Kristjan Meigas sõidab talvel rulaga jääl

Kristjan Meigas (vasakul) ja Andres Maar meisterdasid ise jääl sõitmiseks mõeldud rulad. Arvo Tarmula
Kristjan Meigas (vasakul) ja Andres Maar meisterdasid ise jääl sõitmiseks mõeldud rulad. Arvo Tarmula

Haapsalu rularingi lapsed käivad koos juhendaja Kristjan Meigasega talviti jääl rulatamas, sest Haapsalus siseparki ei ole.

Rulasid, millega jääle minna, on kolm – kõik eri lahendusega ja ise valmistatud. Ühel näiteks on uisud all, teisel pikad siinid ja kolmandal rataste asemel väikesed metallitükid. Viimane on hästi kontrollitav ja juhitav. „Nagu sõidaks rulaga asfaldi peal,” ütles Meigas. Rattasuurused metallitükid on kaarjaks lõigatud ja teritatud. Rulal on sõltuvalt ilmast omad eelised. Kaarjate metallitükkidega jäärula on ideaalne külmema ilmaga, kui jääl on õhuke lumekiht. Sulailmaga on parem sõita siinidega rulaga, mis aga ei ole nii hästi kontrollitav.

Meigase sõnul on jäärulaga hea trikke harjutada – osa trikke tuleb jääl paremini välja kui asfaldil, sest libisemine on parem. „Saad paremini tunnetuse kätte,” ütles Meigas.

Jääl sõitmine on võrreldav asfaldil sõitmisega: kuhu kallutad, sinna pöörab; saab sõita nii esi- kui ka tagaotsa peal. Hüpata on keerulisem, sest pind läheb märjaks ja haakumine ei ole enam hea.

Jääl sõitmiseks kasutatav rula peab olema vana, sest tegelikult ei tohi rulalaud märjaks saada ja tuleks veekindla vahendiga üle teha. Meigase sõnul võiks jäärulasid rohkem kasutada. „Peaks tiimi kokku panema, kui jääpurjetamise võistlus tuleb, ja teha sõu,” ütles ta.

Idee jäärulade valmistamiseks sai Meigas aastaid tagasi telesaatest „Jackass”. Saates osales üks professionaalne rulataja, kelle eeskujul mees üldse rulatama hakkas. Saates näidati klippi, kus rulataja sõitis jääl pikkadel siinidel rulaga. „Kui kevadel rularingiga alustasin, siis otsustasin, et läheme talvel jääle,” ütles Meigas.

Kuna jääl sõitmine sõltub ilmast, siis on rularingi lastel ka palju tubast tegevust. „Meisterdame kõike ruladega seonduvat,” ütles Meigas. Näiteks on ta koos lastega meisterdanud puust näpurulapargi. Plaanis on teha tasakaalulauad. Lapsed võivad välja lõigata just sellise laua, nagu ise tahavad. Laua alla pannakse ümmargune palk ja sellel seistes saab tasakaalu harjutada. „Olen proovinud, aga pole kunagi suutnud sellel seista. Ei oska,” tunnistas ta.

Meigas on käinud lastega ka Tallinna ja Pärnu siseparkides sõitmas. Rularingis käib umbes 20 last.

Haapsalu uus rulapark avati augusti lõpus Haapsalu staadionil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments