Galerii: vabariigi aastapäeva vastuvõtt Lääne-Nigula vallas

Lääne-Nigula valla üks aukodanikest on Saamo Heldema. Foto: Eduard Laur

Laupäeva õhtul toimus Roosta puhkekülas Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse ja vallavolikogu esimehe Neeme Suure vastuvõtt, kus jagati ka valla tublimatele tunnustusi.

„Kas olete mõelnud, millisel ajal me elame – kõige vanemad meie hulgast mäletavad sõda, keskealised on sündinud Eestis, kus valitses nõukogude võim,“ rääkis oma kõnes Suur. Ta kirjeldas toonast eluolu ja jõudis noorteni, kes on sündinud ja kasvanud vabas Eestis. „Nad on lihtsalt vabad, nad teevad, mida tahavad ja õigeks peavad. Enamasti peavad õigeks õiigeid asju. Nad teevad seda, mida süda sunnib,“ rääkis Suur. „Kas me sellist Eestit tahtsime? – Ma arvan küll,“ rääkis ta.

Vallavanem Mikk Lõhmus rääkis ühinenud vallast, mis on praeguseks olnud aasta ja neli kuud. „See aasta on olnud akende ehitamise aasta, see on olnud müüride murdmise aasta ja see on olnud koostöö aasta,“ ütles Lõhmus.

Ühiselt andsid Lõhmus ja Suur üle Lääne-Nigula autasud. Lääne-Nigula valla aukodanikeks nimetati Koela talumuuseumi rajaja ja arheoloog Saamo Heldema, Linnamäe arengu pikaaegne eestvedaja Ülo Loorens ning Risti ja Piirsalu haridus- ja kultuurielu traditsioonide looja Vaike Liiv.

Oma suurimaks leiuks nimetab Heldema kahe aasta eest Kurese külast leitud naise prokskett, mis kinnitati kahele poole õla piirkonda. „Võis kunagi olla väga kaunis. See oli  põletusmatuse leid, oli kannatada saanud,“ ütles Heldema.

Teise aukodaniku tunnustuse saanud Loorensile tuli tiitel üllatusena. „Ma ei osanud seda enam mõelda, olen tagasi tõmmanud,“ ütles Loorens.

Loorens lisas, et kõik need mõtted, mis ta 90ndate alguses soovis Linnamäel teha, on tänaseks korda saadetud, mõni neist on juhtunud iseeneslikult. Näiteks soovis ta toona, et kõigil oleks sideühendus, kuid mobiiltelefonide näol lahenes see iseeneslikult. „Ei saanud arugi, kui juba oli probleem lahendatud,“ ütles Loorens.

Põhimure oli tal aga toona kooliga, mis tänaseks on täiesjõus ja uues majas.

Lisaks aukodanike nimetamisele jagati hulgaliselt teenetemärke ja tunnustati möödunud aasta parimaid tegusid.

Kõik peokülalised said teha selfijaamas pilte, süüa kõhu täis ja keerutada jalga Orisaarest tulnud ansambli Onud saatel. Esimesena asus tantsulavale vallavolikogu esimees Neeme Suur, õige pea oli kogu lavaesine tantsijaid täis. Et vahepeal jalga tantsimisest puhata, esinesid Helve Kruusmendi tantsijad.

 

Fotod: Eduard Laur

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments