Juhtkiri: kas Lätis viina järel käidud?

Lääne Elu

info@le.ee

Nii kõrget alkoholiaktsiisi, kui on Eestis, pole mitte kusagil Euroopas. Tähendab, aktsiisimäär võib isegi olla kõrgem, kuid keskmise sissetulekuga võrrelduna on Eesti maksumäär eespool nii Soomest ja Rootsist kui ka Suurbritanniast.

See ei ole mõistlik, et üks maksumäär on kergitatud teistega võrreldes märksa kõrgemaks. Alkoholi aktsiisitõusu taga ei ole mitte ainult praegune valitsus, sama maksuhooba kasutas ka varasem Reformierakonna valitsus riigikassa tasakaalustamiseks.

Alkoholi kõrge maksustamise põhjus on ühelt poolt tervisepoliitikas, aktsiis peab vähendama alkoholitarvet, aga see on ainult pool tõde. Pigem on põhjus ikkagi selles, et riik maksustab alkoholi maksutulude saamiseks. Arvata, et joomisega saab võidelda vaid hinda tõstes, on ekslik. Alkoholi tarbimise vähendamiseks on vaja muuta elustiili ja harjumusi, pakkuda abi alkohoolikuile, nendesse pehmetesse meetmetesse panustab valitsus aga vähem, kui peaks.

Läti piirikaubandus on uus probleem Eesti alkoholipoliitikas. Seni tuli võidelda peamiselt idanaabri juurest salaja sisse veetud viinaga. Eelmise aasta algusest on aga probleemiks saanud Läti piirile vanadesse piiripunktidesse ehitatud alkoholipoed. Kodune hinnatõus kaotab mõtte, kui odavat alkoholi lõunanaabrite juurest suures koguses sisse voolab.

Kas Lätis viina järel juba käisid? Sellest on saanud lõõpiv nali ja ka tegeliku elu kibe kirjeldus. Vähemalt iga kümnes Eesti täiskasvanud elanik on käinud Lätis ainult selleks, et alkoholi osta. Rahandusministeeriumi andmeil ostetakse Lätist 11 protsenti Eestis tänavu tarbitud alkoholist, tuleval aastal veelgi rohkem, sest Lätis on maksumäär madalam.

Lätis viina ja õlle järel käimisest on kujunenud Eesti riiki suhtumise mõõdupuu. Kes käib, see annab jalgadega märku, et Eesti maksupoliitika on korrast ära.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
meil
6 aastat tagasi

ju vabakaubandus, milleks viriseda, keelame ka kõik importkauba ära, siis jäävad siia tühjad letid, omal pole meil midagi, kõik võõras värk

Jäme
6 aastat tagasi

Ainult head uudised…

Arvos
6 aastat tagasi

Ei joo ja pole käinud veel Lätis. Kuid minek on ees ja koos muu kaubaga tuleb tuua ka alkot tuttavatele-sõpradele. Põhimõtteliselt!

Lati Pats
6 aastat tagasi
Reply to  Arvos

ütle sõpradele, et sai just nina eest otsa. Vaata, mis nägu nad teevad.

Sass1.
6 aastat tagasi

… et Eesti maksupoliitika on korrast ära – on, aga uuest aastast tuleb
astmeline tulumaks, Ratase laps, Savisaare lapselaps. Mitu korda
elu hullemaks läheb ? Ka vaestel, kui mõni paber puudu.

Ahto
6 aastat tagasi

Kõik ei käi Lätis,pole seda võimalust lihtsalt. Süütevedelik on juba jälle joogiks saanud. Selliselt toimib hoopis see rahva tervise edendamine .