Jaanus Karilaid: robot ei tule inimese asemele

Lääne Elu

info@le.ee

Tervitan teid Haapsalu volikogu esimehena sel tähtsal pidupäeval seekord riigikogu õiguskomisjonist. Riigikogu liikmed seisavad loomulikult terve Eesti eest, aga igaüks lähtub eelkõige oma maakonnast. Võitlus suuremate investeeringute ja võrdse kohtlemise eest on loomulik juhtmõte.

Õigus ja õiglus on inimeste jaoks tihti sünonüümiks. Ajades näpuga seaduses järge, otsitakse õigust eelkõige enda vaatepunktist, ja kui leitu sobib, siis peetakse seda ka õiglaseks. Oleme parandamas äriseadustikku, et soodustada investeeringuid Eesti startup-sektorisse; hiljuti kohtusime ühe sideettevõtte esindajatega, kes tundsid muret poliitilise blokeeringu pärast Hiina tehnoloogiale; alles oli siin laual kodanike pöördumine otsimaks täpsemaid vastuseid Estonia katastroofi kohta. Lisaks karistusseadustik, korruptsioonivastane seadus – ka selle nurga alt, et ministeeriumid oma töötuhinas ühiskonda üle ei reguleeriks ja inimestes tardumust ei tekitaks.

Tipparstide vahistamisega operatsiooni ajal kuulivestidega politsei poolt, või kirurgide fotode ja nimede ülesriputamisega krimiuudistes ei loo me head ühiskondlikku hüve. Seadus peab olema selge ja arusaadav, arengut loov, mitte seda takistav ja hirmu külvav. Õigusselgus on õiglasema ja rikkama ühiskonna huvides.

Videosild inimeste vahel muutub järjest tavalisemaks – seda võib aga lubada ajutiselt.  Terviseameti vahendusel soovitakse, et perearst pakuks paremat tervist. Aga me ei lepi sellega, Haapsalu linnavalitsus ja terviseamet otsivad koos ikka füüsilist, mitte virtuaalset arsti.

Aasta tagasi novembrikuus rääkis president Kersti Kaljulaid võimalikust füüsilisest lähedusest robotiga. Loodame, et see jääb ühekordseks mõttemõlgutuseks. Rahu – robot ei tule inimese asemele pakkuma mõistmist ja armastust. Inimene oma inimlikkuses, uut otsivas ja ka ettearvamatuses annab sellele elule nii olulise mõtte.

2014 kirjutas Lääne Elu, et Haapsalu raudtee taastamiseks lootust pole. Praegu on esimene etapp Turbani tehtud ja teine etapp tegemisel. On ju positiivne, et maakonnalehe pessimistlik ettekuulus ei täitunud. Võimatu saabki võimalikuks. Täiesti ettearvamatu! Aga oleks võim tehisintellekti käes, siis oleks Lääne Elul õigus olnud.

Kõne 22. veebruaril iseseisvuspäeva vastuvõtul Haapsalus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvaja
4 aastat tagasi

Tulevikus töötavad kallid masinad ja odavad inimesed, ärge mõelgegi palgavaesusest välja rabeleda.

jik
4 aastat tagasi

see Pantalonelik käitumine ja sõnavõtud ajavad juba ammu üle ääre. Karilaid mine ravile.

politrukile
4 aastat tagasi

Võimuhulluse esmane tunnus on see et luuakse pseudoprobleem ka siis hakatakse seda lahendama et näida kangelasena

juss
4 aastat tagasi

Robotid juba asendavad inimesi! Ja Riigikogus võiks istuda ka robotid, sellised hästi lihtsad, mis käsu peale õiget nuppu vajutavad!

Kodanik
4 aastat tagasi

Hr Karilaid, mis jura sa ajad vabariigi aastapäeval Haapsalu elanikkele sellest millega sa riigikogus aega surnuks oled löönud. See ei ole see aeg ja koht. Räägid juba aastaid Haapsalu raudteest ja ilmselt valimislubaduseks see igakord ehk sobib ja ei rohkemat. Olete saanud pikkade lubaduste järel jupikese raudteest tehtud ja nüüd muudkui korrutate igas esinemises. Naljatilk riigikogus.

kodanikul
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

on õiged tähelepanekud. raudteega ei maksaks Karilaiul küll eputada, sest inimesi ju Läänemaal pole ja oma mina upitamiseks pole mõtet riigi miljoneid tuulde lasta. Muidu on nagu Auvere elektrijaamaga, millest täna õhtul rääkis Eleringi juht Veskimägi esimeses stuudios- Tsiteerin- saatsin juba tol ajal Partsile kirja, et Auvere ehitamine on hullus, pole perspektiivne, aga Parts lasi ikka miljardi õhku ja nüüd pole raha, vaid ainult monument seisva jaama näol – häbiväärne lühinägelikkus.

Ära
4 aastat tagasi
Reply to  kodanikul

Auvere jaama kohta on ka seda öeldud, et see hoiab sagedust, kuna päikesejaamade ja tuuleenergia ei suuda seda.
teiseks amortiseeruvad teised elektrijaamad, neil on vana põlevkivi põletamise tehnoloogia.
võta siis kinni, kellel õigus

K.S
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Noja ja nüüd räägitakse, ilma igasuguse häbitundeta, juba trammidest mis pidavat hakkama rahvamasse Haapsallu rongi peale ette vedama…Miskipärast meenus mulle Vene kirjanik Nossov ja tema raamat “Totu Kuul”….