Rannarootsi Selveris saab toetada suurperesid koolitarvetega

Elen Freivald

elen@le.ee

Vabatahtlikud koguvad Rannarootsi Selveri juures annetusi suurperede lastele. Foto Elen Freivald

Üleriigilise „Lapsed kooli” kampaania käigus koguvad Läänemaa suurperede liidu vabatahtlikud Haapsalu Rannarootsi keskuse Selveris suurperede lastele koolitarbeid. Oma panuse saab anda pühapäevani õhtuni.

Eesti lasterikaste perede liidu presidendi Aage Õunapi sõnul on september lastevanemate jaoks üks väljaminekuterohkemaid kuid, sest tihti tuleb soetada uusi riideid, vihikuid ja muud kooliminekuks vajalikku. Neljapäeval algatatud kampaania eesmärk on suurtele peredele tuge pakkuda.

Läänemaa suurperede liidu esindaja Inga Pärnaste sõnul on Läänemaal aastatega suurperede arv kasvanud. „Kahe aastaga on liitunud 15-20 peret ja hetkel on Läänemaa suurpere liidus 70 suurpere enam kui 500 liikmega,” ütles ta.

Pärnaste sõnul küsitakse tihti mitmest lapsest algab suurpere. „Oleme võtnud seisukoha, et suurpere hakkab meie liidus neljast lapsest,” ütles Pärnaste.

Pärnaste on Läänemaal suurperede liitu vedanud kolm aastat ja oma sõnul pole ta seni suurperede poolt väga kurtmist kuulnud. „Üldiselt saavad suurpered oma väljaminekutega edukalt hakkama, kuid kampaania raames on meil võimalik neid lisaks toetada,” ütles ta.

Pärnaste on ka seisukohal, et ega alati ei pea enne kurtma kui keegi abikäe ulatab ning liidu juhtimise ajal on ta täheldanud, et antud kampaania raames on inimesed väga lahked ja läänlased eriti lahked. „Toetus ja hoolivus ongi kampaania märksõnadeks,” lisas Pärnaste.

Neljapäeval veidi peale kella 17 oli Rannarootsi keskuses poekäru, kuhu kogutakse kõik heade inimeste annetused, juba pooleldi täis. Uurides vabatahtlikelt, kuidas esimese päeva esimene tund on läinud on, vastati, et paljud tunnevad kampaania vastu huvi küll. „Jagame kohapeal ka flaiereid, kus kirjas koolilapsele vajalikud kirjatarbed. Nimekirja järgi saab igaüks valida, mida kampaania raames osta,” ütles üks vabatahtlik.

Varem ja ka tänavu toetab Läänemaa suurperede liit esimesse klassi minevaid lapsi koolikotiga. „Selle võrra kergendame suurperede väljaminekuid,” ütles Pärnaste.

„Lapsed kooli” heategevuskampaaniat korraldatakse juba 12. aastat. Rannarootsi selveris saab omaltpoolt suurperesid toetada N-P 16-19.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lamemaalane
2 aastat tagasi

Meie edulugu pidi ju terve maailm imetlema, või kuidas?

Järjekordne
2 aastat tagasi

kerjakampaania.

Mida v...
2 aastat tagasi

Mille kuradi pärast on maskid ees seal pildil olevatel!?!?! Vabatahtlikult kannan! Paistab et allutamise eesmärk hakkab vilja kandma, enam ei pea sundima ka.

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  Mida v...

Joo suhkruvett, see aitab!

Roosiaed kaob, roosid pole olulised
2 aastat tagasi

See valitsus teeb ainult kokkuhoidu, v.a. presidendi loss, kuhu on hädavajalik õue püstitada klaasmajakesed ja ehitada juurde muud butafooriat. Ka tara rajamine ümber lossi on hädavajalik, kuidas muidu Turist veel 5 aastat seal rahva vastu püsiks!

Arvos
2 aastat tagasi

Kas on kedagi, keda toetada tarvis pole? Milleks meil riik on? Me ei saa riigi kohustusi üle võtta.

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Sinust ja minust ja paljudest kaasmaalastest koosnebki riik ju. Riik ei ole keegi kaugel elav rikas onu, vaid meie ise siin kohapeal elavad inimesed olemegi riik. Hea on toetada neid kaasmaalasi, kes on tõepoolest hädas. See on üllas missiioon. Mõistan ka teie hämmingut, sest ka minuarust jaotatakse seda rahanatukest, mida me kõik kokku oleme raske tööga kraapinud, pisut ebaõiglaselt. Korruptsioonijuhtumeid tuleb pidevalt avalikkuse ette, aga parandada seda saame ainult endale tublide esindajate valimisega valimise päeval.

Agule
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

olgu see keda valita,mis tahes tubli , kui sedaused võimaldavad petta, ulmelisi preemiaid maksta (ja just nii meil on ), ei muutu siin midagi.Pole vahet kui tublit inimest valite.

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Agule

Aga mida siis teha. Kas alla anda ja leppida kõigega mida sulle ette öeldakse? Alistumine ilma lahinguta on nõrkadele ja jobudele. Ei tohiks usku valimistesse kaotada, see siiski veel selline poolaus tegevus ma vähemalt arvan nii.

filosoof
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Loeb see kuidas hääli loetakse.

see
2 aastat tagasi

selver võiks lastekaupade hinda alandada ja teha seda koos kaubapakkujatega , mitte aga oma maksium kasumit taga ajada ja riik peaks lastekaupadelt käibemakseu ära kaotama või seda kõvasti vähendama, see kõik võimalik, aga see valitsus seda ei tee, nemad on rahvale selja pööranud ja tegutsevad võõrfirmade huvides

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  see

Ja eelmised valitsused tegid mida.

Nohh
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

samad tegelased olid ju eelmistes ka. Mälukas on või?

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  Nohh

Kaja Kallas on esimest korda pääminister! Mälukas on vä?

Nohh
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

Kas teie olete rumal?

Kuhu
2 aastat tagasi

jääb riigi osa?

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  Kuhu

Riigi iive programm kukkus juba ammu läb ju. Nüüdne valitsus ei näe suurperede toetamisel enam üldse mõtet eriti, ka praegune presidendi kohta hoidev tegelane ütles selge sõnaga, et täna oleme veel enamuses, aga homme juba vähemuses omal maal. Nii et näha on, et on loobutud Eesti rahvuse säilitamisest. Palju andis kaasa sellele ka eestlaste väljaränne suures mahus ja paistab, et enamus ei plaanigi tagasi tulla enam kunagi.

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  Ei tea

Väga rumal jutt!

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  pinn

Eestlase iive on negatiivne juba pikemat aega ja see pole vale ega väljamõeldis, täiesti avalik infio. President ütles täpselt seda, mida kirjutasin, ka see pole vale. Eestlasete väljaränne on üle saja tuhande, kui mitte rohkem, ka see pole vale vaid avalik statistika. Ma ei saa aru millist osa te rumalaks peate minu tekstist? Kas seda osa, kus ma kirjutasin, et enamus ei plaanigi enam tagasi tulla kunagi!? See on jah, minu arvamus, mis põhineb paljude välismaal peredega elavate kaasmaalaste väljaöeldust.

filosoof
2 aastat tagasi
Reply to  Ei tea

Õllepurgist tarkust imevate isenditega pole mõtet eriti vaielda. Teine grupp on looduslikud vaimuhälvikud kellele uue korra kohaselt on määratud juhtivkohad ühiskonnas.

jah
2 aastat tagasi

kui pere hädas, tuleb aidata. Aga muidugi peaks vanemad enne mõtlema,kus suurt peret suudavad ülal pidada. Kas on elamine sobilik, tööd, tervist jne. On palju naisi,kel ainult üks laps,sest rohkem ei suudagi nagu kasvatada-koolitada.

filosoof
2 aastat tagasi
Reply to  jah

21 sajand……Tehnika- teaduse sajand….

Kahe lapsega pere.
2 aastat tagasi

Enamus suurperede vanemad ei käigi tööl. Ma ei tea küll millest ja kuidas elavad?? Ja elavadki vist ainult annetustest.
Minul 2 täiskasvanut last juba ja terve elu olen tööd rabanud lausa kolmel rindel korraga+ mehel ka nagu hea sissetulek.

märgatud
2 aastat tagasi

Eks igal perel ole oma lugu. Mõnel on lapsed riburida, aga teisel aastate vahega, kus suuremad on vanematele toeks ja abiks nooremate kantseldamisel.Õige tööjaotus võimaldab ehk pereisal ikka tööl käimistki..muidugi kui tööd ikka leida. Vanasti polnud taaskasutust, ega selliseid kodumasinaid kui praegu, mis ise toimetavad ning majapidamistöödele kulub seetõttu vähem aega ja riie ka mõne krooni eest taaskasutusest seljas, millel isegi firmamärk küljes. Palju hullem on iseendaga hakkama saada, et see uhkus hingele haiget ei teeks. Aga elu õpetab nagu öeldakse. Muidugi annab see toetamine ka andjale ühtteist-anda on alati lihtsam kui vastu võtta. Tore on see, et on nimekiri,… Loe rohkem »

Jüri
2 aastat tagasi

Kui kodus 5-6 väikest last,siis ei saagi mõlemad vanemad tõõl käia,vanematel niigi 24/7 tõõkoormus. Suuremate lastega muidugi lihtsam.

to Kahe lapsega pere
2 aastat tagasi

Kurb, et sellise rumala arvamuse taha võetakse kokku enamus suurpered. Millisest sajandist teadmine, et enamus suurperede vanemaid tööl ei käi? Täna on enamus suurpered tugevad, hästi toimetavad pered. On perekondi, kes tegutsevad pereettevõttes ja perekondi, kus mõlemad vanemad käivad palgatööl. Isiklikult isegi ei tunne ühtegi suurpere, kes annetuste najal elaks. Kunagi jooksis televisioonis suurperest sari “Jane ja Urmet pluss 10”, 10lapselise pere igapäevaelust. Neid oli nii vahva vaadata ja seal vist pereema oli kodune, aga oli selles midagi halba või silma riivavat või tundus, et nad ei saa hakkama? Jõudu kõigile suurperedele! Mina olen oma annetuse juba teinud ning andmisest… Loe rohkem »

märgatud
2 aastat tagasi

Mulle meeldis su mõtteavaldus..aga äkki me saime valesti aru kirjutajast. Võibolla soovis ta öelda, et tema rapsis oma kahe lapsega nagu hull, et toime tulla, kuidas küll need suurpered hakkama saavad… vahel käib mõte kiiremini kui näpp järgi jõuab.

pinn
2 aastat tagasi
Reply to  märgatud

“Enamus suurperede vanemad ei käigi tööl. Ma ei tea küll millest ja kuidas elavad?? Ja elavadki vist ainult annetustest.”

Kas sellest on võimalik valesti aru saada?

Nohh
2 aastat tagasi

Suurperesid ei tohiks halvustada, vaid vastupidi, kiita hoopiski!!! Tobe suhtumine minuarust veel ikka jäänud, et vaadatakse viltu suurperedele, kes on meie rahva säilimisse tegelikult suure panuse andnud. Sina oma kahe lapsega ei ole rahvaarvu ju mitte suurendanud, tubli siiski, aga vähe ikka.

aga
2 aastat tagasi
Reply to  Nohh

peret kus on vähe lapsi tohib arvustada ? Te ei tea ju põhjust,miks inimesel on ainult üks või kaks last…..Kiita tuleb neid ,kes on korralikud lapsed üles kasvatanud.Olgu siis üks või viis….

Nohh
2 aastat tagasi
Reply to  aga

kiitsingi ju, lugeda ei mõista või?

filosoof
2 aastat tagasi

Olid ajad Eestimaal kus kasvatati suuremas osas peredes üles 5-6 last. Aga tänasel tehnikasajandil on see ülejõukäiv. Kus probleem peitub?