6 nõuannet, kuidas kevadistest treeningutest maksimum võtta

Lääne Elu

info@le.ee

Jooksuharrastaja võib vahepeal minna rattaga sõitma. Arvo Tarmula

Kevad on aeg, mil regulaarsete treeningutega tegelevad inimesed aina rohkem õues liikuma hakkavad ning pärast pikka talve teevad esimesed jooksuringid ka rahvasportlased, kes on talvel asja pisut rahulikumalt võtnud. Samsungi tootekoolitaja Riho Kopso soovitab, kuidas kaasaegse tehnika ja vähetuntud nippide abil kevadised treeningud meeldivaks ja kasulikuks muuta.

Sisesta nutikella isiklikud andmed

See võib tunduda väike ja mittevajalik tegevus, ent mida täpsemalt sa nutikella ja treeningäppidesse oma pikkuse, kaalu, vanuse ja muud andmed sisestad, seda paremini aitab nutiseade sind treeningul. Sisestatud info abil oskab nutiseade sulle välja pakkuda erinevaid treeninguid ja intensiivsusvahemikke ning arvutada kulutatud kalorite hulka.

„Näiteks uus Samsung Galaxy Watch Active nutikell mõõdab pulssi pidevalt, arvutab välja treeningintensiivsuse ning nii on see asendamatu abimees, et enda füüsilist seisundit jälgida. Kuna kevadel esimestel kordadel õue treenima minnes on oht üle pingutada ning siis on motivatsioonilangus kiire tulema,” selgitas Kopso.

Rasvapõletamisel jää õigesse tsooni

Paljud kevadised jooksuringid võetakse tavaliselt ette lisaks kopsumahu arendamisele selleks, et rasva põletada ja kilosid kaotada. Tänapäeval on väga populaarne intervalltreening, kus suure intensiivsusega lõigud vahelduvad rahulikemaga, ent pikk rasvapõletustsoonis toimuv treening aitab korraga rohkem kaloreid kulutada.

„Oluline on jääda õigesse tsooni, et keha jaksaks pikalt tööd teha, aga samas oleks intensiivsus nii kõrge, et kilod kaduma hakkaksid. Sõltub inimese treenitusest, aga teinekord võib see ehmatavalt rahulik treening tunduda,” ütles Kopso. “Sellest ei maksa heituda, vaid uuesti alustada ikka tasa ja targu.”

Mõistlik on jälgida südametegevust ka mõne minuti jooksul pärast treeningu lõppu, kuna see annab treenituse kohta olulist infot. Rusikareegel on see, et mida kiiremini pärast treeningu lõppu südame löögisagedus taastub puhkerütmi, seda treenitum on inimene.

Treeni vaheldusrikkalt

Olgugi, et oled kõva jooksuhunt, aitab vaheldusrikkus treeningutega paremini toime tulla ning keha mitmekülgselt arendada. Mine vahelduseks rattaga sõitma või hoopiski süstaga aerutama, siis saavad tööd erinevad lihased ning toonus püsib parem. Tänapäevased nutikellad ja treeningäpid suudavad erinevad treeningud ära tunda ning vastavalt sellele treeninginfot koostada.

Tee venitusharjutusi koheselt

Venituste tähtsusest on palju räägitud, ent neid tuleks teha kohe pärast treeningut, kui lihased on veel soojad. Siis on vigastuste oht väiksem. Venitused aitavad piimhappel kiiremini lihastest lahkuda ning suurendada liigeste liikuvusulatust.

Vali õige trenniaksessuaar

Kui soovid treeningutest maksimumi võtta, siis tasub kaaluda ka tehnika muretsemist, mis seda kõige paremini teha aitab. Aktiivsusmonitori või kella ostes veendu lisaks nutikella võimalustele, et see sulle ka päriselt meeldib. Tänapäeval on nutikell aksessuaar, mille kasutusvõimalused on laiemad kui ainult treeningul.

„Samsung Galaxy Watch Active nutikelladel saab valida endale meelepärase sihverplaadi tuhandete seast ning lihtsasti vahetada ka kellarihmasid. Seega sobib üks ja sama seade nii jooksurajale kui ka õhtusele pidulikule üritusele,” selgitas Kopso. “Seega võib igaüks luua endale personaalse ja unikaalse seadme.”

Kaalu ka teisi seadmeid

Nutikell pole enam ammu ainuke seade, mis võib treeningul suureks abiks olla. Kuigi suurem aktiivsusjälgimine toimub üldiselt seal, siis võib ka näiteks kõrvaklappidest suur abi olla.

„Kui vaadata Bluetooth ühendust kasutavate kõrvaklappide poole, siis tihtipeale on neid võimalik ka kellaga ühendada ning kui kellale on võimalik muusikat lisada, siis ei pea näiteks jooksma minnes telefoni kaasa võtmagi,“ rääkis Kopso.

Muusika liigub Bluetoothi kaudu kellast otse klappidesse ja telefoni võib koju kapi peale laadima jätta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments