0

Haapsalu linnuse muuseum avatakse külastajaile reedel

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu piiskopilinnus. Foto: Vendo Jugapuu
Haapsalu piiskopilinnus. Foto: Vendo Jugapuu

Reedel, 28. juunil avab külastajatele uksed põhjalikult uuenenud Haapsalu linnuse muuseum. Ligi kaks aastat kestnud konserveerimis- ja rekonstrueerimistööde tulemusena on peatatud pealinnuse lagunemine. Loodud on nüüdisaegne ja aastaringselt avatud muuseumikeskkond, teatas sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid oma pressiteates.

Uuenenud muuseumis on olulisel kohal linnuse enda ajalugu. Tutvustatakse nii linnuse ehituslugu kui ka Haapsalu linna sündi ja esimesi sajandeid. Haapsalu oli keskaja riigi pealinn ning selle käekäiku esitatakse läbi Saare-Lääne piiskopkonna valitsejate ja siinsete elanike.

Ekspositsioon linnuse kahel korrusel pakub põnevat avastamist nii arhitektuuri, sõjanduse kui ka kultuuri ja poliitika huvilistele. Selleks, et toonast aega paremini mõista, saab külastaja ise käed külge panna – katsetada, kuidas töötasid keskaegne värava langevõre ja tõstesild, kuidas tehti püssirohtu, proovida selga turviseid ja palju muud.

Pealinnus on saanud juurde ainulaadse arhitektuurse lahenduse – müüri siseküljel kulgeva müüritee.
See lubab külastajal kogeda ja vaadata ruumi erinevatelt tasanditelt, annab vaated merele ja linnale, viib sinna, kuhu muidu ei satuta.

Ehitustööde arhitektuurse lahenduse autor on KAOS Arhitektid OÜ. Ehitustööd viis läbi AS Restor.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz