Parvlaev Regula sai 50aastaseks

Lääne Elu

info@le.ee

Parvlaev Regula (esiplaanil) Virtsu sadamas. Foto: Urmas Lauri

TS Laevad laevastiku vanim laev Regula sai 1. veebruaril 50aastaseks. TS Laevad ostis laeva 2016. aasta suvel lisaks neljale uuele parvlaevale asenduslaevaks võimalike tõrgete korral. Laev tuli ettevõtte omandisse 1.oktoobrist 2016.

Regula mahutab 400 reisijat ja 100 sõiduautot ning teeb vastavalt vajadusele reise Virtsu-Kuivastu ja Rohuküla-Heltermaa liinidel.

Kogu aeg sama nime kandnud parvlaev Regula ehitati 1971. aastal Saksamaal Papenburgis Jos L Meyeri laevatehases Rederi AB Svea tellimusel. Jääklassiga 71,2 m pikk ja 16,3 m lai parvlaev alustas 1971. aasta aprillis liiklust Helsingborgi-Helsingøri liinil ja sõitis sellel liinil veerand sajandit. Viimase, 26. aasta veetis laev kai ääres, kuni Saaremaa Laevakompanii selle Eesti lipu alla ostis.

Esimese reisi Eesti vetes tegi Regula 17. mail 1997 Kuivastust Virtsu. Regula oli saarlaste jaoks esimene uutest „välismaa“ laevades, millel oli peale autoteki kahel reisijatekil avarad salongid, poed-kioskid, restoran, bistroo lastenurgaga ja baar.

Poole sajandi jooksul on laev kolme omaniku poolt hästi hoitud. Tublil laeval pole siiani vahetatud peamasinaid ehk viiekümne aastaga on neljal Klöckner-Humboldt-Deutzi diiselmasinal koguvõimsusega 2825 kW kogunenud keskmiselt 150 000 töötundi.

TS Laevad laevastiku koosseisus on Regula alates 1.oktoobrist 2016 teinud kahel liinil kokku 2 821 liinireisi, millest 1 609 reisi Virtsu-Kuivastu liinil ja 1 212 reisi Rohuküla-Heltermaa liinil. Nendel reisidel on Regula teenindanud üle 209 000 reisija ja viinud üle Väinamere 91 000 sõidukit.

Hetkel seisab parvlaev Regula Virtsu sadamas ja on vajadusel valmis eeloleval suvel jällegi lisalaevana reisijaid teenindama. Sel juhul saab Regulal TS Laevad koosseisus suvel lõpuks niipalju meremiile läbitud, et piltlikult on tiir ümber ekvaatori tehtud.

Pandeemia ei võimaldanud kahjuks 1. veebruaril Regula 50. aastapäeval suuri pidustusi, aga siiski kogunesid sel päeval Regula autotekile laeva endised ja praegused kaptenid ning laevapere liikmed, et meenutada üheskoos läbitud hetki. Regulale püstitati ka näitus fotodega laeva eri eluperioodidest.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments