Eestis on esimesed gripijuhtumid, Läänemaale pole gripp veel jõudnud

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu perearstikeskus. Foto: Arvo Tarmula
Läänemaale pole gripp veel jõudnud. Foto arhiiv

Terviseameti teatel kinnitati möödunud nädalal laboratoorselt selle hooaja esimesed gripiviirused, haiglaravi vajas üks laps ja üks eakas inimene.

Laboratoorselt oli A- ja teine B-gripi viirus. A-gripi viiruse täpsemal määratlemisel selgus, et tegemist oli A(H3) alatüübiga.

Terviseameti Läänemaa esinduse vaneminspektori Lea Kiisi sõnul Läänemaale veel suuremat haiguspuhang ega gripp jõudnud ei ole. „Aga eks see algabki suurematest linnadest, kus rahvast rohkem koos,” ütles ta.

Novembris on Läänemaal ülemiste hingamisteede ägedatesse nakkustesse haigestunud keskmiselt 70-80 inimest nädalas. Neist enam kui pooled on lapsed. Kõige kõrgem oli haigestumine ülemöödunud nädalal, mil registreeriti 82 haigusjuhtu ja neist 52 lastel.

Kiisi sõnul tundub, et  gripi vastu vaktsineerimine, mis tagab haiguse vastu parima kaitse, on tänavu üsna aktiivne. „Praegu oleks mõistlik olla juba vakstineeritud, sest immuunsuse tekkimiseks kulub ka paar nädalat,” ütles ta.

Haigusperioodi lähendes tuletas Kiis meelde põhitõdesid, kuidas end haigusperioodil hoida: „Peske käsi, köhimisel ja aevastamisel katke suu kinni, puhake korralikult, sööge regulaarselt ja viibige palju värskes õhus.”  Ta lisas, et kui inimene end tõbiselt tunneb, on mõistlik hoiduda ka teiste inimeste kallistamisest.

Kiis pani ka lapsevanemetele südamele, et kui jäätakse haiged lapsed vanavanemate hoida, tuleb veenduda, et vanavanemad oleksid ka gripi vastu vakstineeritud. Gripi üks riskirühmasid on just vanemad inimesed ja Eestis on eelmistest aastatest juhtumeid, kus vanavanem on lapselapselt gripiviiruse saanud ja seetõttu ka surnud.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments