Registreeritud töötus kasvas jaanuaris 7 protsenti

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Töötukassa. Foto Arvo Tarmula

Foto: Arvo Tarmula

Jaanuaris suurenes registreeritud töötute arv võrreldes eelmise kuuga 7 protsendi võrra 33 270 inimeseni, mis moodustab 16aastasest kuni pensioniealisest tööjõust 5,2 protsenti, teatas töötukassa.

Vähenenud töövõimega inimesi oli nende hulgas 10 037 ehk 30 protsenti. Haldusreformist tingitud koondamiste tõttu oli jaanuaris tavapärasest enam koondamishüvitise saajaid, teatas töötukassa.

Registreeritud töötute arvu kasv jaanuaris on tavapärane, sest aasta lõpuga lõpevad paljud tähtajalised töölepingud, samuti toob kalendriaasta lõppemine kaasa rohkem koondamisi.

„Registreeritud töötute arvu suurenemist jaanuaris mõjutas sellel aastal mõnevõrra ka haldusreform, sest töötuks registreeris end osa reformiga kaasnenud ümberkorralduste käigus valla-, linna- või maavalitsustes töö kaotanud inimestest. Kokkuvõttes suurenes registreeritud töötute arv jaanuaris võrreldes eelmise kuuga 7 protsenti, kuid samas oli see möödunud aasta jaanuarist väiksem,” ütles töötukassa analüüsiosakonna juhataja Margit Paulus.

Haldusreformi raames läbi viidud koondamiste tõttu oli jaanuaris tavapärasest enam koondamise korral makstava kindlustushüvitise saajaid. Jaanuaris määrati kindlustushüvitist koondamise korral 1444 inimesele. Hüvitise saajatest ligi pooled olid seoses haldusreformiga linna-, valla- või maavalitsustest koondatud töötajad. Hüvitist määrati kokku 2,9 miljoni euro väärtuses, sealhulgas linna-, valla- ja maavalitsuste endistele töötajatel ligikaudu 1,5 miljoni euro ulatuses.

Registreeritud töötuse määr oli jaanuaris kõrgeim Ida-Virumaal 9,8 protsendiga ja madalaim Harjumaal 3,8 protsendiga. Kõige suurema osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid jaanuari lõpus lihttöölised, kes moodustasid töötutest 23 protsenti, oskustöötajad ja käsitöölised 18 protsenti ning teenindus- ja müügitöötajad 17 protsenti.

Töötukassa teenustest osaleti jaanuaris enim tööturukoolitustel, karjäärinõustamisel ja tööalase rehabilitatsiooni teenusel.

Jaanuaris lisandus töötukassale vahendamiseks 4333 uut tööpakkumist, mida oli 58 protsenti rohkem kui detsembris, kuid võrreldes aastataguse ajaga 4 protsenti vähem. Kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli 7578. Kõige suurema osakaalu vahendatavatest töökohtadest ehk 20 protsenti moodustasid teenindus- ja müügitöötajatele pakutavad töökohad, oskustöötajatele ja käsitöölistele pakutavad töökohad moodustasid 20 protsenti ning seadme- ja masinaoperaatoritele ja koostajatele pakutavad köökohad moodustasid 18 protsenti.

Jaanuaris esitati töötukassale 4228 töövõime hindamise taotlust, mida oli 15 protsenti rohkem kui detsembris. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga esitati töövõime hindamise taotlusi jaanuaris 6 protsenti vähem. Töövõime hindamisotsuseid tehti jaanuaris 4888. Neist üle poole juhtudel ehk 55 protsendil määrati inimesele osaline töövõime, 32 protsendile määrati puuduv töövõime, töövõime vähenemist ei tuvastatud 12 protsendil juhtudest ning 1 protsendil juhtudest jäi taotlus menetlemata või hindamata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments