Juhtkiri: riigikogu tuleb läänlasteta

Lääne Elu

info@le.ee

Seitsme nädala pärast lõpevad riigikogu valimised. 3. märtsil saab selgeks, kellest saab peaminister, kellest riigikogu liige ning kes peab oma suured unistused sootuks maha matma.

Värske Lääne Elu toob lugejateni suuremate erakondade nimekirjad Lääne-, Saare- ja Hiiumaa valimisringkonnas. Nimesid on palju, kohti vähe. Parimal juhul pääseb meie ringkonnast riigikokku iga nimekirja esinumber. Sotsist Hiiumaa vallavanem Reili Rand ja keskerakondlasest Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid saavad edasi tänu kõrgele asetusele erakonna üldnimekirjas.

Läänlaste hääl riigikogus jääb iga korraga nõrgemaks, sest meie valimisringkonnas on jäme ots saarlaste käes. Pärast Lihula sundliitmist Pärnumaaga on olukord veelgi täbaram. Tulevases riigikogus pole ühtki inimest, kelle kodukoht oleks Läänemaal.

Moonika Helme on suveläänlane ja Jaanus Karilaid ametiläänlane. Esimest huvitab Euroopa föderaliseerimine ning võõrtööjõud, teist raudtee ja Danske pank. Need ei ole halvad teemad, aga kes esindab Haapsalu huve? Või Vormsi või Noarootsi või Nõva?

Kellele helistada, kui vaja saada riigikogu liikmelt nõu ja toetust? Ma usun, et kõik Lääne-Eestis kandideerijad peavad oma valimisringkonda meeles, aga saarlastele ja hiidlastele on tähtis ennekõike kodusaar. Maakondadevaheline konkurents on Eestis tugev, mistõttu meie väljavaated pole kiita. Läänemaa saab iga aastaga aina vähem tähelepanu ja toetusraha. Eesti riigi ülesehitus on paraku selline, et omavalitsused on nõrgad ning kõik sõltub valitsusest Tallinnas Stenbocki majas.

Raudteeprojekt võib olla huvitav, aga see on kõigest üks taristuobjekt. Poliitiliselt võib see hästi kõlada, aga see on kõigest üks kõlav loosung. Läänlasteta riigikogu ei tunne ega tunneta seda kanti. Ei saa aru meie muredest ega toeta siitkandist pärit inimeste pürgimusi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
urmas
5 aastat tagasi

Eks me pea ikka kõigepealt ise peeglisse vaatama. Kui me ei suuda ühte hoida, siis nii tulevikus jääbki.

Õige läänlane
5 aastat tagasi

valib Riigikokku pärisläänlase ! Hardi Rehkalt hakkab Läänemaad esindama järgmised 4 kuni 8 aastat

Saab ikka
5 aastat tagasi

Kui arvestada, et hea hulk hääli kokku tuleb, toetage Ratast, siis on põline Läänlane riigikogus.

Nõus
5 aastat tagasi
Reply to  Saab ikka

Ilmselt Jaanus Ratas on hetkel parim valik Läänemaad esindama.

majaomanik
5 aastat tagasi
Reply to  Nõus

Ikka Jüri Ratas,midagi aetakse segi….

kuglimugli
5 aastat tagasi

On neist saadikuist, kes enne Läänemaad esindanud, mingit tolku olnudki ? Ehk keegi loeks üles …

Abc
5 aastat tagasi
Reply to  kuglimugli

J.Karilaid taastab raudteed!

Naljamees
5 aastat tagasi
Reply to  kuglimugli

Sa vaata ja tee silmad lahti saad ise ka targemaks, kõigevähem on abi olnud Karilaiust, kisa on kõva aga tolku ei midagi.

Maikl
5 aastat tagasi
Reply to  Naljamees

Jaanus Karilaid ei jäta kedagi hätta, elad
sa maal või linnas. Sama ei saa öelda perekond helmede kohta. Need tegelevad
vaid enda upitamisega, et saaks aga riigi
piruka ligi. Mis puhul see proua suvel?sõna
võttis, et inimesed on lambad või lambakari, nüüd ootab küll, et need ta ära
valivad.

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Maikl

Sa teed ikka Jaanus Karilaiule kõvasti liiga, kui väidad, et eneseupitamine talle võõras on. 🙂 Aga ma ei pane seda talle pahaks, sest poliitiku soov on märtsis tagasi valitud saada ja enesereklaam on selle protsessi üks osa.

kogukond26
5 aastat tagasi

Saatsime Jaanus Karilaiule hiljuti Haapsalu heakorda puudutaval teemal kirja. Loodame positiivsele vastusele, mida valimistel arvestada.

Abc
5 aastat tagasi
Reply to  kogukond26

Mis tähendab läänlane? M,Helme ka läänlane. Või tuleb kasutada terminit põlisläänlane?