Muinsuskaitse aastapreemiale kandideerivad nii Nõva vitraažid kui ka Linda tänava kinnistu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu vanalinnas Rüütli ja Linda tänava nurgal paljastusid tänavu võimsad keldrid ja keskagsete hoonete müürid. Foto Arvo Tarmula

Muinsuskaitseamet avalikustas neljapäeval tänavused aastapreemiate nominenid, kelle seas on ka mitu Läänemaaga seotud objekti ja inimest.

45 nominenti, kes kandideerivad aastapreemiale kümnes kategoorias, selgusid tänavu ideekorje käigus tehtud ettepanekute põhjal. Suvel toimunud avaliku ideekorje kaudu esitati muinsuskaitseametile kokku 86 ettepanekut, mille hulgast valis žürii igas kategoorias välja nominendid. Aastapreemiate laureaadid selguvad tuleval kolmapäeval Tallinnas.

Hästi restaureeritud kunstimälestise kategoorias on aastapreemia nominent Nõva kiriku pabervitaraažid, mille korrastamisega seoses esitati tunnustamiseks EELK Nõva Püha Olevi kogudus ja konserveerimistööde teostaja Konserveerimis- ja Digiteerimiskeskus Kanut (Heige Peets, Maris Allik, Tea Šumanov)

Aasta leiu nominent on Haapsalus Linda ja Rüütli nurgal päevavalgele tulnud keldrid, millega seoses on esile tõstetud krundi omanikku Kristel Helina Lood ja uurijat arheoloog Anton Pärna.

Parima restauraatori tiitlile kandieerib Haapsalu plekksepp Andrus Raie.

Pärandihoidja kategoorias on aastapreemiale nomineeritud kaitseliit, kelle eestvõttel on paigaldatud linnusemägedele teabetahvleid. Sel aastal sai tahvli Leediküla Hallimägi.

Parima uurija kategoorias on nominent Christian Ackermanni projekti uurimismeeskond, kes uuris ka Läänemaa kirikutes leiduvaid Ackermanni töökojas valminud puuskulptuure.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments