Ene Pajula: Mati Talvikut mälestades

Ene Pajula. Foto: Arvo Tarmula

Täna maetakse Tallinnas Metsakalmistule Eesti Televisiooni käilakuju Mati Talvik, kirjutab ajakirjanik Ene Pajula, Talviku endine kolleeg ETVst.

Ene Pajula. Foto: Arvo Tarmula
See on paratamatult ühe ajastu lõpp, aga õnneks mitte kultuurikatkestus, millest viimasel ajal palju räägitakse. Nii nagu Mati ise jätkas sealt, kus algusaegade suurimad, Valdo Pant ja Rein Karemäe, lõpetasid, nii astuvad tema jälgedes edasi ETV tänased parimad, Anu Välba, Joonas Hellerma, Mihkel Kärmas, Marko Reikop, Grete Lõbu, Taavi Eilat ja veel teisedki head ajakirjanikud. Tänapäeval on kõik staarid. Aga küsimusele, kas temagi on staar, vastas Mati Talvik lihtsalt: „Ei ole. Mina olen ajakirjanik.“ – „Mis vahe neil on?“ – „Staarid teevad ennast, ajakirjanikud teevad saateid.“

Nii lihtne see asi ongi. Aga see pole ju veel kõik. Ajakirjanike maine kaldub olema pigem negatiivne. Seda eriti tänapäeval, aga võib-olla on see niimoodi olnud alati. Sest ajakirjanikud on tüütud tegelased, kes nuhivad välja igasuguseid ebameeldivaid asju ja on, eriti poliitikutele, alati pinnuks silmas olnud. Muidugi astuvad ajakirjanikudki vahel ämbrisse, sest on nemadki inimesed, aga samas on nad ka vajalikud valvekoerad, kes hoolitsevad jõudumööda selle eest, et meie riigilaevuke karile ei jookseks.

Mati Talvik oli sündinud ajakirjanik, kes ei tahtnud kunagi teha midagi muud.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
arr
5 aastat tagasi

Et miks härra Estam ei tulnud siis näiteks 1978 aastal ETV õiget juttu rääkima???

Jüri Estam
5 aastat tagasi

Vabandust, aga kuidas tegi Talvik Eestit okupeerinud NSV Liidu komparteilaste elu kuidagi keeruliseks? Okupatsiooni ajal? Millisel moel oli ta neile pinnuks silmas? Punaarmee võitusidi ülistades… Sama käib Pandi kohta. See jutt siin on puhas enesepete ja minu arust lausa orwelllik, kui mitte kafkalik. Need mehed hoopis teenisid okupatsioonirežiimi. Mäletan üht Vabariigi aastapäeva 90. aasatatel, mil viieminutilise vahega mitte üks, aga kaks inimeste möödus ETV suurest bussist (välistuudiost) Tallinna Vabaduse väljakul ja sülitasid : ETV! fui! Mati Talvik!” Siis olid mälestused Tammsaare pargi intsidendist rahval veel selgesti meeles. Mati püüdis hilisematel aastatel nooruspõlves tehtud sigadusi heastada ja selles mõttes tuleb igale… Loe rohkem »