Omavalitsustele hüvitatakse Ukraina sõjapõgenike vastuvõtukulud

BNS

Valitsuse neljapäevase kabinetiistungi otsusega hüvitab riik riigihalduse ministri ettepanekul kohalikele omavalitsustele seoses Ukraina sõjapõgenike saabumisega kaasnenud vältimatu abi andmise kulutused, selleks eraldas riik 3,3 miljonit eurot.

Kulud hüvitatakse teenuste piirmäärade ulatuses, hüvitise väljamaksmise korraldab rahandusministeeriumi riigihalduse ministri haldusala.

„Ukraina inimesed on täna keerulises situatsioonis ning meie ühine tahe ja kohus on korraldada neile, kes on olnud sunnitud oma kodust lahkuma, abi üle Eesti,“ märkis riigihalduse minister Jaak Aab. „Meie omavalitsused on täna võtnud tubli initsiatiivi põgenikele esmatasandi abi korraldamiseks ja majutamiseks. Ent paljudel juhtudel ei ole näiteks majutuskohtadel lepingut Sotsiaalkindlustusametiga, mis tähendab, et need kulud tuleb katta eraldi, samuti vajavad põgenikud muud vältimatut abi,“ lisas minister.

„Tänan eraldi kõiki vabatahtlikke, ettevõtjaid ja Eesti inimesi, kes on abi andnud või sellesse panustanud.“

30. aprillini tehtud ja tehtavad kulud hüvitatakse vastavalt omavalitsuste poolt tehtud tegelikele kuludele. Rahandusministeeriumi palvel on linnad ja vallad pidanud põgenikega seotud kulude kohta eraldi arvestust. Kuluandmed kogutakse ja makstakse välja maikuus.

Kehtestatud hüvitatavate teenuste piirsummad on majutusteenuse puhul majutusettevõttes koos kolme söögikorraga päevas kuni 52 eurot, korteris majutamisel kuni 20 eurot või omavalitsuse mitteelupinnal, näiteks spordihoones kuni 10 eurot öö pere kohta.

OImavalitsuse kulud põgenike Eestisse sisseseadmisel ja muudes igapäevategevuse toetamisel hüvitab riik kuni 50 euroga põgeniku kohta üks kord perioodi jooksul. Kui toitlustamine on omal käel, liidetakse paketile kuni 100 eurot isiku kohta. Transpordikulu nii maakonnakeskusesse isikukoodi saamiseks kui ka vastuvõtukeskusest majutusse hüvitatakse kuni 20 euroga isiku kohta. Omavalitsuse teavitus- ja nõustamiskulud hüvitatakse 22 euroga pere kohta.

Valitsus eraldab sihtotstarbelisse reservi omavalitsuste kulude hüvitamiseks 3,3 miljonit eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
AVS-ile
2 aastat tagasi

Vaata kaarti ja näed kui suur osa on sõjategevustega hõivatud ja kui suur osa on sellest puudutamata.

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  AVS-ile

Kaudtule jaoks pole maa-ala hõivamisega kiiret, rakette saab linnadesse lasta väga pika distantsi tagant.

arvan
2 aastat tagasi

Nende põgenike vooluga on midagi viga.Ukraina on Eestist 15 korda suurem ja sõda käib ainult Ida-Ukrainas, mõistlik oleks siis pageda Ukraina lääne poole, ega otsida varjupaika mujal maailmas, sõja lõpul oleks lihtsam tagasi kolida, tuleb ju suvi, midagi on ikka alles, saaks teiste riikide abiga elu omal maal üles ehitada. Või siis nüüd tekkis hea võimalus läände saada.

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  arvan

Sõda käib ainult Ida-Ukrainas? Lisaks on terve lõuna lahingutega kaetud, enamus Põhja-Ukrainast ja äsja rünnati Poola piiri äärset objekti. Sul on vist kolm nädalat vana ajaleht nina ees.

Pluuto
2 aastat tagasi

Kes nende oma maad siis kaitseb kui rahvas minema jookseb kui jänesed?Kaitsku ikka oma maad,mitte teiste kulul sööma. Rikas maa, kuid pole inimesi, kes seal viitsiks tööd teha.Sai ju iseseisvaks samal ajal kui Baltimaad.

Hea Okkupant
2 aastat tagasi
Reply to  Pluuto

Suurepärane! Sinu arvates peaksid vene tankidega võitlema naised, kellel on lapsevankrites lapsed? Huvitav mõte. Värske mõte

Pamp
2 aastat tagasi

Jällegi suur äri nn vaestele firmadele nagu Laine, framaare jt. Täpselt nagu 2a tagasi koroona esimese laine ajal. Nemad vaesekesed ei saa hakkama ja riik maksku kõik kinni. Nüüd asi kordub. Põgenikud võetakse vastu, nn firmad teenivad kasumit, kuna nende kuudid on niikuinii tühjad, sest hinnad on absurdsed võrreldes Türgi ja Kanaaridega. Riik ja maksumaksja maksab kõik kinni.

Pook
2 aastat tagasi
Reply to  Pamp

Kas sa siis pole aru saanud , kes tegutsevad üldse Haapsalus …….SULLERID , eesotsas suklesega , teada ju kuidas FraMare ümber ärastati ja aastaid linn maksis kulud kinni …….seda siis praegugi , läbi varifirmade , loe -läbi kirikupapi alaealise tookord poja ……..Uimane jõudis ka oma jalad sulguvale uksele vahele suruda , koos parasa Kurega …….

Pook
2 aastat tagasi
Reply to  Pook

Kurg siis sama töll , kes teelusikate eest Ridalas röövretki toimetas , praegu arvab et, allalastud AUTORITEET , koos koluvere kolm klassi lõpetanud kaldaga .

Jaan
2 aastat tagasi

väga hea, Haapsalu saab võtta siis tuhandeid pagulasi ,tulge kõik Haapsallu, siin on hea!

Nojaa
2 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Jah oota, tagasi ei lähe keegi enam, aga siin hakkab nn viies kolonn provotseerima konflikti ja peabki venemaa tulema “päästma” oma kodanike õiguseid. Aja küsimus.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Nojaa

Võib arvata, et need Putini pommide eest põgenevad ukrainlased on Eesti riigile lojaalsemad kui eestlased ise.

juhanass
2 aastat tagasi

Eks reform näitab teed …….nagu alati , koos Autorollost sulleri rahandusministriga ……

Pluuto
2 aastat tagasi
Reply to  Nojaa

söövad enne eestlaste lauad tühjaks ja jätkavad edasi mujale.