HÕFF toob Eestisse maailmas furoori tekitanud õuduskomöödia

Lääne Elu

info@le.ee

"Las kaamera käib – zombid!", leidlik ja naljakas. Foto: kaader filmist

“Las kaamera käib – zombid!”, leidlik ja naljakas. Foto: kaader filmist

Seda on nimetanud 2018. aasta suurimaks üllatajaks. Stampides kinni zombifilmide päästjaks. Ideaalne Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali lõpetuseks.

Jaapanlase Shinichiro Ueda õuduskomöödia „Las kaamera käib – zombid!” (jaapani keeles „Kamera o Tomeru na!”, inglise keeles „One Cut of the Dead”) pakub seda, mida pole suudetud pärast „Shaun of the Deadi” – värskendust zombikomöödiate kuhtunud žanri.

Sisu – mahajäetud tehases vändatava mikroeelarvelise zombifilmi võtteid segavad päris zombid – kõlab nagu järjekordne stamp, aga pole seda teps mitte. 37 minutit pika kaadriga algav linateos muudab mitmel korral leidlikult suunda ja pöörab lõpuks kõik pea peale, tekitades harvanähtavalt hea tuju.

Mida veel öelda? Film on võitnud auhindu ligemale 30 festivalil. Valmis õppetööna. Üles võetud kaheksa päevaga. Mängivad amatöörnäitlejad. Eelarve 27 000 dollarit ehk 24 000 eurot. Reklaamieelarve null. Kinolevi alustas kahel ekraanil. Lõpuks kogus 27 miljonit dollarit kassatulu ainuüksi Jaapanis – tuhat korda rohkem kui eelarve.

„Juba praegu võib öelda, et sellest saab kultusteos, mis tõestab, et zombifilmid elavad kõigele vaatamata edasi,” ütles HÕFFi juht Helmut Jänes.

Kokku jõuab Haapsalus ekraanile kolm Jaapani filmi, kaks neist friigiprogrammis. Macoto Tezka muusikaline komöödia „Legend bändist nimega Stardust Brothers” (jaapani keeles „Hoshikuzu kyôdai no densetsu”, inglise keeles „The Legend of the Stardust Brothers”) on 1985. aastal valminud kultusfilmi taastatud versioon – linateos, mis alles nüüd jõuab rahvusvahelise publiku ette. „Paradiisi fantoomist” ja „Rocky Horror Picture Show´st” inspireeritud pöörane lugu kahest keskpärasest muusikust, kellest vormitakse ühe nädalaga kaksikutest superstaarid, keerab mõnuga vindi üle, võtmata end hetkekski liiga tõsiselt.

Märkida tasuks sedagi, et Macoto Tezka on Jaapani nimeka manga-autori ja animaatori Ozamu Tezuka poeg, kellele see oli esimene, verinoorelt tehtud pikk film.

Helmut Jänes: „See muusikaline kämpkomöödia pakub vaatajale kõike, mida ühelt 1980ndate Jaapani friigifilmilt võib oodata: glämmi, kämpi, vanu helikassette ja kõige rohkem muidugi veidrat, kuid ometigi meile tuttavana kõlavat estraadimuusikat.”

Ultravägivaldne lamenukkfilm? Just selline on Ujicha „Verine teekond” (jaapani keeles „Baiorensu boijâ”, inglise keeles „Violence Voyager”): noored kangelased satuvad juhuslikult mägedes asuvasse inimtühja lõbustusparki – iga lapse unistuste paika –, mille tegelik otstarve selgub õige pea. B-õudus, keha-horror, ulme, kaijū – mida siin kõike ei ole. Lapsed hoidku eemale, friikidele… ei pea vist ütlema, et kohustuslik. Autor ise nimetab oma tehnikat geki-matsiooniks, kus kasutatakse paberist välja lõigatud tasapinnalisi figuure koos suitsu, vedelike ja kõikvõimaliku lögaga.

Helmut Jänes: „Kui David Cronenberg oleks animaator, teeks ta täpselt sellise filmi. Sada protsenti ehe Jaapani friigikraam, mida HÕFFi fännid alati ootavad.”

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival leiab tänavu aset 25.–28. aprillini. Tegu on suurima omataolisega Balti riikides. Soodushinnaga festivalipasse saab osta vaid märtsikuus festivali koduleheküljelt www.hoff.ee. Kogu programm avalikustatakse ja piletite müük algab 5. aprillil.

„Las kaamera käib – zombid!”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments