Suri radioloog Heldur Õigus

Lääne Elu

info@le.ee

Heldur Õigus (7.mai 1935 – 2. juuni 2021)
Heldur Õigus (7.mai 1935 – 2. juuni 2021)

Eile suri 86-aastasena Läänemaa haigla kauaaegne radioloog Heldur Õigus.

„Ta oli nii suur isiksus,” õhkas haigla pikaaegne naistearst ja eelmine ravijuht Kai Tennisberg.

7. mail 1935 sündinud Õigus töötas Läänemaa haiglas 1977. aastast ja viimane tööpäev oli tal haiglas 2019. aasta 31. detsembril.

42-aastasena Haapsallu tööle asudes olid Õigusel seljataga õpingud Tartu ülikooli arstiteaduskonnas, mille ajal tegeles aktiivselt ratsaspordiga, töö spordiarstina Tallinnas, Tapa tuberkuloosidispanseri peaarsti amet ja selle kõrvalt õpetaja ning kohaliku kooli direktori töö, Sõmeru tuberkuloosisanatooriumi juhtimine peaarstina, arstiteaduskonna ordinatuur ning 14 aastat tööd vabariiklikus tuberkuloositõrje dispanseris.

Tänased kolleegid mäletavad teda kui igavesti olnut. Vanematele meenub ilus tumedapäine polikliiniku juhataja, noorematele soliidne härra röntgenipilte uurimas.

Kolleegide sõnul ei hoidnud õpitut ja kogetut Õigus kunagi vaid endale. Kui pildi tellinud arst leidis minuti aega Õigust kuulata, sai ta lisaks luumurru või kopsupõletiku kirjeldusele üksikasjalise selgituse detailide kohta, mida radiololoogi silm nägi, aga õppimata inimene märgata ei osanud. Kui aega oli rohkem kui minut, otsiti sahtlist välja teaduskirjandus.

„Helduri teadmishimu, uurimistung ja mälu olid fantastilised. Digiajastu alates võisid arvutitega hädas olla temast põlvkonna võrra nooremad inimesed, mitte tema,” meenutas Tennisberg.

Kolleegide sõnul võisid naistöötajad ise unustada naistepäeva olemasolu, Õigus mitte kunagi. 8. märtsi hommikusele konverentsile ilmus ta alati sületäie tulpide või kotitäie kommidega.

Paljud haapsallased tunnevad andekat arsti rahvateater „Randlase“ etendustest. Piiskopi rüü „Valge Daami legendis“ sobis doktorile sama hästi kui valge kittel haigemajas.

Ühiskondlikult aktiivsena oli Õigus 1991. aastal Eesti tänapäevase radioloogide ühingu asutajaliige ning kuulus selle pädevushindamise komisjoni. Läänemaal osales pikki aastaid Läänemaa arstile liidu revisjonikomisjoni töös.

2002. aastal omistati Heldur Õigusele Haapsalu vapimärk. 2019. aastal pälvis Õigus Eesti radioloogia ühingu kolleegipreemia ehk Kõrghetke ordeni.

„Alati hea tuju, fantastiline jutustamisoskus, äärmine  korrektsus kohustuste täitmisel, abistav, toetav suhtumine. Need on vaid mõned Heldurit iseloomustavad märksõnad,” meenutasid kolleegid Õigust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
heli
2 aastat tagasi

Südav kaastunne omastele.

oli
2 aastat tagasi

üks tõeline arst