Isamaa algatatud eelnõu vabastab koduomanikud omavalitsuste kõnniteede koristamisest

Lumerookimine Võnnu tänavas. Foto: Urmas Lauri
Kui eelnõu läheb läbi, ei pea inimesed enam koduesisel lund rookima. Foto: Urmas Lauri

Riigikogu liige Tarmo Kruusimäe annab kolmapäevasel istungil Isamaa erakonna nimel üle seaduseelnõu, mille jõustumisel vabastatakse koduomanikud omavalitsustele kuuluvate kõnniteede koristamise kohustusest. Kruusimäe sõnul on aeg omanikud teoorjusest vabastada.

Ehitusseadustiku ja kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmise seaduse eelnõu eesmärgiks on vabastada koduomanikud senisest ebaõiglasest koormisest ning tagada kõnniteede õigeaegne ja parema kvaliteediga koristamine.

Kruusimäe sõnul on kõnniteede korrashoiu kohustuse seadmine koduomanike õlgadele ebaõiglane. „Meie eakate, terviseriketega, erivajadustega ja ka igapäevaseid töökohustusi täitvate inimestega on praegune riigi poolt asetatud koormis liiaks. Suuremate lumesadude või teiste raskemate ilmastikutingimuste puhul käib see paljudele aga hoopiski üle jõu. Seetõttu kannatavad aga nii koduomanikud kui ka teised linnaelanikud, kelle jaoks muutub tee läbimatuks,“ ütles Tarmo Kruusimäe eelnõu algatajate nimel.

Lisaks tõi Kruusimäe välja, et täna kehtiv seadus kohtleb inimesi ebavõrdselt. „Kortermajade puhul korraldab linna kõnniteede koristamist ühistu ja koduomaniku panus piirdub läbi ühistu sellise teenuse eest tasumisega. Eramajade puhul eeldatakse aga millegipärast, et koduomanikud peavad igapäevaselt ise kõnniteid koristama (sh lume ja libedusetõrjet tegema) või kallist koristusteenust sisse ostma. Vastasel juhul ootab neid rahaline karistus,“ selgitas Kruusimäe.

„Omavalitsustele kuuluvate kõnniteede korrashoid on kohalike omavalitsuste kohustus. Seda ei saa teoorjuse kujul veeretada eraomanike kaela,“ ütles Kruusimäe.

Praegu kehtiva ehitusseadustiku paragrahvi 97 lõige 6 kohaselt on teega külgneva maatüki omanik kohustatud linnas, alevis ja alevikus korraldama sõidutee ja tema kinnisasja vahel asuva kõnnitee koristuse, sealhulgas lume ja libeduse tõrje tasemel, mis võimaldab kõnniteel ohutult liigelda. Tegemist on seadusega koduomanikele pandud kohustusega, mida ei hüvitata.

Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse paragrahvi 6 lõike 1 kohaselt on kohaliku omavalitsuse ülesandeks korraldada oma teede ja tänavate korrashoidu. Teeseaduse paragrahvi 2 lõike 2 punkti 1 kohaselt hõlmab tee mõiste ka kõnniteed. Seaduse mõjuks on koduomanike vabastamine omavalitsustele kuuluvate kõnniteede koristamise kohustusest ja ka omavalitsustele kuuluvate kõnniteede õigeaegse ja parema kvaliteediga koristamise korraldamine.

Selleks, et anda omavalitsustele aega teha ettevalmistusi oma kõnniteede koristamise korraldamiseks ja et teha seda sümboolselt õigel ajal, on ette nähtud, et käesolev seadus jõustub 1. oktoobril 2021. aastal, millal tähistatakse omavalitsuspäeva.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
27 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
miks
3 aastat tagasi

mina pean jumala tagant seda löga rookima ja tema jüngrid teevad seda

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  miks

kirikust mine küsi jüngrite isetegevuse kohta täpsemalt!

To Tom naabermajast
3 aastat tagasi

Miks mina pean kojamehe tellima ja talle maksma, et linna kõnnitee puhas oleks?

Agu
3 aastat tagasi

mina ei hakka talle ju maksma, ma elan hoopis teises linna otsas, mina maksan oma kojamehele.

Tom naabermajast.
3 aastat tagasi

Tellige Kojamees,tema roogib.

Arvos
3 aastat tagasi

Mõte õige kuid ikkagi ei hakka seda punti valima.

Vanamoodne
3 aastat tagasi

Pange tähele, selle asjaga läheb samuti nagu kõigega. Keegi juba mainis, et kojameest saab juba praegu tellida, kuid see on kallis. Kui kogu linna kõnniteid rookima hakata, peaks hoolduskulu märgatavalt tõusma. Ja sellest hoolimata ei jõuta lund kõrvaldada, sest see sajab üheaegselt, vajades üheaegset rookimist, mitte järgmiseks päevaks jätmist. Kui nt. mul on seni õnnestunud lume- ja jääkooriku teket majaesisel vähemkäidaval kõnniteel üldse vältida, tähendavad tulevikus tõusvad maksud, et pean rohkem maksma hakkama ja ikkagi kõnnitee ise puhta hoidma, kui oma maja eest turvaliselt käia tahan, mitte saabastega lund kinni tampides libedat koorikut tekitada, mille vältimiseks omakorda külvaks linn vastikuid… Loe rohkem »

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Vanamoodne

kui teenusepakkuja valimisega mingi sahkerdamine pihta hakkab, siis on teil õigus. Prügiveoga leiti korralik asutus, kes teeb oma töö korralikult ära. Sama on lumekoristusega. Maksude pärast ärge muretsege, nälga teid ei jäeta, kes siis makse maksab.

Löpuks
3 aastat tagasi

ometi. Loodame, et siis ettepanek ka läbi läheb.

kui
3 aastat tagasi

mõni mõistlik inimene ka selle idiootliku prügiorja seaduse ära muudab ja prügi eest õiglast hinda hakatakse maksma , küll siis ka metsaalused prügist tühjaks jäävad ja loodus sellest puhtamaks saab

Peep
3 aastat tagasi
Reply to  kui

2,5€ kuus on tõesti palju 😀 😀

kui
3 aastat tagasi
Reply to  Peep

prügimägi küsib ehituspuidu sinna andmise eest 150 eur/t, siis see ongi tegel hind mida nad peaks hoopis mulle selle puidu eest maksma, siis hakkab asi toimima

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  kui

puhast puitu viite sinna 150 euriga või? Väheusutav. Keegi tahab uksehingede ja kapinuppude ja naelu täis eemaldamise eest ka töötasu saada. Keegi ei tee niisama midagi.

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  kui

See asi pole hinnas, vaid mõtteviisis ja kasvatuses! Kui hind on odav, siis viib ikka metsa alla, kuna auto küte ka maksab ja kumm kulub jne

uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Loe ja imesta kuidas lollus ruulib !

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

kui kõik ümberringi rumalad tunduvad ja lollisti kirjutavad, siis peaks hakkama mõtlema, et äkki ise hoopis ei mõista teemat päris hästi! Ei ole mõelnud nii?

igatahes
3 aastat tagasi

lõpuks hakkab kellegi ka mõistus pähe tulema, see talvel saha poolt kõnniteele pidevalt lükatav lumekoristus on saatanast ja ebaõiglane

Arvos
3 aastat tagasi
Reply to  igatahes

Ehk avaldad kuhu sahk lund sinu arvates lükkama peaks ning näitad ka ette?

uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Hea ettepanek ja väärt algatus aga … kes selle kinni maksab-ikka see kelle maja eest koristatakse ja see kellel polegi oma maja,ikka
solidaarselt !Kuna rahaga on nii nagu on siis tõstame makse nii sellele kes ei saa koristatud kui ka sellele kelell polegi midagi koristada ja kõik on õnnelikud – Kojamees,et sai eelnõuga punkti kirja ja meie inimesed kes saavad rohkem makse maksta !

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Maksud tõusevad nagunii, kui praeguse koosseisuga otsustajate punt koos on. See ei sõltu sellest lumelükkamisest mitte üks sent, käsud tulevad mujalt. Te ei peaks nii väga muretsema nende maksude pärast, ma olen kindel, et te ei tea praegugi, kuhu täpsemalt teie maksuraha kasutatakse. Selles mõttes on see väga hea eelnõu, et saab linnatänavad korda kenasti, ei pea pidevalt kedagi taga ajama ja trahvima, aga korras ikka pole. Nii on lihtne ja selge teenus, sarnaselt prügiveoga, üks tegija hoiab linna korras.

Peep
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Keegi peab eelmise valitsuses 2.milj laenu lolluse juu kinni maksma.
Sealt see maksu tõus tuleb.

Oppaa
3 aastat tagasi
Reply to  Peep

:))) see on küll nüüd jama. Uskumatu, et selliseid inimesi leidub ikka veel. Põhjendame eelmise valitsuse “vigu” tänase laenuvõtmise ja maksude tõusuga. Lause teil nagu praeguse rahandusministri suust. Ärge palun uskuge kõike, mis seal räägitakse!

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Sellesama maksuraha eest tehakse avalikel teedel talihoolet. Oleksid nõus jupi Laiküla maanteed ise puhtaks rookima, et saaks vähem maksu maksta?

Tohoh
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

sa korteriomanikuna ei maksagi lumekoristuse eest kortermaja ümbruse puhastamiseks või? Ennekuulmatu, anna end üles!