Juhtkiri: valitsemine peab olema läbipaistev

Lääne Elu

info@le.ee

Politsei- ja piirivalveameti korruptsioonikuritegude büroo uurib kunagise Nõva valla lipuväljaku ehitusega seotud asjaolusid. 10 000 eurot lipuväljaku ehituseks tuli Nõvale Reformierakonna katuserahana ajal, kui valda juhtisid reformierakondlastest vallavanem Deiw Rahumägi ja volikogu esimees Peeter Kallas.

Rahumägi ja Kallas on mitte ainult erakonnakaaslased, vaid ka koolivennad. Just Kallas tõi Rahumäe omal ajal Nõvale vallavanemaks. Läinud suvel mõistis kohus Rahumäe valla raha raiskamise eest kriminaalkorras süüdi. Lipuväljaku ehitas valla asutatud osaühing Nõva Kilk, mille juhataja on Kallas. Nõva Kilk tellis tööd RSL Ehituse osaühingult, mis tegutseb Harjumaal Tabasalus, kohas, kus on töötanud ka Kallas. Jah, tegemist võib olla rea kokkusattumustega, aga uurimine käib.

Nõval ringlevad vandenõuteooriad. See, et üks juht on süüdi mõistetud, teine uurimise all ja vald ise lõpetas tühja kassa ja peaaegu et pankrotiga, annab juttudele vaid hoogu juurde. Endiselt kahtlustatakse, et (nüüd juba uued) vallajuhid müüvad kooli- ja vallamaja „omadele” maha, Nõva kooli lammutatakse seest- ja väljastpoolt. Nõva on pisike kogukond ja seal toimunu näitab ilmekalt, kuidas korrumpeerunud ja rahvast võõrandunud võim saab kogukonna elu tükiks ajaks täiesti sassi keerata nii mentaalselt kui ka materiaalselt.

Sel nädalal kirjutas Lääne Elu, et Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets ostis vallalehe kujundamise teenuse 15 000 euro eest volikogu teadmata. Teenus osteti Pikkmetsa valimisliidukaaslaselt Ain Saarelt. Jah, seegi võib olla kokkusattumus. Jah, Pikkmets ei pruukinud olla kursis, et ta peab volikogu luba küsima. Koongas võidi ju asju ajada teisiti. Aga me ei tea, kuidas kõik oli, sest Pikkmets ei pea vajalikuks seda avalikkusele selgitada. Nii ei tohiks asjad käia. Valitsemine peab olema läbipaistev.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
läänlane
5 aastat tagasi

Sel nädalal kirjutas Lääne Elu, et Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets ostis vallalehe kujundamise teenuse 15 000 euro eest volikogu teadmata. Teenus osteti Pikkmetsa valimisliidukaaslaselt Ain Saarelt. Jah, seegi võib olla kokkusattumus.

EI, ei lihtsalt JUHUS.

anonüümne
5 aastat tagasi

Ja-jah,teame.Aga mis me teha saame?

Kohalik
5 aastat tagasi
Reply to  anonüümne

Saame valida teised inimesed. Täna istuvad osavalla kogus enamasti samad inimesed, kes istusid Nõva valla viimases volikogus ja lõpetasid valla pea piduliku pankrotiga. Kõik on varmad näpuga Kallase peale näitama aga kõik volikogu liikmed teadsid olukorda ja tegid mida? Nõval ringlevate vandenõuteooriate taga pole aga mitte võõrandunud võim, vaid seltskond, kelle jaoks kool on tööandja. Teooriaid ja spekulatsioone tuleb nagu varrukast ja LE lööb need omakorda rohkem vahule.

hehh
5 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

hmm, praegu tundub küll, et “teooriad ja spekulatsioonid” osutuvad aja jooksul tõeks. lipuväljak on väike osa Kallase saavutustest, LE võiks uurida näiteks miks sai Kallas päevapealt kinga Tabasalu Spordikeskuse juhi kohalt kui sõber Deiw enam Harku abivallavanem polnud ja kuhu kadus mõni aasta varem “katuserahadest” eraldatud summa kooli arvutipargi uuendamiseks…

nõvakas
5 aastat tagasi
Reply to  hehh

Õige õige, uurida võiks ka seda, missuguseid lisatingimusi kooliga seotud inimene lipuväljaku hanke saamiseks esitas. Ehk ka seda, miks üks Nõva kooli õpetaja pealinna koolides enam tööd ei saanud. Ja sõnnik vahutab….

Nimi
5 aastat tagasi
Reply to  nõvakas

Kallas ka hakanud kommenteerima…

????
5 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Tundub, et kellegi varbale astuti

kohalikule
5 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Ja mida need kõik volikogu liikmed siis teadsid, kui näiteks isegi tänase päevani ei saa kool vallalt informatsiooni kooli kulutuste kohta!? Nii et ei maksa siin kaagutada teemal “kõik teadsid”.

aga ega
5 aastat tagasi
Reply to  anonüümne

meie ei saagi midagi teha, küll saab aga ehk politsei ja prokuratuur.