Postimehe kultuuriveduri auhinna pälvis festival Augustibluus

BNS

25aastaseks saav Augustibluus sai Postimehe Kultuuriveduri. Foto: Peeter Langovits

Postimehe traditsioonilise aastaauhinna Kultuurivedur pälvis tänavu 25aastaseks saav Haapsalus peetav festival Augustibluus.

Postimehe kultuuritoimetuse hinnangul väärib Augustibluus Kultuurivedurit oma jonnakuse ja söekuse eest, kõigele vaatamata on nad suutnud korraldada viimase veerand sajandi jooksul järjepidevalt ning kõrget kunstilist taset hoides üleriigilise tähtsusega rahvusvahelist festivali väljaspool Tallinna, elavdades seeläbi Haapsalu üldist kultuurielu.

Augustibluus on tutvustanud bluusižanri rahvusvahelisi tippe Eesti publikule ning on pakkunud kohalikele bluusimuusikutele võimalust esineda suurel laval suure publiku ees.

Augustibluusi korraldamist alustasid 1994. aastal Gülnar Murumägi ja Roman Sultangirejev, alates 2008. aastast on seda üritust vedanud Indrek Ditmann ja Raul Ukareda.

“Me idee on teha siin kauges maanurgas bluusifestivali nii bluusisõpradele kui ka neile inimestele, kes ei muidu iga päev bluusi ei kuula; tuua Eesti publikule koju kätte bluusimaailma absoluutseid tippe, pakkuda kohalikele bluusiartistidele võimalust ennast näidata ning kaasata ka neid eesti muusikuid, kes igapäevaselt bluusi ei mängi,” sõnasid Ditmann ja Ukareda.

Augustibluus sai 14. veduri, mille on meisterdanud puusepp Boris Puusepp.

2019. aasta suvel toimub Augustibluus juba 26. korda. 2.-4. augustini näeb ja kuuleb festivali kümnel laval üle 30 kontserdi. Esinejad tehakse teatavaks 21. märtsil.

Kultuuriveduri saaja valitakse Postimehe kultuuritoimetuses, otsus peab langema ühel häälel.

Postimehe Kultuurivedur

Kultuuriveduri saaja valitakse Postimehe kultuuritoimetuses, otsus peab langema ühel häälel. Meie jaoks on see inimene või ettevõtmine, kelle/mille heas mõjus eesti kultuurile ei ole võimalik kahelda.

Laureaadid:

  • 2005 – Ando Kiviberg pärimuskultuuri edendamise eest
  • 2006 – Ülar Mark avaliku arhitektuuridiskussiooni algatamise eest
  • 2007 – Mart Taniel kaameratöö eest filmides “Sügisball”, “Nuga” ja “Jan
    Uuspõld läheb Tartusse”
  • 2008 – Anne Rande laste juhatamise eest raamatute ja kaunite kunstide juurde
  • 2009 – Märt Väljataga ajakirja Vikerkaar toimetamise ja sarja “Avatud Eesti Raamat” kureerimise eest; just tänu sellele sarjale on eesti keeles kättesaadav suur osa filosoofia klassikat, aga ka tänapäeva esindavaid tekste
  • 2010 – Indrek Kasela Sõpruse kino elluäratamise eest
  • 2011 – Juhan Ulfsak panuse eest eesti teatrisse
  • 2012 – saate “Tujurikkuja” meeskonnale kõneka ja professionaalse tegevuse eest ühiskonnaelu kõverpeegeldamisel ja kultuuripildis laiemalt
  • 2013 – Hooandja meeskond ühisrahastusplatvorm idee algatamise ja elluviimise eest
  • 2014 – Muusik, DJ ja Raadio 2 saatejuht ning õhtuse vööndi juhataja Raul Saaremets, keda võib nimetada ka õpetajaks, sest oma tegevusega on ta voolinud eestlaste muusikalist maitset mitu aastakümmet
  • 2015 – Olga Temnikova, galerist ja Eesti kunsti väsimatu saadik
  • 2016 – Loomingu Raamatukogu, mis pakub lugejatele järjekindlalt üllatusi ning nõtkeid ja elegantseid lugemishetki.
  • 2017 – Enn Kunila Eesti kunsti tutvustamise eest
  • 2018 – festival Augustibluus
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments