1

Galerii: Haapsalus mälestati Vabadussõjas langenuid

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Täna kell 10.30 mälestati Haapsalus läänlaste Vabadussõja mälestussamba juures Vabadussõjas langenuid. Foto: Urmas Lauri

Täna kell 10.30 möödus 98 aastat hetkest, mil Eesti – Nõukogude Venemaa rindel vaikisid relvad. Eesti oli ohvrite hinnaga kindlustanud endale riigina püsimajäämise.

Kõnelesid Kaitseliidu Lääne maleva staabiülem pealiku kohustes major Jüri Bachman, Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman, Lääne-Nigula volikogu esimees Neeme Suur ja piiskop Tiit Salumäe. Vabadussõja mälestussamba jalamile asetati ühispärg ja mälestusküünlad.

„Siiras tänu teile, meie Vabadussõja sangarid, ilma teieta ei oleks meil Eesti Vabariiki,“ ütles Kaitseliidu Lääne maleva staabiülem pealiku kohustes major Jüri Bachman oma Vabadussõjast lühiülevaate andnud kõne lõpetuseks.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman nentis, et Haapsalus on väärikas lipuväljak, kus saab meile vabaduse toonus sõda meenutada. „Niikaua see sündmus elab, kui seda mäletatakse,“ lausus Vikman. „Täna mälestame neid [Vabadussõjas langenuid] ja räägime sellest teistele.“

„On Eesti Vabariigi juubeliaasta ja on väga tähelepanuväärne ja sümboolne, et selle aasta tähistamine hakkab pihta sel päeval, mil relvad 98 aastat tagasi vaikisid,“ nentis Lääne-Nigula volikogu esimees Neeme Suur. „Sest ükski nendest tähistamistest ei saaks olla, kui ei oleks neid inimesi, kes on andnud oma elu meie vabaduse eest.“

Piiskop Tiit Salumäe tõstis oma kõnes esile Jaan Poska, keda on Haapsalu linnakaardil väärikalt meeles peetud.

Vabadussõja lahinguväljadel oli langenud üle kahe tuhande võitleja, haavadesse-haigustesse suri teist sama palju. Ühtekokku kaotas Eesti üle kuue tuhande inimese, haavatuid kaksteist tuhat. Kuid, ilma Vabadussõja võiduta poleks tänasel päeval Eesti riiki ega rahvast.

Kahekümnendatel alustati tavaga pidada iga aasta 3. jaanuaril relvarahu kehtima hakkamise hetkel vaikuseminutit, austamaks Vabadussõjas võidelnud eestlasi ja välismaalasi. Kakskümmend kuus aastat tagasi taastas Eesti Muinsuskaitse Selts relvarahu mälestushetke pühitsemise avalikult.

Vabadussõjas võidelnute mälestuspäev on kuulutatud lipupäevaks.

Fotod: Urmas Lauri

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Kahju kohe
Kahju kohe

Ma eeldasin omas peas, et liiklus kinni ja plats rahvast täis. Tubli 30 osalejat… noh tööpäev ka…

wpDiscuz