5

Juhtkiri: Reinsalu kukutas valitsuse

Lääne Elu

info@le.ee

Keskerakondlase Jüri Ratase juhitud valitsus oli juhtkirja kirjutamise ajal kolmapäeva õhtul veel ametlikult ametis. Opositsiooni esitatud umbusaldusavaldus justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) vastu kukkus kolmapäeval riigikogus läbi, kuid see toimus viisil, mis näitas, et tegutsevat valitsust enam võimul pole.

Valitsuse kolmas osapool – sotsiaaldemokraadid – otseselt Reinsalu vastu ei hääletanud, kuid nende otsus, et nad ei hääleta ka poolt, tähendab seda, et valitsus pole enam sisuliselt töövõimeline. Parema kombinatsiooni puudumisel püsib Ratase praegune koalitsioon valimisteni tuleva aasta märtsis, aga see on ka kõigest ametis püsimine, suuremate saavutusteta.

Sotside ja IRLi vastasseis aktsiiside, sisejulgeoleku teemade ning ka näiteks haigekassa rahastamise üle paisus lõpuks Reinsalu vaikivaks umbusaldamiseks.

Oma jäärapäisel moel „kanakarja” ohjata püüdes andis justiitsminister suure tõuke naistevastase ning lähisuhtevägivalla ohjeldamisse ning naiste ja vähemuste õiguste kaitsesse. Poliittehnoloogiliselt koondas Reinsalu oma mehiste avaldustega IRLi toetajaid. Eelseisvatel valimistel tuleb see kasuks, kui on teada ühe valitsuspartei vastuseis moodsasse liberaalsesse maailma.

Teisalt aitas konflikt Reinsalu ametis püsimise ümber naisõiguslastel oma ridu koondada ja vaateid selgitada. Eesti inimõiguste keskuse ekspert Kadi Viik kirjutas portaalis Feministeerium, et naistevastase vägivallaga seotud teemad küll kõvasti rohkem päevakorras kui aastaid tagasi, kuid endiselt valitseb suhtumine, et kannatajad on mehed.

„Mida siis feministid tahavad? Et naistele nii valusat vägivallateemat võetaks tõsiselt,” kirjutas Viik.
Reinsalu kukutas valitsuse, kuid andis suure panuse naiste õiguste kaitsesse, sest Eestis pole inimest, kes poleks naiste murest viimase nädala jooksul kuulnud.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Imelik
Imelik

Asusin lugema- et mida hullu see Reinsalu siis nüüd korda saatis? Välja tuli, et hoopis kirjutajal fantaasia “vabalennule” läinud. Mis seal ikka, soovitaks hoida reaalsusega tihedamat sidet ning hallutsinogeene mitte tarvitada!

juhtoinas
juhtoinas

läägele ibale omane möga

Rein
Rein

Keskerakond tugevnes. Kindlasti otsib kesk võimalust sotsid välja vahetada. Kes tahab partnerit, kus puudub meeskondlik ühtsus. Selliste Hansodega võib toredasti juttu puhuda, aga mitte riiki juhtida. Sotsid tegid oma margi täis. Selline pendeldamine ei näita tugevust, vaid ikka nõrkust.

Jaan
Jaan
Milleks kirjutada sellist umbluud? Vaatasite liialt kaua kuud? Jüri Ratase poolt juhitud keskerakondlik valitsus on nüüd ühtsem, tugevam ja parem kui oli seda varem! Keskerakond oli võimul, on ja jääb, sest on ainuke erakond, kes hoolib Eesti rahvast, teeb kõik,et kõigil oleks parem. Keda te asemele paneksite? Reforme? EI !!! Kõigil selgelt meeles nende 17 a riigi juhtimine viletsusse. Ärmatati, rollotati, Estonian Air, raha kreekale jne. Visati tuulde rahva raha sadades miljonites. Lisaks kahtlane VEB-fond, R- hooldus, 10 miljonit dollarit? Kus need on? Või pakute ekret? Neist on saanud refi käsulauad. Ja ega räuskamine ja teiste mudaga loopimine ole riigi… Loe rohkem »
Ants
Ants

Hoolib eesti rahvast? Anna andeks, aga mida sa mees räägid. Ei hakka siin kaitsma kedagi, kes on varem olnud, tehtud mis tehtud aga see mis praegune valitsus teeb on kohutav.

wpDiscuz