Maaomanik viib Ramsi tee vaidluse taas kohtusse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Autode pääsu Ramsi neeme tippu tõkestab lukustatud värav, jalgsi ja rattaga liikujatele on tee vaba. Foto Urmas Lauri

Lääne-Nigula vallavolikogu otsustab täna eramaal asuva Ramsi tee avalikuks kasutamiseks määramise.

Volikogu esimees Neeme Suur ütles, et volinikud hakkavad otsustama eelkõige Ramsi tee avaliku kasutamise tingimuste üle. „Mis kellast mis kellani võib seal liikuda, milline on piirkiirus, kuidas korraldatakse parkimine, mis puudutab Ramsholmi kinnistu läbimist avaliku teed mööda ja Ramsi tee tipus supluskoha kasutamise tingimused,” kirjeldas Suur otsuse eelnõu sisu.

Ramsholmi kinnistu peremees Priit Kotkas on aga endiselt vastu, et läbi tema koduhoovi hakatakse Ramsi neemele autodega sõitma. „Lähen volikokku kohale ja ütlen oma seisukoha. Kui on hädasti vaja see tee avalikuks kuulutada, pole mul midagi selle vastu, kui see on avalik jalgratturitele ja jalgsi liikujatele. Aga autosid ma oma õuest läbi sõita küll ei luba!” ütles Kotkas eile Lääne Elule.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
28 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Suures vabaduse tuhinas ehitasime oma riigi kehvale vundamendile ja nüüd kus riik kasvatab korruseid on vundament igatpidi kiiva vajunud !
Erastamise kogemus oli teistel riikidel olemas aga meie tegime iseenese tarkusest oma ärastamisagentuuri kaudu ühe lollusese teise järel ja seda kõiki meie parteide juhtfiguuride kiidulaulude saatel.Küllap pudenes nii parteikassase kui oma tasku ?

Investor
2 aastat tagasi

Olen maaomaniku poolt, niigi piisavalt vastu tulnud, kel tõsine huvi, saavad jala minna ja loodust nautida. Igasugused autopeded jm autoga randasõitjad ei ole sinna teretulnud. Üleüldse, sellistes suletud kogukondades ei ole vaja võõraste liikumist, inimesed elavad seal ja naudivad justnimelt vaikust ja rahu. Österby sadamasse loodud teile kõik tingimused, puhvet, parkla jm. minge sinna.

Neeme/Harjumaa
2 aastat tagasi
Reply to  Investor

Täitsa nõus, olen isegi mereäärse kinnistu omanik ja ei salli võõraid liikumas. CCCP-i aeg on läbi, kui kõik võrdsed ja kõik kõigi oma. Just sellepärast maksin väga palju, et omada paremaid tingimusi, merevaadet, rahu. Müts maha omaniku ees, mina poleks üldse mingit liikumist lubanud.

ei ole
2 aastat tagasi
Reply to  Neeme/Harjumaa

see cccp kuhugi kadunud, vara rõõmustate, koöõmal on ilusad ja vaiksed kohad valmis pandud

En.
2 aastat tagasi

Alles täna lugesin läbi täispika artikli. Eestis pole ime, kui omavalitsus loovutab isegi sõjaeelsel kaardil nähtava teekese (rääkimata veneaegsest) eraomanikule ning pärast tekivad selle kasutamisega suured jamad. Kuuldavasti olla kõrvalteede erastamise põhjuseks valdade soovimatus neid hooldada. Ehk hoidnuks (tagantjärgi targana) pahandused ära see, kui osade teede suhtes poleks vallal otsest kohustust neid talvel koristada ja kevaditi hööveldada? Korrastataks siis, kui võimalust on või hädavajadus tekib. Eraisiku ebaadekvaatselt suure omanikuinstinkti vähendamiseks võiks kogu maa (ja metsa) omandiõiguse asemel olla käsutusõigus. Sest kui ülivähesed erandid välja arvata, pole ükski inimene maad ega metsa ise teinud. Maa sündis ja 100 aastane palgimets kasvab… Loe rohkem »

Mees
2 aastat tagasi
Reply to  En.

Kümnekonna aasta pärast ei juhtu veel autodega midagi. Sõidavad bensiiniga, diisliga, on hübriidid, el autod jne. Alles 2035 tahetakse Euroopas uute D – autode tootmine lõpetada. Kasutatud sõidavad veel pea 20 aastat ja nii see on ainult EU maades. Targemad pead räägivad aga, et el autode tootmine mingil ajal lõpetatakse hoopis kuna akude tootmine ja utiliseerimine on siiski väga keskkonnakahjulik.

Kohalik
2 aastat tagasi

Paslepa lahele ei ole juurdepääsu enam ühestki kaldast, kõikjal on tarad, väravad ja keelusildid. Merele peab olema juurdepääs tagatud kõigile, ükski normaalne inimene ei lähe veekogudesse ammugi mere(soolasesse) vette oma autot pesema. Kõik see reostamine jutt on väljamõeldud luulu, et ennast õigustada. Tehku väravad lahti ja kalamehed, rannamõnulejad võivad iga maikuu tulla talguid tegemama. Miks pole teed juba ammu sundvõõrandatud, kui avalikkus seda soovib? Avaliku huviga teede erastamine on mõistusevastane. See kes Ramsis elab käigu, siis ise ka mööda merd või lennaku, mitte ärgu sõitku kohalik omavalitsuse teede peal ja inimeste hoovides mööda.

Investor
2 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Kes keelab osta Paslepa lahe äärde mereäärne kinnistu? Või tahad teiste kulul elu nautida?

selleks
2 aastat tagasi
Reply to  Investor

et mere ääres jalutada ei pea kinnistuid kokku ostma , vale arusaam vabadusest ja eraomandist

suvitaja
2 aastat tagasi
Reply to  Investor

vallal (ehk siis kogukonnal) ongi seal mereääres kinnistu, kuhu oleks vaja ka ligipääsu sõidukiga.

Külli
2 aastat tagasi

Nüüd küll ei saa aru – mõne omaniku vastu omavalitsused teevad reegleid, aga enamikus Läänemaal on mererannad maaomanike poolt tarastatud. Näiteks Pullapääl, Haapsalus Kastininal. Ei lähe ju normaalne inimene randa, kui on Eramaa sildid? Mina küll ei lähe.

Kus on sinu õueala
2 aastat tagasi

piirid? Kas kogu sulle kuuluv maa? Sel juhul leia mõni teine võimalus , st teerajake, kus läbi saab.

see
2 aastat tagasi

on maade erastamisega seotud korruptsiooni tagajärg, teada on , et kõige suurem korruptsioon esineb kohalikes omavalitsustes, kus parteid on moodustanud oma toiduahelad

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Lisatud fotolt küll näha pole, et üldse keegi tolle tara taha pääseks. Jalakäija lihtsalt ei tule selle peale, et on igati seaduslik värav avada ja teise “õuele” jalutada. Ilmselt see ongi omaniku eesmärk.

Äkre
2 aastat tagasi

Jääb arusaamatuks see, mille eest vald võitleb. Kas tõesti on vaja seada ohtu koduõuel mängivate laste elud?
Kas tõesti on vaja tagada maasturivendadele autopesuvõimalus läänemeres?

MERE ÄÄRDE ON TAGATUD MOOTORSÕIDUKIGA LIGIPÄÄS MERD MÕÕDA JA SEDA IGAÜHELE! Milleks on vaja eraldi autoteed??? AUTOSTUMINE on nagunii võtnud absurdi mõõtmed!

Aga noh, eks Lääne Nigulas ollagi suurim Äkre esindatus ja seega pole imestada midagi.

Allan
2 aastat tagasi
Reply to  Äkre

No kui tõesti tee koduõuest mööda läheb siis maaomanik võiks ka vastu tulla ja vallaga koos mingi tee teha, mis läheb tema õuest eemalt mööda. Miks on vaja lolli mängida ja kõik teed kinni panna sellepärast?

Endine luuraja
2 aastat tagasi
Reply to  Äkre

sul küll sellise pättusepagasiga siin midagi möliseda ei ole, vanja!
Ja mis sul see ekre ette jäi!!

Lääne Elu
2 aastat tagasi

Õigus maaomanikul.Miks peavad mingid autopeded igale poole pääsema käigu jala või sõitku jalgrattaga.

keegi
2 aastat tagasi
Reply to  Lääne Elu

kuritegelik nutsihimuline vallaametnik on tekitanud olukorra, millega on tekitatud maakitsusele juurdepääsu tee lubamatu erastamisega kogukonnale ja tavainimesele õiguslik kaos. Vald peaks selle tee ja avaliku ranna uuesti omale tagasi nõudma. linnatänavatel kulgevad kõik teed elamute akendest mööda, mis kisa peaks siis need elamuvaldajad tegema ja tõkendid valima.absurd

keegi`le
2 aastat tagasi
Reply to  keegi

Linnatänav on avalik ruum. Nendel seal poolsaarel on oma kinnistu, mille eest nad maksavad maamaksu vallale. Jäta auto värava taha ja palun – mereni pole versta maadki. Linnas on samuti eramajad, mille kinnistule võõrastel pole asja ei päeval ega öösel.

sellised
2 aastat tagasi
Reply to  keegi`le

piirangud on õigusevastased, lähtudes inimeste liikumisvabadusest ja avalikust õigustundest ning igamehe õigusest, nende väikeste vürstiriikide tekitamisega on mindud vastuollu enamuse tahtega

Miks
2 aastat tagasi
Reply to  sellised

Miks väikeses vürstiriigis peab autoga sõitma? Jalakäimist ei keela keegi.

kogu
2 aastat tagasi
Reply to  Miks

jama on selles, et Mikk Lõhmus ajab lihtsalt jonni, mängib omaarust rahvameest ja kulutab valla tuhandeid eurosid kohtus käimiseks. Maaomanik on teinud kõigiti järeleandmisi, aga ikka on Lõhmusel soov, et võiks kohe autoga läbi omaniku õue sõita. Volikogus on seltskond, kes omandist vähe aru saab ja nii ongi võimalik neid kallutada nagu oinasarve, printsiibil valla köis las lohiseb.

Investor
2 aastat tagasi
Reply to  sellised

Sinu ostetud kodu koridoris võiks lähtuda inimeste liikumisvabadusest…

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  keegi`le

Juba poolsaarele kinnistut soetades tuleks arvestada avaliku huviga. Teealuse maa saab maamaksust vabastada.

ka enne
2 aastat tagasi
Reply to  keegi`le

erastamist oli tee ja poolsaar seal avalik ruum, ainult keegi lasi selle tee seal ära erastada, linnas seda õnneks teha pole lubatud, muidu oleks linnas sama jama kokku keeratud, mäletate tallinnas üks ti.la sai kuidagi ka ühe tee ära erastada ja hakkas rahvalt elamuteni jõudmiseks teemaksu nõudma, nüüdseks on see asi lahendatud ja selle vennikesega probleeme enam pole, aga keegi tekitas ju selle probleemi ja ilmselt mitte siniste silmade eest

Arvos
2 aastat tagasi
Reply to  Lääne Elu

Paneb siis avaliku tee sinna hoovi enne hoovi kinni, et ka mingi maaomanik ei saaks sinna sõita?

Mees
2 aastat tagasi
Reply to  Lääne Elu

Selgita, kes on sinu arvates ” autopede “?