Ridala õunapuuaias saab iga küla oma puu

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Vabatahtlikud panid õunaaia püsti möödunud nädalal. Foto Urmas Lauri

Ridala kihelkonna õunaaia esimese rea seitsmendasse auku pistetakse kasvama Haapsalu õunapuu. Oma puu saavad Eesti vabariigile kingitavasse aeda kõik endise Ridala kihelkonna 56 küla, kaks asulat ja üks linn.

Möödunud nädalal panid vabatahtlikud Ridala kirikuaia kõrval maasse aiapostid ja tõmbasid ümber traatvõrgu, et märkida ära õunapuuaed, mille Ridala rahvas kingib kihelkonnapäeval Eesti vabariigile 100. juubeliks. Mai alguses „Teeme Ära“ talgupäeval koristati õunapuuaia maa-ala.

„Juulikuus on meil tulemas kihelkonnapäev ja sel päeval avame õunapuuaia, nii-öelda pakime Eesti vabariigile 100. sünnipäeva kingituse lahti,“ ütles ettevõtmise eestvedaja, Ridala koguduse õpetaja Küllike Valk.

Aeda istutatakse nii suve-, sügis- kui ka talveõunapuid. Iga õunapuu juurde tuleb ka silt, millisele Ridala kihelkonna külale see puu on pühendatud. „Haapsalu linna puu tuleb esimese rea seitsmendasse auku. Tean seda, sest otsustasime panna puud tähestiku järjekorras,“ ütles Valk.

Ka õunasordid on valitud kohale sobivad. Ridala kihelkonnast on pärit kuulus Eesti sordiaretaja Aleksander Siimon, kes on aretanud 16 õunasorti, sealhulgas Talvenaudingu. „Tema tegi oma elutöö Pollis ja Polli aiandusuuringute keskuse inimesed istutavad meile tavalisest suurematesse pottidesse ka õunapuuistikud. Lähemegi neid neljapäeval vaatama,“ ütles Valk.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments