Reedel saab Taebla vana koolimajaga tutvuda

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Taebla vana koolimaja. Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4
Taebla koolimajad. Foto: Urmas Lauri

Muinsuskaitsepäevade raames tutvustatakse sel nädalal kooli ja haridusega seotud pärandit. Taebla vana koolimajaga saab tutvuda reede pärastlõunal.

“Teeme selle vana koolimaja uksed lahti, et lapsed, kes sinna muidu ei satu, saaksid pilku heita ja mõtiskleda, kuidas vanas koolis õpiti ja oldi,” ütles muinsuskaitseameti Läänemaa nõunik Kalli Pets. “Sest on ju päris põnev näha, millistes klassiruumides, milliste laudade taga ja tahvlite ees omal ajal õpiti ning ühtlasi kuulata lugusid ja vaadata pilte vanast ajast…”

Vana kooliga oodatakse tutvuma ka neid, kes selles majas kunagi on õppinud või seal õpetajaks olnud. “Vanemaid ja vanavanemaid, tädisid, onusid või tuttavaid, kellel võiks olla meeles mõni tore lugu või albumis pilte ajast, mil õpiti selles pea sada aastat tagasi valmis saanud majas,” ärgitas Pets.

Taebla kooli õppealajuhataka Kersti Lõhmus ütles, et koolis on vana koolimaja päeva suhtutud tõsiselt ja töiselt. “Õpilased on juba joonistanud maja, kogunud lugusid,” kinnitas Lõhmus.

“Vana koolimajaga tutvumise päeva eesmärk on pöörata tähelepanu sellele hoonele ja mõtestada, mida sellega peale hakata, et see hakkaks jälle elama,” ütles Lõhmus.

“Võib-olla oleks koolil vaja kunagi abiruume, seal saaks korraldada huviringe,” loetles Pets vana koolimaja võimalusi. “Võib-olla saaks sinna teha muuseumitoad. See on kõik tulevikumuusika, sest maja korrastamine nõuab palju raha.”

Taebla vana koolimaja tarvis on muinsuskaitseamet aastate jooksul väikeste summade kaupa raha siiski andnud. Korrastatud on katus ja vihmavee äravoolusüsteem, korstnad on saanud uued pitsid.

Vanasse koolimajja pannakse reedel üles ka Lääne-Nigula kihelkonna ajaloopäevaks valminud näitus koolimaja ehitamise loo fotodest.

Taebla vana koolimaja avab reedel uksed kell 15. “Külla on oodatud kõik,” ütles Lõhmus.

Küsimustik vanas koolimajas õppinud või õpetanud inimestele

  • millal viimati seal tunnid toimusid, kuidas kooliaeg meeldis ja mis eredamalt meelde jäi?
  • kuidas vanasti koolipäev kulges ja mida vahetundidel tehti, palju see kõik tänapäevasest erineda võiks?
  • milliseid vimkasid ja nalju visati?
  • kas kellelgi on alles veel vanu õpikuid-vihikuid, õpilaspäevikuid, muid koolitarbeid ning muidugi fotosid? Ehk võiks neid korraks kaasa paluda, et väike näitus korraldada?
  • milline võiks olla maja tulevik? Lase fantaasial lennata- joonista, maali või kirjuta!

Taebla vana koolimaja

  • Mälestisena registreeriti koolimaja 2. veebruaril 2016.
  • Tegu on ühe suurema ja erakordselt autentsena säilinud puitkoolimajaga Eestis. Ehitise projekteeris 1929. aastal arhitekt Artur Perna.
  • Taebla koolihoone ehitati vana koolimaja asemele, mis põles maha 1926. aastal. Uues hoones algas õppetöö 1929. aasta novembris.
  • Hoones tegutses kool kuni 1978. aastani, mil kõrval valmis uus koolihoone.


Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nunuh
3 aastat tagasi

Armas koolimaja! Välisuksest sisenedes, vasakut kätt esimene uks asus direktor Leo kabinet, kus nii mõnigi algklassi õpilane sai piirkonna volinikult vastu vahtimist (miilits Lilleorg). Ka Leo ise armastas poiste kallal vägivallatseda, küll mitte teiste ees. Aga jah, muidu igati tore kool…

Direktor Leo
3 aastat tagasi

Kuna enamus huvilisi käib tööl, ei ole sellele üritusele võimalik tulla, kuigi tahaks!

Enriko
3 aastat tagasi

Artiklist selgub, et rohkem või vähem säilinud on ka Taebla vana koolimaja ajalooline sisustus. Kuna klassikaline koolihõng on suurte muudatuste käigus niikuinii kõikjalt Eestist jäädavalt kadumas, võib Taeblasse ehk varsti teha Palamuse kihelkonnakooli laadse teemakeskuse.

tõeliselt
3 aastat tagasi

huvitavad üritused, selliseid võiks ju palju korraldada, näiteks väljanäituseks võiks avada haapsalu raudteejaama endise peldiku nostalgiapäevadeks.

Muskin
3 aastat tagasi

Igati tore ettevõtmine…..
aga, mina, kes ma lõpetasin 1974 tuleks ka, kui vaid saaks.
Paraku peab veel tööl käima,
kas tõesti ei saanud seda ka laupäevasel päeval teha…..kõik ei ela ju Taeblas…
mõned ka mujal Eestimaal

to Muskin
3 aastat tagasi
Reply to  Muskin

Lõhmusel on ju vaja valimisüritusi hakata korraldama, ikka kohalikele ja keset nädalat. Sina ju ei vali, mis tal Sinust, et ei saa kohale sõita.

Muskin
3 aastat tagasi
Reply to  to Muskin

Vaata mina olen just kohalik…aga pean ikka tööl käima, aga minu klassikaaslased…vat nemad on enamuses mööda Eestit laiali
Aga Taebla …oli aastate eest palju kodusem kui ta on praegu,,,