Läänemaa elanike arv kahanes aastaga 150 võrra

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu linna perekonnaseisutoimingute spetsialist Liilia Tormis ütles, et rahvastiku mõttes oli lõppenud aasta tavaline, ei midagi erilist. Foto: Urmas Lauri
Haapsalu linna perekonnaseisutoimingute spetsialist Liilia Tormis ütles, et rahvastiku mõttes oli lõppenud aasta tavaline, ei midagi erilist. Foto: Urmas Lauri

Läänemaal ja Lõuna-Läänemaal kahanes elanike arv aastaga paarisaja võrra – Läänemaal 150 inimese võrra ja poolsada lisandus Lääneranna vallast.

Rahvastikuregistri andmeil elas tänavu 1. jaanuari seisuga Eestis 1 366 020 inimest, möödunud aasta 1. jaanuari seisuga oli Eestis elanikke 1 361 68. Seega kasvas rahvastikuregistrisse kantud Eesti elanike arv mullusega võrreldes 4337 inimese võrra.

Läänemaal oli mullu 1. jaanuari seisuga rahvastikuregistri andmeil 21 174 elanikku, praegu on aga 146 võrra vähem, 21 028 inimest. Läänemaa mullune negatiivne iive (–95) ei erine oluliselt tunamullusest näitajast (–93).

Mullu sündis Läänemaal 187 last. Seda on kümne võrra vähem kui tunamullu. Mullu registreeriti 282 läänlase surm, tunamullu suri maakonnas 290 inimest.

Läänemaa pildi muudab nukramaks negatiivne rändesaldo, sest maakonnast on välja rännanud või oma elukoha mujale registreerinud 51 inimest rohkem, kui neid siia elama on asunud.

1. jaanuaril 2018 oli rahvastikuregistri andmeil Suur-Haapsalus 13 516 elanikku, nüüd on 13 430 ehk 86 inimest vähem. Haapsalu linna perekonnaseisutoimingute spetsialist Liilia Tormis ütles, et haldusreformijärges Haapsalus registreeriti mullu 112 sündi, suri aga 176 inimest. Loomulik iive oli Haapsalus –64.

Sellest aastast jõustus uus rahvastikuregistri seadus, mis tähendas, et inimesed, kellel varem oli omaniku nõudmisel rahvastikuregistris aadress kohaliku omavalitsuse täpsusega (näiteks on puudu majanumber, küla vms), pidid kindlasti esitama aadressi täpsusega andmed. Suur-Haapsalus vajasid täpsustamist 340 elaniku elukohaandmed. „Kolmandik neist sai ka korda,” nentis Tormis.

Haldusreformijärgses Lääne-Nigula vallas oli 1. jaanuaril 2018 registris 7239 elanikku. Aastaga kahanes vallaelanike arv 41 inimese võrra.

„Elanikke on meil aasta alguse seisuga registris 7195,” ütles Lääne-Nigula vallavalitsuse registripidaja Helgi Laug. Vallas sündis mullu 72 ilmakodanikku ja suri 102 elanikku, seega oli loomulik iive –30.

Lääne-Nigula vallas vajasid täpsustamist umbes 150 inimese elukohaandmed. „Enamikuga saime kontakti, lubasid andmed korda seada,” ütles Laug. „Aga eks see, et kõik seda ei teinud, andis registriandmetes ka tunda,” lisas ta.

Paarikümne võrra vähenes aastaga ka Vormsi elanike arv. 1. jaanuari seisuga oli saare elanikeregistris täpselt 400 inimest, aasta varem oli saarel elanikke 419. Vallasekretär Eidi Leht ütles, et ilmselt on üks elanike vähenemise põhjus Tallinnas suurenenud soodustused, mille tõttu on nii mõnigi suvevormsilane end pealinna sisse möllinud.

Loomuliku iibe tõttu vähenes saareelanike arv vaid ühe võrra, Vormsis registreeriti kolme lapse sünd, suri aga neli saareelanikku.

Rahvastikuregistri andmete korrastamisega vähenes Vormsi elanike arv nelja võrra. „Meil läks registrist välja neli inimest,” ütles Leht. Vormsis vajasid täpsustust viie inimese registriandmed. „Neist neljaga saime ühendust ja üks neist parandas oma elukohaandmed,” rääkis Leht.

Lääneranna vald oli siinkandis ainus, kes üritas mullu oma elanike arvu kampaania korras suurendada. Sellest hoolimata vähenes vallaelanike arv aastaga 56 inimese võrra.

Mullu 1. jaanuari seisuga oli Läänerannas 5494 elanikku, tänavu samal ajal elas vallas 5438 inimest ehk 56 võrra vähem.
Mingil määral vähendas elanike arvu Läänerannas ka registriandmete täpsustamine. „57 inimest oli jätnud aasta lõpuks oma andmed täpsustamata,” lausus vallavalitsuse pressiesindaja Kristina Kukk.

Detsembris korraldas Lääneranna vald elanikuks registreerimise kampaania, uute vallaelanike vahel läks loosi kaks vallavalitsusele kuuluvat traktorit T-150K.

„Sissekirjutusi oli detsembris 48,” ütles Kukk. Nende vahel loositaksegi välja üks traktor, mis sobib suurepäraselt silo tallamiseks, saha olemasolul lume lükkamiseks ja muudeks põllumajandustöödeks.

Kampaania osutus Kuke sõnul siiski suurepäraseks, sest Lääneranna vald sai sellega ka üleriigilises meedias pildile. Isegi teleuudistes räägiti traktori loosimisest. „Kaks kuni kolm inimest päevas tuli registrisse juurde,” nentis Kukk. Nende 48 inimese vahel loositaksegi 14. jaanuaril välja üks traktor. Teine loositakse välja kõigi vallakodanike vahel.


Rahvastikuregistri andmete täpsustamine

  • Aasta algul jõustus rahvastikuregistri seaduse muudatus, mille tulemusena jäävad rahvastikuregistris tühjaks nende inimeste elukohaandmed, kes pärast kolimist pole oma elukohaandmeid uuendanud ja kelle puhul eelmise korteri või maja omanik on palunud nad enda juurest välja registreerida. Selle tulemusena on inimese elukoht praegu linna või valla täpsusega.
  • Need, kes oma andmeid muutnud pole, võib jaanuaris tabada halb üllatus, kus inimene jääb ilma elukohaga seotud avalikest teenustest nagu lasteaiakoht, juhiloa pikendamine vms.
  • Elukoha registreerimine on lihtne: seda saab teha paari minutiga eesti.ee veebilehel, samuti võib selleks pöörduda kohalikku omavalitsusse nii isiklikult, posti kui ka e-posti teel. Inimesel on kohustus oma elukohaandmeid uuendada 14 päeva jooksul alates uude elukohta elama asumisest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Zanders
5 aastat tagasi

See on õudne jahh mis toimub…joodik ja penskar omavahel lapsi ei saa juu…
Nüüd selgus veel et Haapsalus on õpetajate põud niì suur et lapsi õpetavad ilma pedagoogilise õppeta abilinnapead…
Tule Ansip ise appi….

urmas
5 aastat tagasi

Kus see probleem siin on? Kas siis oleks elu parem, kui meid rohkem oleks? Kahtlen selles.

Koll Prügi
5 aastat tagasi
Reply to  urmas

Maksud, maksud…

Loomulikult väheneb,
5 aastat tagasi

maal kaovad koolid, teenused on olematud. Mis paneb terve mõistusega inimest veel sinna kolima. Ainult puhtast õhust alati ei piisa.

Kont
5 aastat tagasi

Linnapeal näeb ainult õpilasi, pensionäre ja käest lastud välimusega joodikuid.
Neid viimaseid on viimaste aastastega linnapildis märgatavalt rohkem.
Vahepealseid inimesi nagu polegi eriti näha. Need on selgelt siit jalga lasknud.

Enam ei joo 2019
5 aastat tagasi

Siis valigem kõik Ekret ja peagi on õnn meie õuel. Maakonna piirile tuleb relvastatud valve ja mitte ükski konn ei lahku siit. Elanike arvu hakkavad tõstma Odinlased kes iga kolmap seemendamisõhtuid korraldavad. Maksud lastakse nii alla, et ülejäänud rahaga saab iga eestlane omale maja ehitada. Linnavalitsus kui selline koos muidusööjatega kaob. Kubermangu peakontor tuleb Lähtrusse ja emand hakkab seda valitsema. Ainuisikuliselt. Kogu paberimajandus käib läbi taksi pubi. Ühesönaga seltsimehed suur õnn ootab meid ees. Head vana uut aastat!

Rein
5 aastat tagasi

Kõik Narva!

Valdo
5 aastat tagasi

Inimesed lähevad sinna kus on rohkem võimalusi.
Muidugi naiivne on süüdistada linnavalitsust ja ärimehi, kahanevas rahvaarvus.
Olgem õnnelikud, et on olemas grupp inimesi, kes on loonud töökohti Haapsalu ja Läänemaale.
Mina näen asja nii;
1. Probleem ei ole mitte väikestes töötasudes, vaid inimestes kes müüvad oma aega liiga odavalt.
2. Lihtne on süüdistada valitsust ja teisi oma probleemides.

Mina isiklikult soovin jõudu Hr. Urmas´ele

Lugupeetud Inimesed, Meile kõigile on antud aeg, kasutage seda targalt
Soovin Teile julgust oma hirmutest lahti laskma.
Päikest Teile.
PS. Ei ole kuidagi seotud poliitikaka.

To Valdo
5 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Üks mees ei jõua ärra Urmas ees ära pugeda. Haapsalu linn tammub täiega paigal juba kümmekond aastat ja tänu sinusuguistele ilmselt veel kümme. Kalli-kalli, musi-musi ja palju päikest sulle, ärra Valdo.

Valdo
5 aastat tagasi
Reply to  To Valdo

To Valdo.
Tänud! PS. Ära võta isiklikult.
Päikest!

Koll Prügi
5 aastat tagasi
Reply to  To Valdo

Aga ikkagi. Milles Sinu arvates väljendub paigalseis? Suhtun Urmasesse lojaalse ükskõiksusega.

ego
5 aastat tagasi
Reply to  To Valdo

AGA TEISTMOODI SA MEIE LINNAS KAUA EI TOIMETA KA. PUGEDA ON MÕNUS 🙂

Valdo
5 aastat tagasi
Reply to  ego

Lugupeetud ego. Pole amm juba tegev Haapsalu tööturul, elan selles linnas, olen jõudnud järeldusele, et elu on liiga lühike ja soovin olla ise oma õnnesepp. Usu mind, et ei valitsus ega teised saa sinul abiks olla kui ise seda soovi. Veel enam, virisev ja kade inimene peab tegema mitut asja – virisema ja elama. Mina soovin nautida oma elu ja soovin seda teilegi.

Ivo Lump
5 aastat tagasi

Tegelikult ka suurlinnades ja nende läheduses elu ilusam ja lihtsam.hea äriidee korral võiks maapiirkondades olla riiklik toetus ja- või maksusoodustus.Kui on töökohti ja raha liigub küll siis elaks maal ka rohkem inimesi.Tõsiasi on seegi et linnadki ei ole kummist kuhu me kõik ära mahume.kellel on poliitikuid tuttavaid,andke oma arvamused julgelt edasi.Las teevad tööd,mille eest neile head palka makstakse.

sahiib
5 aastat tagasi

Ha ha! Teisiti ei saagi minna. Töökohti pole, palgad olematud. Teatud ärikatel läheb hästi, kes äriga tegelevad. Lihtrahval ja eriti noortel pole siin teha midagi. Ainult mentidel ja teistel riigi ülalpeetavatel palgad kõrged ja tõusevad.
Haapsalu elanike arv on juba alla 10 tuhande. Nagu sõda oleks üle käinud, aga linnavalitsus tõstab oma palkasid. Töötulemus on 0, aga näe ikka vähe. Normaalses riigis oleks kogu linnavalitsus välja vahetatud.

juss
5 aastat tagasi
Reply to  sahiib

Valige aga EKRE, tuleb õnn õuele.

Oraakel Delfi
5 aastat tagasi
Reply to  juss

EKRE on vajalik valitsejatel ora p…s hoidmiseks. Valitsejatele (endistele, praegustele ja tulevastele) on EKRE pinnuks, et mitte öelda palgiks silmas, aga valitsusse neid keegi ei võta.

Zanders
5 aastat tagasi

Suht mõttetu urgas..veerandik läks Pärnumaa alla ka lisaks…

tegelikult
5 aastat tagasi
Reply to  Zanders

ei olegi Lääneranna valla piirkond päris õige Läänemaa

Ja kuna Lihula ei ole piisavalt iseseisev siis jäigi ainuvõimalikuks valikuks Pärnu