Krista Kumberg: paras pähkel vaatajale

Haapsalu lasteraamatukogu bibliograaf Krista Kumberg soovitab Anton Lomajevi illustratsioone lähemalt vaadata, sest need on detailirikkad ja ilmekad. Foto: Malle-Liisa Raigla

Haapsalu lasteraamatukogu bibliograaf Krista Kumberg soovitab Anton Lomajevi illustratsioone lähemalt vaadata, sest need on detailirikkad ja ilmekad. Foto: Malle-Liisa Raigla

Peterburi! Ei mingit kahtlust. Seda saab tõdeda, kui vaadata lasteraamatukogus Anton Lomajevi illustratsioonide näitust.

Vaated peaksid kujutama õigupoolest mõnd Saksa linnakest, kuid Peterburis elav kunstnik on, ilmselt alateadlikult, oma kodulinna tabamatu hinguse piltidele jäädvustanud. No umbes nii nagu Wikland joonistas Lindgreni raamatutesse oma lapsepõlve paiku.

Lasteraamatukogus on olnud sageli Eesti ja maailma tippillustraatorite näitusi, kuid märksa harvem selliseid, mis annaksid edasi ühe raamatu kogu loo. Nüüd on vaataja ees lõviosa piltidest, mis Anton Lomajev joonistas Ernst Theodor Amadeus Hoffmanni muinasjutule „Pähklipureja ja hiirekuningas“. Lugu ilmus algselt aastal 1816. Seitsekümmend kuus aastat hiljem sündis selle põhjal tänini teatrite repertuaaris püsiv ballett „Pähklipureja“, mille muusika kirjutas Pjotr Tšaikovski ja koreograafia valmis Marius Petipa käe all. Olgem ausad, me teame kunstipäraste pähklitangide lugu peamiselt balleti kaudu. Sestap võivad Lomajevi illustratsioonid vaataja segadusse ajada – ei tea selles muinasloos säherdusi seiku olevat.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments