Lauri Läänemets: läänlaste pool miljonit maanteele jäetud tundi

Lääne Elu

info@le.ee

Lauri Läänemets. Foto: Helen Kattai

Lauri Läänemets. Foto: Helen Kattai

Igal hommikul ärkavad ja lahkuvad sajad tuhanded eestimaalased tund või rohkemgi varem, et võtta ette teekond tööle, mida õhtul taas korrata.

See tähendab, et need sajad tuhanded Eesti inimesed veedavad oma ärkvel oldud ajast kaks ja enam tundi lihtsalt sõitmisele. Ainuüksi Lääne-Eestis on selliseid inimesi hinnanguliselt kokku 1000. See tähendab, et igal aastal kulutavad Lääne-Eesti elanikud sõitmisele kokku rohkem kui pool miljonit tundi – aeg, mis tuleb pere, kodu, kogukonna, trenni või huvitegevuste arvelt. Inimese heaolu arvelt.

See kõik võib kõlada üksikisikute valikute küsimuse ja olmeprobleemina, kuid julgen väita, et see on sümptom ühest tõsisemast Eesti ühiskonda vaevavast probleemist. Inimestel pole võimalik leida tasuvat, motiveerivat või atraktiivset töökohta väljaspool suurlinnu. Oleme harjunud seda võtma paratamatusena, kuid see ei peaks nii olema ega tohikski olla. Riigi aktiivsem sekkumine läbi regionaal- ja tööpoliitika võiks olukorda parandada ning anda inimestele tagasi nende uneaega ning vabaduse olla rohkem pere ja kogukonnaga. Sellist kontseptsiooni võiks nimetada 30 minuti Eestiks, kus igal inimesel on võimalik leida motiveeriv töökoht ja elementaarsed teenused kodust 30minutilise sõidu kauguselt.

Ühest küljest võiks ju pidada positiivseks, kui inimene leiab endale mujalt tasuva töö. See võimaldab teenida rohkem kui kodukohas ja avardada karjäärivõimalusi. Kuid siin on ka varjukülg, sest tihti ajame sassi aja hinna ja selle väärtuse. Praegu kulutavad Eesti inimesed igal aastal 6 miljonit töötundi edasi-tagasi tööle uhamisele ja see tähendab, et paljude jaoks kestab tööpäev tavapärase 8 tunni asemel 10–12 tundi. Lisandub keskkonnajälg ning see, kui palju inimesed kulutavad auto ülalpidamisele ja kütusele ning mis on selle mõju leibkonna heaolule.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nojah
2 aastat tagasi

Ma arvan, et 30tunnine töönädal ja sealhulgas võimalusel mõistlikus proportsioonis kaugtööd teeks elu ilusamaks. Tervist ei tohi ka esimese elupoole jooksul ära kulutada.

uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Elasin aastaid Tallinna ühes aedlinnas ja kulutasin ka peale aastat 1990 tööle sõiduks autoga tunni aga kui oleks pidanud meie õitsva ühistranspordiga sõitma siis poleks olnud mõtet üldse nädala sees koju tulla !
Seega leian tund tööle ja tund tagasi on täiesti normaalne,mõned saavad ka nende tundide eest isegi palka

Elanik.
2 aastat tagasi

Õige jutt !