Ekspert annab nõu: Kuidas veebi kaudu edukalt tööle kandideerida?

Lääne Elu

info@le.ee

Kerli Kadak. Foto: Kristian Kruuser
Kerli Kadak. Foto: Kristian Kruuser

Praegusel ajal toimub üha rohkem töövestlusi internetis. Samuti muutuvad aina populaarsemaks töölesoovijaid tutvustavad videosalvestused, mis lisatakse kandideerimisdokumentidele motivatsioonikirja asemel.

Tööjõu rendi ja värbamisettevõtte Finesta tööjõu rendiosakonna juht Kerli Kadak  jagab soovitusi, kuidas ka koduses keskkonnas potentsiaalsele tulevasele tööandjale muljet avaldada.

Kõige olulisem on Kadaku sõnul meeles pidada, et isegi kui ei pea töövestluseks kuhugi kontorisse kohale tulema, ei tohi unustada, et tegemist on olulise verstapostiga inimese karjääriredelil. “Niisiis tunne end nagu kodus, aga ära unusta, et oled tööintervjuul,” paneb ekspert kõigile kandideerijatele südamele.

Taust olgu neutraalne ja hele

Ükspuha, kas ees seisab veebi teel töövestlus või motivatsioonivideo võtted, inimene peab olema kaamerast hästi nähtav. „Kõige parem on sättida ennast istuma nii, et selja taha jääks ühtlaselt hele sein,” soovitab Kadak, „nii tuleb inimese nägu koos kõigi emotsioonidega hästi esile.” Ta lisab, et parem, kui muud ruumi paistma ei jääkski. „Kindlasti ei ole hea toon, kui töölesoovija tagant paistab tegemata voodi või poikvel riidekapiuks. Samuti ei peaks kaadrisse jääma teisi pereliikmeid. Töövestluse ajaks oleks mõistlik tõmbuda omaette tuppa, vajadusel korraldada nii, et lapsed oleks sel hetkel kodust ära, siis pole karta, et keegi keset jutuajamist siiski kogemata sisse tormab,” soovitab Kerli Kadak.

Kontrolli pilti ja heli

Selleks, et pilt oleks terav ja heli kvaliteetne, soovitab Kerli Kadak enne teha kaamera- ja mikrofoniproovi. „Kui inimene istub, siis kaamera võiks paikneda umbes tema silmade kõrgusel, nii on vestlus kõige loomulikum. Kaamera peaks olema stabiilne, pilt fookuses ja valguse suhtes sellise nurga alt, et inimese nägu oleks üleni korralikult näha. Ka mikrofon peaks korralikult töötama – kui tekivad krabinad või heli moonutused, hakkab see segama osapoolte keskendumist vestlusele,” räägib Kadak. Sellepärast tasub tema sõnul enne töövestluse algust veebikaamera paika sättida ning veenduda, et mikrofon töötab.

„Mobiiltelefoni kaamerat ma töövestluseks ei soovita, ammugi pole tarvis vestluse ajal telefoniga ringi jalutada,” juhib värbamisekspert tähelepanu. „Motivatsioonivideo salvestamiseks võib telefonikaamerat kasutada, kuid ka seal tuleks kontrollida, kas inimese hääl on kuuldav ning tekst arusaadav ja kaamerapilt kvaliteetne. Et pilt ei hüpleks, võiks telefoni panna statiivi või stabilisaatori peale, sest isegi kui keegi saab filmimisel appi tulla, võib telefoni hoidev käsi liikuda.”

Ka veebivestlus nõuab viisakat riietust

Tõsi, internetikohtumisel ei ole inimene üleni näha, niisiis ei pruugi sukapükste või kingade pärast muretseda, kuid see osa, mis kaamerast paistab, peaks olema korrektne. Kadak tõdeb, et vahel kipub inimestel enda väljanägemine koduses miljöös tähelepanuta jääma. „Enne kui kaamera sisse lülitate, käige korraks peegli eest läbi. Veenduge, et juuksed on kammitud, nägu puhas ja pluus plekkide ning kortsudeta. Riietus võiks olla pigem tagasihoidlik, kui väga silmatorkav, intervjueerijate tähelepanu peaks jääma siiski kandideerijale mitte tema rõivastele. Näiteks särk, mille rinnaesisel seisab sädelevate tähtedega kiri „Sexy girl” ei ole töövestlusele parim valik.”

Veendu, et oled õigel ajal õiges keskkonnas

Eri veebikeskkondi, kus kohtumisi korraldada, on päris mitmeid ja igaühel on oma eelistused. Kadak soovitab enne intervjuu algust vaadata üle, kas kandideerijat oodatakse Zoomis, Teamsis, Google Meet´is või hoopis mujal. „Oleks hea varakult kindlaks teha, kas keskkonda on ligipääs olemas, kas tuleb teha konto ja kas töölesoovija oskab sinna siseneda. Kui see aegsasti üle vaadata, saab kasvõi mõne tuttava appi paluda ja temaga seal keskkonnas proovikohtumise teha,” annab Kadak nõu. „Siis on kindel, et väärtuslik intervjuuaeg ei kulu tehnilistele küsimustele.” Siinkohal lisab värbamisekspert, et täpsus on voorus ka veebikohtumisel. „Kui tööintervjuu on määratud kella 15ks, siis see tähendab, et sel ajal peakski kohal olema.”

Harjuta

Kuigi intervjuu toimub interneti kaudu, on selle eesmärk siiski sama kui silmast silma kohtumisel – teha selgeks, kas kandideerija on ametikohale sobiv. „Tööintervjuuks tuleb valmistuda. Intervjueeritav võiks teada, kuhu ja kelleks ta kandideerib, läbi mõelda oma tugevused, jäädes seejuures ausaks,” kinnitab Kadak.

Harjutamine on väga oluline ka siis, kui salvestatakse motivatsioonivideot. „Kindlasti tuleks tekst läbi mõelda ja aega võtta, kui palju kulus. Video pikkuseks võiks olla 2-3 minutit mitte rohkem. Igaks juhuks võiks salvestada mitu varianti, et siis lõpuks parim välja valida.” Kadak rahustab, et väike mõttepaus või sõnakoperdus probleemiks ei ole, kuid kõik oleneb ka sellest, millisele ametikohale töölesoovija kandideerib. „Kui töö eeldab head rääkimis- ja eneseväljendusoskust, siis on oluline, et ka kandideerimisülesannete ajal jutt sujuvalt ning loogiliselt jookseks.”

Ära unusta, et päris maailm on alles

Mõnikord tasub veebivestlusele eelistada siiski päriselt kohale minemist. „Kui on teada, et kodus pole netiühendus kiita või ei leidu korralikku tehnikat, siis ei maksa hea õnne peale lootma jääda. Kortermajades võib probleemiks saada ka naaberkorterites toimuv. Kui ikka naabriga nii head läbisaamist pole, et saaks tal paluda tööintervjuu ajaks puurimine või põranda lihvimine peatada, siis on soovitav minna vestluseks tööandja või värbaja kontorisse,” arvab Kadak.

Vahel lepitakse alguses kokku töövestlus veebi teel, aga selgub siiski, et see ühel või teisel põhjusel ei toimi. „Kui tekib takistus, siis tuleb lihtsalt intervjuu korraldajale teada anda ja lepime kokku uue aja, vajadusel väljaspool internetti. Ja kirjalikud motivatsioonikirjad pole ka kadunud, videotutvustus on lihtsalt veel üks uus võimalus. Mida rohkem erinevaid võimalusi, seda tõhusamalt saame vabadele ametikohtadele leida õiged töötajad,” kinnitab Kadak.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments