Riik seadis parvlaevadel heinaveole karmid tingimused

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Matsalu luhaheinaga köetakse Lihula katlamaja, kuid seda müüakse ka Saaremaale. Foto: Urmas Lauri

Veeteede amet karmistas parvlaevadel heinarullide vedamise nõudeid, mis muudab tootmise niigi ebavõrdses seisus Saaremaa põllumajanduse jaoks veelgi kulukamaks. Läänemaalt on Saaremaale heina aastaid veetud, nüüd uute nõuete tõttu saarlased enam seda osta ei taha, kirjutas Saaremaa päevaleht Saarte Hääl.

Tuule Grupi põllumajandusosakonna juhataja Kaido Kaasik ütles, et kui varem piisas sellest, et heinarullid olid parvlaeval kaetud võrguga, siis alates sügisest peavad rullid olema kaetud koormakattega. Uus nõue tähendab Kaasiku sõnul, et koormasse mahub vähem rulle ja näiteks 1000 rulli toomiseks mandrilt tuleb nüüd 25 reisi asemel teha 35 reisi, mis tooks 2000 eurot lisakulu. Sellise nõude kohaldamine muudab heinaveo tunduvalt kallimaks ja seab Saaremaa ettevõtjad jällegi ebavõrdsesse olukorda, osutas Kaasik.

Veeteede ameti laevade järelevalve osakonna juhataja Kristjan Truu ütles, et heina merevedu peab toimuma vastavalt rahvusvahelisele ohtlike kaupade mereveo koodeksile (IMDG koodeks). Koodeksi järgi loetakse heinarulle kergestisüttivaks kaubaks, mis võib niiskena ka ise süttida. Seetõttu peavad heinarullid parvlaeval olema kinnises treileris. Veeteede amet juuksekarva siiski lõhki ei aja, vaid teeb Saaremaa põllumeestele möönduse. „Meie kinnist treilerit ei nõua, meie nõuame, et ta oleks kaetud,” lausus Truu.

Läänemaal asuva Hiie-Tõnise talu peremees Kuuno Anijärv, kes on mitmel aastal oma traktoriga Matsalust Saaremaale heina toonud, ütles, et koorma katmise nõude tõttu saarlased enam eriti heina osta ei taha.

„See vedu läheb nii kalliks, et on mõttetu, meil on hea riik, kes neid seadusi teeb,” sõnas Anijärv.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
`Tont
4 aastat tagasi

Inimelud on tõesti kallimad kui hein,nii et nutta pole midagi. Aga võib-olla oleks parem loomad näiteks korra päevas Virtsusse sööma vedada ??

Raul
4 aastat tagasi

Kui enne oli võrguga katmise kohtustus, siis nüüd on koormakattega katmise kohustus… Aga vähemalt ei lenda suitsukoni otse koormasse. Kuipalju see siis saab kallim olla? Järjekordne pseudoprobleem üles puhutud.

asd
4 aastat tagasi

Tublid riigijuhid! Hea töö! Lõpuks tegite ära! Olen iga kord laevaga sõites kartnud, et peale tuleb mõni eluohtlik enesetapjast heinavedaja!!!

Eks ta muidugi mingil määral ohtlik ole, kuid ega see koormakate süttimise eest ei kaitse.