Anvar Samost: Soome ja Rootsi NATOs – Eesti julgeolek paraneb hüppeliselt

Anvar Samost. Foto: erakogu

Anvar Samost. Foto: erakogu

Ukraina sõda on Euroopat kahe kuuga väga palju muutnud, kuid mõned suured muutused on vähem tähelepanu saanud. Soome ja Rootsi liitumine NATOga on neist kõige olulisem.

Mõlema riigi avalik arvamus pöördus nädalate jooksul pärast 24. veebruari ja koos sellega sai pöörduda poliitika. Ilmselt juba juuni lõpus saavad kaks Eesti põhjapoolset naaberriiki NATO tippkohtumisel Madridis oma liitumisavaldused üle anda ja sellele järgneb tavapärasest kiirem kinnituste andmine senistes liikmesmaades.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Neh
1 aasta tagasi

No Ukraina tahtis Natosse ja kûll neil on seal julge olla. Venemaa muideks laiendab ka ennast ka nii et varsti saame teada kas USA aktsepteerib sõltumatute riikide soove astuda sõjalistesse blokkidesse ja võõrustada välisvägesid. Austraalia jõudis juba planeeritava Hiina sõjaväebaasi pärast hüsteeriasse sattuda.

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Selle asemel,et leelotada kes kuhu ja millal astub võiks suur ajakirjanik tegeleda analüüsiga -miks üldse sõda puhkes,kes sellest sõjast kasumeid võtavad ja mille nimel üldse sõditakse?Väheks jääb kui väidetakse Putin=Hitler ? Kas mitte võitlus ei käi unipolaarse maailma säilitamiseks ?
Nende küsimustega tegelemiseks peaksid meestel ka munad olema ?

Kummaline maailm
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

“Unipolaarne/bipolaarne/multipolaarne maailm” küsimuse lahendamiseks ei pea minema naabreid tapma! Need asjad loksuvad ise paika poliitilise-, majandusliku- vms võimekuse alusel. Näiteks Hiina ei kehtesta ennast naabrite linnu maatasa pommitades. Saab ka teisiti.

putler
1 aasta tagasi

elame näeme

Eino K.
1 aasta tagasi

Hiina marssis hong kongi ka sisse suure jõuga, pommitada polnud vaja, kui taiwan vastu hakkab, küll ka pommid lendavad, lääs hoiab praegu seda natukene tagasi, aga eks nöis kui kauaks. Muidugi nüüd hiinal võimalus venemaa üle võimu võtta, kui vaid see ukraina sõda eskaleeruks.

filosoof
1 aasta tagasi

putler on hirmuvalitseja!?
Pani tööle poltrukid, kes tema vastased
platele viib

Pamp
1 aasta tagasi

Kui peaks juhtuma, et kremli kääbus sõja võidab, siis lakub mõned aastad oma haavu ja tulevad Balti riike vallutama. Alguses hakkab tv-s ilge propaganda pihta(Solovjov, Skabeejeva, Norkin) et meil tänavatel tapetakse venekeelseid elanikke jne. See, et me NATO-s oleme pikendab vallutuse kestvust, aga kääbus ähvardab tuumalöögiga ja seejärel NATO üksused lähevad siit välja. Meie kõigi huvides on, et Ukraina selle sõja võidaks või vähemalt ei kaotaks.

Just
1 aasta tagasi
Reply to  Pamp

Kõik õige, aga mõned aastad tagasi ütles Putin otseetris, et balti riigid ei peaks küll muretsema venemaa poolse rünnaku pärast. Noh kunagi ei tea, aga see lause on kuidagi meelde jäänud.

Pole halba heata
1 aasta tagasi

Meile toob see vene natside sõda Ukrainas hoopis julgeolekut juurde. Hea seegi.

No ei tea
1 aasta tagasi

Milles see väljendub? Minumeelest vastupidi, arvasin juba, et venemaaga on võimalik täitsa häid naaberlikke suhteid hoida, aga kaugel sellest. Ei saa see riik ilma sõdimata olla. See, et me natos oleme ei tähenda veel seda, et balti riike ei võiks kompromissi korral ohverdada. Ajalugu kipub tavaliselt korduma

Pluuto
1 aasta tagasi

Vilets unistus! Merel on rahvusvaheline piirkond, Vene kindlustab oma piire ja toob kõige tugevama kaitse sinna lepavõsa taha, kus on Eesti suvaline piir. Eesti olukord on kehvem- puudub ametlik piir, saatkond lõpetatud Moskvas. Kas ajab naerma? Ei osanud praegune Valitsus isegi saatkonda pidada diplomaatilisel tasemel.Nato ei kaitse, seda ei huvita väike Eesti- kahuriliha vaid.

sama siin
1 aasta tagasi
Reply to  Pluuto

putin näitas ukrainas et nalja ei mõista (kusjuures ainult idioot väidab et venemaa on ukraina sõja kaotanud, algusest peale on öeldud et see ei ole vallutussõda vaid erioperatsioon)
niisiis kui suvel teatavad soome rootsi natosse astumisest, käivitab putin sõjalise erioperatsiooni baltikumis nato ohu neutraliseerimiseks

Kummaline maailm
1 aasta tagasi
Reply to  sama siin

Venemaa ründab suvel NATOt? Kas tõesti? Asjatundjate arvates kulub Venemaal oma sõjalise võimekuse taastamiseks peale Ukrainat üsna mitu aastat.

Nojah, aga
1 aasta tagasi
Reply to  sama siin

mitte idioot ei väida, vaid delfi ja päevaleht on need väljaanded, mis kirjutavad nii, et vene väed üldse vastu ei saa ja ukraina sammub võidult võidule. Selline suurustav ja moonutav tõde.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  sama siin

Vene saab igal juhul lutti, korralikku laskemoona nad toota ei saa, lennukite varuosad põhinevad lääne tehnoloogial ja juppidel, lisaks hakkavad võitlusvõimelised tankid otsa saama ja kõige tähtsam on see, et armee võitlusmoraal langeb ja põhjus lihtne, pole midagi varastada enam.

Oijah
1 aasta tagasi

Issand, kui ruttu saab mõnel ajud pestud. Täitsa uskumatu. Naiivitar võiks mõelda, kui venemaa tõsimeeli nii käpuli oleks, mis viga mõnel jõul siis moskvasse marssida oleks. Lihtne eksole

Pluuto
1 aasta tagasi

Oi lihtsameelsust! Unustad, et riik on tuumarelvaga ja need relvad tulevad lepinguta piiri taha Väike tuksi on julge klähvima!

Nojah, aga
1 aasta tagasi
Reply to  Pluuto

kui pealkirju ainult lugeda, siis tundubki, et eesti vene diplomaatiaga on kõik. Saadeti välja vastumeetmena mõned diplomaadid ja suleti paar saatkonda ja konsulaati. Eesti saatkond on ju ikka olemas moskvas.

Pluuto
1 aasta tagasi
Reply to  Nojah, aga

Balti saatkonnad suleti!!

No mida juttu
1 aasta tagasi
Reply to  Pluuto

Kuskohast selline info? Eesti Suursaatkond Moskvas on avatud esmaspäevadt reedeni kella 9- 12 ni.

ametlik
1 aasta tagasi
Reply to  Pluuto

piir on tartu rahuga paika pandud, see, et meie koloborandid kipuvad kintsuvahe vahus moskallidele seda ajutiselt okupeeritud territooriumi kinkima, ei tähenda et rahvas selle piiri unustanud on.küll tuleb aeg, kui ………………