Vallavõim tahab avada Eesti kuulsaima värava

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ettevõtja Priit Kotkas ehitas mais 2017 avalikus kasutuses olnud teele värava ning keeldub seda ebaseaduslikku ehitist maha võtmast. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Ettevõtja Priit Kotkas ehitas mais 2017 avalikus kasutuses olnud teele värava ning keeldub seda ebaseaduslikku ehitist maha võtmast. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Lääne-Nigula vallavalitsus tahab sundida maaomanikku avama riigi kuulsaimat väravat, mis sulgeb tee Noarootsis Ramsi poolsaare tippu.

Lääne-Nigula volikogu hääletas kolmapäeva pärastlõunal eelnõu üle, mis seab Ramsi poolsaarel ettevõtja Priit Kotkase kinnistut läbivale erateele sundvalduse, et seda edaspidi kõik soovijad kasutada saaks. Praegu on tee suletud lukus väravaga.

Kotkas ütles teisipäeval Lääne Elule, et sundvalduse seadmine on ebaseaduslik ja ta vaidlustab selle kohtus. „Sundvalduse seadmiseks peab olema avalik huvi, aga see on põhjendamata, sest kohalikud inimsed on väga rahul sellega, et poolsaare tippu viiv tee on suletud,” ütles Kotkas.

Viimase väitega Kotkas liialdas, sest Einbi küla kokkutulekul hääletas vaid üks majapidamine selle poolt, et värav jääks lukku ja tee suletuks.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvaja
4 aastat tagasi

Haapsalus Kastinina on ka ainult näiliselt lahti, tegelikkuses ikka läbi ei saa, eraomaniku maa. Peaks ikka olema promenaad, et saaks jalutada Tagalahe äärest Eeslahe äärde

eks ta ole
4 aastat tagasi

soovitus härra Kotkasele: anna vald kohtusse 🙂 kogemus näitab, et sealt nad tavaliselt võiduga ei lahku ja asja hapuks minemisel on kohe kibekähku valmis kompromissile minema, siis saad juba ise tingimusi seada

Kägu
4 aastat tagasi

Aga mina olen kuulnud,et värava ehitas tegelikult pasknäär ! Ja vallal on õigus avaliku tee sulgejale volikogu otsusega 10 klistiiri ebaseadusliku tegevuse eest määrata. Trahvile lisaks muidugi. 🤑

Nii jääbki
4 aastat tagasi

Ega see ramsi oligi enne korralik nuhtlus kohalikele. Kihutavad kalameeste hordid kes ei pea lugu kohalikest, ülbed ja lagastavad. Nüüd juba suht rahulik, kui arvestada seda, et sinu ära oleku ajal on keegi suvatsenud autoga sinu hoovi sõita, et sealt siis paati sisse lasta. Slipp paadi veeskamiseks asub Österbys, mitte ei lohistata kellegi maapealt vette. Nii lihtne see asi ongi.

.....
4 aastat tagasi

Ötserbys avalik sadam olemas, palun väga, igaüks saab merele jne

Erwin
4 aastat tagasi

Kui selle tee lõpus asub kellegi teise maatükk (praegu vallale kuuluv maa), siis ei ole ikka õige teed kinni panna.

poolsaarelt
4 aastat tagasi
Reply to  Erwin

Tee lõpus Ramsi tipus asub Noarootsi vallale kuuluv krunt. See antigi kunagi valla omandusse tingimusega, et sinna saab alati olema vaba juurdepääs. Krundil asuvad militaarrajatised.

Kodanik
4 aastat tagasi

Mere äärde saab ka jalgsi. On vaja autoga igale poole ronida?

Tiia
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Liikumispuudega inimene tahaks ka looduskauneid kohti külastada

Timo
4 aastat tagasi
Reply to  Tiia

Tiia ei maksa igale poole pressida kui sõita ei mõista.

ene
4 aastat tagasi

ega see ainuke tee pole mis on suletud mere äärde ,noarootsis on enamus viivad teed mere äärde suletud kahjuks!

läheks
4 aastat tagasi
Reply to  ene

siis sotsialismi tagasi, kus kusagil ei pääsenud mere äärde- piiritsoon, ainult väljavalitud.Täna on võimalik omanikuga kokku leppida ja mitte ronida omaniku kukile autoga, igaüks võib minna jala või jalgrattaga. Vallavõm ja volikogu võiksid ikka tegeleda valla arendamisega, mitte oma elanike- omanike ahistamisega.

to läheks
4 aastat tagasi
Reply to  läheks

On sul jaa võimalik omanikuga kokku leppida. Esiteks ei tea külastaja omaniku numbrit, teiseks ei roni sa kuhugi taluhoovi omanikku otsima, sest seal on reeglina lahtised koerad (see puudutab ka jala või jalgrattaga krundi läbimist). Nõukogude ajal pääses kergemini mere äärde kui tänapäeval. Ega kogu mereäär keelutsoon ei olnud. Nüüd võitle iga eraomanikuga eraldi.

Reede
4 aastat tagasi
Reply to  läheks

Aga kui keegi mere ääres abi vajab jookseb arst kohvriga jalgsi

Nii jääbki
4 aastat tagasi
Reply to  ene

Kui on minu maa siis sinna ikka võõral asja pole, nii lihtne ongi

ka liikleja
4 aastat tagasi
Reply to  Nii jääbki

avalik tee pole sinu maa!

Mooni
4 aastat tagasi
Reply to  Nii jääbki

Kui sinu maa asub mere ääres,siis tuleb maaomanikul lihtsalt leppida sellega ,et mere äärde peab olema vaba pääse kõigile inimestele.siin pole midagi arutadagi. See värav jah nagu nõukaaja piirivalve-jääd vahele,koorid kartuleid.