Haapsalu ümbruse metsa kaitseks loodi mittetulundusühing

Metsaraie. Foto: Eduard Laur
Enn Kaljo ja Kätlin Tamm. Foto: Malle-Liisa Raigla

Looduskaitsjad Kätlin Tamm ja Enn Kaljo on loonud metsade kaitseks MTÜ Haapsalu Rohelise Vööndi Kaitseala.

Tamme ja Kaljo sõnul on mittetulundusühinguna neil rohkem võimalusi midagi ära teha, sest üksikisikuid ei võta keegi kuulda. Ühingu asutajad tunnevad metsa käekäigu pärast muret. Nende põhieesmärk on koostöös omavalitsustega kaitsta metsade liigirikkust ja säilitada elukeskkondi. Mets ei ole nende jaoks ainult puud, vaid ökosüsteem, mis koos puude mahavõtmisega kaob seal ja selle koha ümbert jäädavalt.

„Metsasõda käib, see on reaalsus,” ütles Tamm.

Esimese asjana püüab MTÜ välja selgitada, kui palju on siinkandis tehtud lageraiet ning kui palju metsa on alles. MTÜ-l on eesmärk võtta kohaliku kaitse alla linna lähiümbruse metsad – Valgevälja, Espre, Paralepa ja Uuemõisa metsad. Metsade kohaliku kaitse alla võtmine on ainus, mida teha saab. Kohalik kaitseala tähendab munitsipaalkaitseala.

„Soovime need saada kohaliku kaitse alla, et ei tehtaks lageraiet,” ütles Tamm.

Kaljo ütles, et lageraie tingimused on metsades leebemaks muutunud, mistõttu saab raiuda paljaks suuri metsaalasid.

Kohaliku kaitse alla võetud metsad on neil plaanis märgistada infotahvlitega, vajadusel ka tekitada nende sisse sihtkaitsevööndeid, kuhu ei tohi traktori ega langetustraktoriga minna.

Ideid, mida kaitstavas metsas teha saaks, Tammel ja Kaljol jagub. Näiteks võiks seal olla rattarajad, mis viiksid haruldasemate liikide ja looduslike pühapaikade juurde ning pärandkultuuriga seotud kohtadesse. Ka tahavad nad edendada loodusturismi.

„Inimestel, kes Haapsallu kontserdile tulevad, on siis ka päeval tegevust,” ütles Tamm.

Neil on plaanis edendada ka metsahariduslikku poolt. MTÜ näeb ennast tegutsemas vaid koostöös suuremate partneritega, näiteks omavalitsusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
töötu
5 aastat tagasi

Mis metsast kasu, kui seda majandada ei tohi? Majad ja mööbli ehitame plastist?

Vana metsamees
5 aastat tagasi

Raivole ja Reinule, Küllap need inimesed ja paljud teised, kes seal toimetavad, ka teavad, mis on loodus ja selle kaitse. Ärge muretsege. Kui palju olete ise ära teinud looduse materialistliku looduskäsitluse väljajuurimiseks kooliharidusest või ka tehnokraatliku mõtteviisiga ametniku peast? Tasub mõelda. RMK on ka istutanud oma kraavide ja kändude vahele vitsakesed, eemalt vaadates ei näe neid keegi, lähemal vaatlusel võib neid märgata, aga taoliste vitsaraagude istutamine ei anna alati tulemust – puu peab olema elujõuline ka varases nooruses ja traktoriga istutamine on lugupidamatus metsa ja mullapinna vastu, eeskätt viimase vastu, sest muld on see, mis toidab nii metsa kui inimest.… Loe rohkem »

REIN2
5 aastat tagasi

Haapsalu ümber on juba suur hulk metsi kaitse all. Haapsalu on üks kaitstumaid linnu kuuludes Väinamere hoiualasse ja Matsalu rahvusparki. Olen suur looduse sõber, aga see hüsteeria, mis puukallistajatega Tallinnast lahti on pääsenud ja üle maa veerenud meenutab 1905. a revolutsiooni., kus terve mõistus jäi alla hurraa- emotsioonidele. Jama on selles, et neid lillelapselikke parimaid kavatsusi kasutavad ära poliitikud ja kallutavad seadusi suunas, kust puhub tuul. Tulemuseks on juba pragu see, et kohalikud väikesed metsaomanikud müüvad oma metsi suurkokkuostjatele.

raivo2010
5 aastat tagasi

ostku endale kasvõi ruutmeeter maad istagu sinna üks puu. Aga looda sa lihtsam on arvutis istuda ja igasugust paska suust välja ajada.AGA EDU TEILE KULLAKESED REMMELGA KALLISTAJAD.