Andrus Karnau: kui kodu kaob käest

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Andrus Karnau. Foto: Arvo Tarmula
Andrus Karnau. Foto: Arvo Tarmula

Eestis leidub väikestes linnades ja külades sadu, võibolla tuhandeid kortermaju, mille omanikel pole raha ega pealehakkamist, et neid renoveerida.

Ometi on nõukogude ajal ehitatud 40–50 aasta vanused hooned kellegi koduks – kohaks, mis igale inimesele armas, olgu ta ilus või kole, kallis või sootuks väärtusetu. See probleem tuli ootamatult kurval moel esile, kui tillukeses Lihulas lendas aprillitormis pealt katus. Maja 12 korterist kümnes elas keegi. Kiiruga leidsid inimesed omale peavarju, kes tuttavate, kes valla korterisse. Kuid maja jäi seisma, isegi ajutist katust ei tehtud. Ühistul ei olnud kindlustuslepingut. Terve suve ja sügise seisis maja vihma käes. Sügisel hakul organiseeris vallavalitsus elanike koosoleku, kus leiti, et kõige targem on katuseta maja lammutada. Elanikele jäävad korteritest vaid tühjad pihud või parimal juhul tilluke hüvitis vallavalitsuselt.

Lihulas pole kinnisvara hind kõrge. Majandusministeeriumi hinnangul on Lihula-sugused asulad kinnisvara hinnakaardil kõige odavamas tsoonis. Need on suurtest linnadest kaugemale jäävad alad, mis tasapisi elanikest ja majandustegevusest tühjenevad. Ilmselt pole juhus, et ministeeriumi kaardil on kõige odavam piirkond, kus korteri ruutmeetri hind on kuni 100 eurot, värvitud tumepruuniks. Tallinn ja Tartu on sel kaardil helgelt helerohelised.

Aga inimesed elavad ka neil pruunidel aladel. Eesti Ekspressi hiljuti vahendatud lugu kunstnikust, kellelt Hollandi võimud lapse võtsid, pani mind mõtlema, et mis saaks Eestis, kui mõni inimene koos oma kooliealise lapsega koliks püsivalt elama näiteks Emajõele paati. Eesti talved pole enam nii karmid, et seal hakkama ei saaks. Ilmselt kehitaks tartlased õlgu ja ütleks, et naine on ise oma eluviisi valinud. Nii nagu Lihula näitel oli, sest tõepoolest, katuseta jäänud maja elanikud olid ise valinud selle hoone oma koduks.

Taolisi vanu renoveerimata kortermaju, mis aasta-aastalt oma surmale lähemale tiksuvad, leidub tuhandeid. Isegi siis, kui nende elanike enamust ei moodusta maksujõetud vanurid, on suurlinnadest kaugemale jäävais asulais keeruline leida rahastust, et hooneid renoveerida. Majandusministeerium on seadnud eesmärgiks renoveerida 30 aastaga kõik enne 2000. aastat ehitatud eramud ja kortermajad. 2019. aasta hindades läheks see maksma kokku 11 miljardit eurot.

Minu meelest on 30aastane eesmärk liiga väheambitsioonikas. Tegutseda tuleks kiiremini ja otsustavamalt. Alustada tuleks just nimelt tume- ja helepruunidest aladest ehk nendest piirkondadest, kuhu pangad ei taha anda laenu ja kuhu on elama jäänud inimesed, kel raha napib.

Majandusministeeriumi arvutuste järgi tuleb riigi poolt kortermajade renoveerimisse kulutatud raha riigikassasse tagasi, kui omanikud ise panustavad kaks kolmandikku maksumusest. Nii et see on majandusele kasulik ja kliimale kasulik, sest renoveeritud majad tarbivad vähem energiat. Ning mis kõige tähtsam – see annab inimestele ilusamad ja paremad kodud. Ühiskonnale tuleb kokkuvõttes tulusam hoolida kui õlgu kehitada.

Kolumn on varem ilmunud Postimehes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Annie Annie
3 aastat tagasi

Finantsasutus aitab teid

Laenuraha saate meilt

Kõigi oma sularahalaenude jaoks.
Pakume uusi laene eraisikutele ja äriorganisatsioonidele intressimääraga 3%.
Pakume laene kuni 400 000 000 eurot.

Lisateabe saamiseks võtke meiega ühendust.

E-post: 1: infos.kredit700@gmail.com

E-post 2: financial.service.group01@gmail.com

Whatsapp: +33 7 55 17 86 25

Aitäh

jah
3 aastat tagasi

nagu 40-dail kui seltsimehed me kodud lihtsalt oma pealesunnitud seaduste abil üle võtsid, nüüd üritavad seda korrata armastuse sõnakõlksu taha peituvad libedikud oma seksilelude rõõmuks

Trump ehitas, Karnau hävitab
3 aastat tagasi

Trump pani USA majanduse jälle käima ja tõi liberastidest luusereid pressides NATO-le 130 miljardit juurde . Aga ta on konservatiiv. Ükski vasak-äärmuslane ei tee peale lammutamise ja hävitamise mitte-midagi.

Mees
3 aastat tagasi

Ole mees, ära lahmi palun. Vihast ehita tarkus, mis ei viska õli tulle.

naine
3 aastat tagasi
Reply to  Mees

Too näited vastupidisest.

Mees
3 aastat tagasi
Reply to  naine

Kuidas tulevad Trumpi-sugused võimule? Nad parastavad seda, mis eelnevatel on ebaõnnestunud; nad kasutavad rahvast omaenda komplekside väljaelamiseks; nende keelekasutus on vastandav, ülbe, mõnitav… Ka Hitler tegi ja alul Saksa majandusele palju head: ehitas teid jne. Vaadake ajas tagasi ja mõelge, millise sõnakasutusega tuli Trump võimule: milline alandamine, mõnitamine, solvamine, valetamine. Kas siis sellisest asjast saab tulla head nahka? Võib saada, nagu meist igaühest, kes me oleme ekslikud inimesed, aga see eeldab meelemuutust.

juss
3 aastat tagasi

Trump Lihula linnapeaks!Uuest aastast on ta nagunii töötu!

no kui
3 aastat tagasi

kodu kaob , siis sm. nielsen/autoroller aitab välja , ta ju lihula ja muud hooldekodud kokku ostnud ja kindlasti aitab välja kui raha näitad

no misasja
3 aastat tagasi
Reply to  no kui

paha, et kokku ostnud või? Keelatud tegevus?

Agu
3 aastat tagasi

Väga õige. Maapiirkonnad eesotsas tuleks korda teha, aga eks see ole vist ebapopulaarne poliitiline otsus. Sellepärast diktaatorliku reziimiga riigis ongi rikkam elada….. kui ainult diktaator ise korralik ja heatahtlik oleks. Nn kaasaegse demokraatiaga võib unistama jääädagi, et midagi kiiresti ja kui üldse muutuks…. vaidlused, vaidlused, vaidlused…

vasak radikaal
3 aastat tagasi

Palavalt armastatud Läänemaa vasak-äärmuslane soovib valitsuselt kiiremat tegutsemist kortermajade remondi osas……nojah, aga Tall-Tartu maantee ehitus võib kesta veel 30 a, see pole bolševikule oluline.

Peter
3 aastat tagasi
Reply to  vasak radikaal

Tal head majandusteadmised .. mulle juuli ütles, et maali oli öelnud, et härra on majandusinimene.

tundub
3 aastat tagasi
Reply to  Peter

et Karnau on hakanud humoreske kirjuatma

juss
3 aastat tagasi
Reply to  vasak radikaal

Võime olla kõvad mehed kõik, aga kogu EW progress on tänu Euroopa Liidule!

no misasja
3 aastat tagasi
Reply to  juss

kahjuks puudub võrdlusmoment, ilma liiduta või liiduga. Eks raha on antud, aga millise hinnaga tulevikus!?

Kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  no misasja

Kuidas nii, et puudub võrdlusmoment? Ukraina, Moldova, Valgevene jt endised NSVL vabariigid. Alustasime nendega kunagi ju samalt pulgalt. Täna on elatustaseme vahe märkimisväärne.

no misasja
3 aastat tagasi

te loete delfit?

Peter
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Nii rumalat avaldust pole ma enne kuulnud, tegelikkuses on vastupidi. Varsti paneme kõik kinni siin ja lõpetame tootmise ära.