistel ainevõistlustel aastaid esikohti noppinud ning tänavu aasta kooli valimise üle-eestilisse finaali jõudnud Metsküla kool.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
1 aasta tagasi

Kellelgi peab olema selle kooli vastu pime viha, kui isegi kooli toetav kommentaar saab miinuseid. Inimlikult võib isegi aru saada, halb haridus pluss olematu silmaring. Ja kadedus, et pisikeses kohas suudetakse.

Mati Põdra
1 aasta tagasi

Käed eemale Metsküla koolist! Kui raha on vähe, vähendage oma ametnike armeed.

pupu
1 aasta tagasi

tuleb välja et ukraina sõja finantseerimine on tähtsam kui kohalike koolide säilimine

Ega...
1 aasta tagasi
Reply to  pupu

…nad siis vabatahtlikult ei finantseeri. Nato nõuab, EU nõuab, nukuvalitsus lihtsalt teeb.
Plaan tuleb täita.

Tugitooliõpetaja
1 aasta tagasi

Ainult suurem sündide arv, tagasiränne tõmbekeskustest või rahasadu taevast saab need koolid päästa.
Tahan mängu tuua ka poliitika ja öelda, et näete nüüd selle Reformierakonna tõelist palet? Selle nimel, et ei peaks tõstma lastetoetusi, ollakse valmis lõhki ajama koalitsiooni!

En.
1 aasta tagasi

Iga kord kui öeldakse Reformierakond, meenub mulle valimisreklaam “Maksuvaba reede”. Enamik sest peegeldab tõetruult RE suhtumist matsirahvasse. Ekstra tähelepanu juhin, et kui etenduse käigus muutub Tarandit meenutav Nõunik Saulusest Pauluseks vähemalt üheks päevaks nädalas, siis pärisorine laulurahvas jääb murust madalamaks 24/7. Ja langeb isandale tänust kaelagi napi hingamispäeva eest. Mis on RE praegune reiting? 33%? Valimisreklaam on järelikult puhas tõde. Pisut kurioosne küll, aga kui refid teevad koomuskit (seal reklaamis või riigikogus), räägivad nad tegelikult tõtt (kurnavad rahvast, kaaluvad liitumist Venemaaga). Kui aga rääkivad tõsise näoga, teevad koomuskit (Eesti on tagasi!, 5-e rikkama hulka!, Meie hoolime!).

jevrey
1 aasta tagasi

õige ega orjadel ei olegi kooliharidust tarvis

Kontorirott
1 aasta tagasi

Jõudu Teile kallid Metsküla koolipere!

Jätke
1 aasta tagasi

lastele kool alles. Mujal maailmas tehakse külakool kus ainult neli last elab.

mnjah
1 aasta tagasi
Reply to  Jätke

ma soovitaks loosungite asemel vaadata, milles põhjused on ja sellest lähtuvalt probleemile lahendus leida. Argument, et peab ja mina tahan ei päde.
Selleks, et kuskil maakolkas kooli pidada, on vaja asjast huvitatud inimesi, kes seal piirkonnas elavad, töötavad ja seda arendavad. Mölisevad põhiliselt need, kes tööl käivad mujal, aga kõiki teenuseid tahavad saada nagu kohalikud.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  mnjah

Kui te nüüd vihjasite oma kommentaariga Metsküla koolile, siis – paistab väga kaugele, et te ei tunne kohalikke olusid absoluutselt. Metsküla kool on kool kogu kogukonna jaoks. Sealsete praeguste ja ka tulevaste laste vanemad pole mitte kuskilt otsast mujal tööl käivad mölisejad. Küll aga panevad oma lapsi Metsküla kooli ka lapsevanemad Lihulast ja Kirblast, ehkki logistiliselt oleks nende laste jaoks oluliselt lihtsam käia koolis Lihulas. Nende valik ja ka põhiseaduslik õigus valida seda, millist haridust ja arengujoont oma lapsele soovitakse. Ja ütlen veelkord – kooli lahtihoidmise või kinnipanemise ainuke mõistlik kriteerium on selle kooli õpitulemused. Mis on Metsküla koolil kindlasti… Loe rohkem »

Pille
1 aasta tagasi

Las kogukond teeb erakooli. Miks see kool riigi toel toimima peab?

Miks
1 aasta tagasi
Reply to  Pille

vallamaja ametnikearmee maksumaksja arvel peab toimima? Las hakkavad oma kulu ja kirjadega nn eraviisiliselt ja mitte riigi rahadest tööl käima.

???
1 aasta tagasi
Reply to  Pille

Miks politsei riigi toel toimima peab!? las kogukond teeb erapolitsei!

Pille
1 aasta tagasi
Reply to  ???

Kõmsi koolis on 16 lapse õpetamiseks vaja ÜHTE klassiõpetajat. Mis selles Metskülas nii erilist siis on?!?!

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Pille

Kui nüüd olla ülitäpne faktides, siis Kõmsi kooli personali nimekirjas on lisaks direktorile ka 8 õpetajat. Kui arvestada, et kummagi lasteaia rühma jaoks on kaks õpetajat jääb kooliosa jaoks järgi ikkagi neli õpetajat.

Millisest ühest klassiõpetajast te räägite, kui tohib küsida.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Pille

Erakoolid saavad samuti riigilt toetust!

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Pille

Teie jutus on isegi imenatuke jumet, ja kui tõesti mitte kui midagi muud üle ei jää, ju siis ka see erakool tuleb – aga kas ikka PEAB asi käima nii, et kui tahad pakkuda kvaliteetset, läbimõeldud ja tõeliselt lapsekeskset haridust, peadki oma erakooli tegema?

Sellisel
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

juhul tuleks rakendada vördse kohtlemise seadust ja köik riiklikud instansid kaotada. Siis jöuame ühiskonda kus valitsevad klannid ja kehtivad klanniseadused, abiks erasöjavägi.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Sellisel

Kui võib paluda, siis ärme pane ühte patta kaitseväge-politseid-päästeteenistust ja haridust. Eraõiguslikke koole on Eestis olnud alati, ja selles mõttes on nad ka võrdselt koheldud, et riikliku õppekava ulatuses tuleb õpetajate töötasu riigilt. Õppemaksud ja kõik see muu on põhimõtteliselt selle jaoks, et pakkuda enamat kui pelgalt see, mis kohustuslik.