Jaanus Karilaid: Eesti ühtsus koos Haapsalu rongiga

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula
Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula

Nüüdses koroonamaailmas, kus kõik vastastikku isoleeruvad, alates maskidest, mis varjavad inimlikku inimnägu, kuni riigipiirideni, millest enam üle ei pääse ─ selles nüüdses maailmas muutub eriti teravaks küsimus, kuidas seda koos hoida. Et lõplikult ära ei laguneks. Ka Eesti üks olulisemaid küsimusi on olnud, kuidas vältida ääremaastumist. Mis on ääremaastumine? See on Eesti lagunemine. See on Eesti tükeldumine. Killunemine.

Kas Eesti tükeldub omasoodu? Iseenesest? ─ Ei, kui valitsus midagi ei teeks, siis Eesti tükelduks. Väikesteks vaesteks saarekesteks.  Miks me Isamaa õhutusel ei ratifitseeri riigipiiri lepingut ja nõuame endale tagasi Narva-taguseid maid, kui me oleme unarusse jätnud Läänemaa? Kas poliitikutel on ainult üks silm, mis vaatab ida poole?

Läänemaa selgroog ja hingetoru on olnud raudtee. Kui vaadata asustuslugu, kuhu tekkisid asulad ─ nad on kõik seotud raudteega, nad on raudteesse haakunud. Ega Ants Laikmaa ehitanud Taeblasse endale maja raudtee pärast! Aga Taeblat poleks olnud ilma selle trassita, mis ühendas Tallinna ja Haapsalut. Ja tõesti ─ ühendas. Kas ei oleks aeg Eesti taasühendada?

Põhjust on olla tänulik Jüri Rattale, kes peaministrina mõtles sellele, et transport, või eesti keeli liiklusühendus, on see, mis liidab riigi territooriumi, ühendab maakonnad, ühendab nende elanikud. Nüüd kostab hääli, et see ühendus tuleb likvideerida. Et olevat liiga kallis, et maakonnas ei tohiks enam lasta vaestel pensionäridel bussiga sõita oma sugulasi vaatama, kui neil pole sõiduraha maksta. Ma loen sääraseid mõtteavaldusi õudusega. Kas jälle on meie riigis tekkinud kambake, kes tahab Eesti hävitada? Kes tahab lõhkuda Eesti identiteeti, Eesti ühtekuuluvuse? Kes tahab Eesti inimesed lukustada nende kitsasse kodukohta, kust nad välja ei pääse?

Eesti inimene on vaba liikuma kogu Eesti pinnal, sõltumata sellest, kas tal on parasjagu piletiraha või ei ole. Tal on sugulased, tal on tuttavad, tal on isamaa! Kui Keskerakond on seda väga selgesti deklareerinud, et Eesti Vabariik seisab koos inimestest, et kõige tähtsam on Eesti Vabariigi hool oma inimeste eest, et nende võimalus käia vabalt omal maal sõltumatult kõigest ─ sissetulekust, rahvusest, usutunnistusest, minu poolest ka seksuaalsest orientatsioonist… Kui Eesti tuleb ühendada, muutes transpordi igaühele kasutatavaks, siis on Eesti Keskerakond algatanud uhke ja hädavajaliku ürituse.

Igaüks, kes nüüd viriseb tasuvuse pärast, peaks leidma eneses vastuse küsimusele: mis maksab Eesti ühtsus? Mis sa selle rahaga muidu teed?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
47 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
areng
3 aastat tagasi

eelmine aasta ulatus läänemaa poliitküüditatute arv üle 300 inimese. Huvitav millal neid poliitikuid vastutusele võtma hakatakse . aga see päev tuleb iga päevaga aina lähemale .

jänku
3 aastat tagasi

huvitav miks eesti poliitika on kooruptandi ja valetaja nägu

H.T
3 aastat tagasi
Reply to  jänku

sõbralike rahvaste liidu ajast jäänud käitumise-tegutsemise mall. Võtab aega, kui see muutub. Tavaline inimene ka alles veel ärkamas, pole päris aru saanud mis toimub. Ühesõnaga poliitiline kultuur pole veel see, mis olema peab.

paljas porgand
3 aastat tagasi
Reply to  H.T

ei see muutu veel niipeagi , võtke rahulikult eeskuju Auturollotajast ministrist ja Portorollotajatest jne

Tööline
3 aastat tagasi

Kui ma enda tööandjale sedasi valetaks kui Karilaid siis pandakse ilmselt mind vangi või hullumajja

Seda et
3 aastat tagasi
Reply to  Tööline

Sul on õigus ta annab lubadusi mida kunagi ei täida. Miks sa nii teed Jaanus?

Eraisik
3 aastat tagasi
Reply to  Seda et

Ei usu , et Jaanus seda isegi väga täpselt teab .

\"Laane õlu\"
3 aastat tagasi

Eestlased on ikka üks huvitav rahvas- ainult vingume. Karilaid kirjutab, mida soovib aga meie oleme kari anonüümseid eesleid, kellel pole isegi mingeid ettepanekuid, et asjad paremini oleks.

H.T
3 aastat tagasi
Reply to  \"Laane õlu\"

Väga õige! Soovib jah, aga tegusid ei saa teoks teha, sest vahendid puuduvad. See ju ketratud mitmeid aastaid. Seda niiöelda vinguvadki, et jälle tuleb selle jutuga, ise teab, et asja ei saa niipea. Ütleks, et inimesed on hakanud ajalugu mäletama, aga poliitik püüab kala.

maamees
3 aastat tagasi

Kas on veel kedagi, kes sellist limukat usub ja talle hääle annab? …aga kindlasti mõni annab

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  maamees

Miks sa teda limukaks nimetad? Kas raudtee mõte on halb?

En.
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Pärast korruptsioonivalitsuse võimuletulekut esines Karilaid veidrate avaldustega, kus siunas EKRE-t viimase õigustatud pahameele tõttu Ratase ja KE reetlikuse suhtes. Asetades selle konteksti, kus alles aasta-paari eest rääkis Karilaid nii pooldavalt vabadussõjalastest (kellele Päts tegi sama mida liberid tänavu kogu rahvale) pole ime, et keegi süüdistab teda selgrootuses.

teet
3 aastat tagasi
Reply to  En.

no muster on ju sama kui savasaare mahamüümise potsessis

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  En.

siis küll, pole väga jälginud ta väljaütlemisi. Peaksin rohkem poliitikast huvituma, aga tundub mõtetu aega ja närve kulutada sellele mille üle otsene kontroll puudub. Valimistel annan hääle ikka ekrele ja las madistavad, rohkem ma aidata ei saa neid, kui siis ainult rahalise toetusega.

Covid
3 aastat tagasi

Aasta nali Jaanus.
Ratas sõnas riigikogu esimeheks valmise järel, et Eesti poliitikast tuleb korruptsioon välja juurida ja et ka tema seisab selle eest.
Valed ,valed ja veelkord valed. Reps on siiani fraktsiooni esimees ,miks?

urmas
3 aastat tagasi

Võrdlesin Tallinn-Turba bussi- ja rongipiletite hindasid. Hinnad on enam-vähem samad. Ühe bussiga saab ka oluliselt odavamalt.

urmas
3 aastat tagasi

Oh seda püha lapsemeelsust.

häbi on lugeda
3 aastat tagasi

Eesti üks olulisemaid küsimusi on olnud, kuidas vältida ääremaastumist. – huvitav miks seda ääremaastumise poliitikat siin läänemaal edasi aetakse

tehakse
3 aastat tagasi

reservaat turistide tarbeks, kohalikud aborigeenid saavad mõne sendi endi näitamise eest, põhipapp läheb igasugu kruisivahendajatele

mõmmi ja aabits
3 aastat tagasi

Kuula nagu onu Reemuse jutte. Kui neid uskuma jääda siis peaks see raudtee juba rootsini väljas juba olema