Iga viies töötaja teeb tasuta ületunde

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Iga viies Eesti töövõtja teeb ületunde selle eest tasu saamata, näitab Eesti suurima tööportaali CVKeskus.ee värske küsitlus.

Ületunde – nii tasustatud kui ka tasustamata kokku – tuleb ette pea igal teisel töötajal.

“Värske uuring, kuhu andis panuse üle 4000 töövõtja, näitab, et peaaegu pooltel (45%) Eesti töötajatel on ületunnid levinud osa tööst,” ütles Eesti suurima tööportaali CVKeskus.ee Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. “Enam kui iga viies töötaja (21%, eelmisel aastal 22%) ei saa tehtud ületundide eest lisatasu, kõigest 24 protsendil töötajatest on ületunnid tasustatud (möödunud aastal 26 protsendil),” lisas ta.

Ületunde tuleb enim ette juhtidel – rohkem kui pooled (56%) juhtidest leidsid, et on viimasel ajal sageli ületunde teinud. “Eesti juhtide ületöötamine tuleb kahjuks töötajate rahulolu arvelt – hiljuti korraldatud uuring näitas, et juhtimiskvaliteediga on rahulolematud koguni ⅔ töötajatest,” ütles Auväärt. “Näib, et juhid on niivõrd ülekoormatud mikrojuhtimisega, et neil ei jagu aega töötajate hoidmiseks.”

Ületunnid on keskmisest enam levinud ehituses, transpordi- ja logistika- ning ka infotehnoloogia sektorites. Kõige vähem tegid ületunde assisteeriva- ja finantsvaldkonna töötajad.

Noored küsivad ületundide eest julgelt lisatasu

“Koguni 31 protsendil noortel töötajatel on ületunnid tasustatud, mis võib tuleneda tehtava töö iseloomust. Paljud noored alustavad töökogemuse haaramist ametikohtadel, mis on tasustatud tunnipõhiselt, seega on ka ületunde märksa lihtsam arvestada,” selgitas Auväärt. “Ületunnitöö tegemine on levinud pea kõikides vanuserühmades, kuid kõige vähem tuleb ületunde ette 36-45-aastastel töötajatel, kus 40% vastanutest leidsid, et on teinud ületunde,” ütles ta.

Ületundide tasustamine on kõige levinum tööstuses, transpordi- ja logistikasektoris, infotehnoloogia valdkonnas ja klienditeeninduses.

Ka OECD (Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon) 2017. aasta andmed kinnitavad eestlaste töökust võrreldes naaberriikidega.

“2017. aastal tegid eestlased tervelt 229 tundi rohkem tööd kui näiteks soomlased. Veelgi enam, antud näitaja on aastaga kasvanud tervelt 9 tunni ehk rohkem kui 1 tööpäeva võrra,” ütles Auväärt. “Ühtlasi on Eesti lähiriikide võrdluses ka ainus, kus aastane töötundide arv on kasvutrendis.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments