Kokkuvõte jooksuhooajast: Argo Jõesoo aasta

Argo Jõesoo. foto Arvo Tarmula

Argo Jõesoo. Foto Arvo Tarmula

Eestis rahvajooksudest populaarseim on seitsme etapiline linnajooksude sari, millele pandi punkt 7. oktoobril Tartu linnamaratoniga. Linnajooksude üldvõidu sai teist aastat järjest Läänemaa kergejõustikuklubi (KJK) sportlane Argo Jõesoo.

Jõesoo võitis tänavu Rapla suurjooksu ja Rakvere ööjooksu. Märkimisväärne oli Jõesoo saavutus Tallinna maratonil, kus ta lõpetas kolme keenialase järel Eesti maratonimeistrina uue Läänemaa rekordiga 2:28.15. Linnajooksude sarja kuuluvad veel Narva energiajooks (21,1 km), Jüri Jaansoni kahe silla jooks Pärnus ja Paide-Türi rahvajooks.

Teine suurem on nelja etapiga järvejooksude sari, kus võetakse mõõtu ümber Harku järve, Saadjärve, Pühajärve ja Ülemiste järve lippamises. Selles sarjas oli Läänemaa edukaim Läänemaa KJK värve kaitsev Lauri Luik, kes sai kokkuvõtes kaheksanda, veteranide M35 vanuseklassis kolmanda koha. Saja parema hulka mahtunutest võiks välja tuua Läänemaa juurtega sportlased Kristjan Mulla ja Ago Kirsipuu, kes olid üldarvestuses 40. ja 41.

Igal aasta jooksuhooaja lõpus korraldatakse kolme päeva jooks Saaremaal, mille kogupikkuseks on 42,195 km ehk maraton. Päevade lõikes läbitakse 10 km, 16,195 km ja 16 km. Peale eestlaste osales seekord veel seitsme riigi jooksjaid. Võidu pälvis tartlane Kaur Kivistik ajaga 2:16.48,9. Läänemaa parim oli Lauri Luik 17. koha ja ajaga 2:32.12,7.  Paremuselt teine läänlane oli Andi Vallik Ristilt, kes tuli 291. kohale ajaga 3:34.35. Parim Läänemaa naine oli Gerda Algre jalgrattaklubist Paralepast. Tema viimasel päeval starti ei tulnud, aga 10 km läbis ta ajaga 54.24 ja oli sellel distantsil N35 klassis 33.

Kuni 16aastaste kolme päeva jooksul läbitakse vastavalt 2, km 3,24 km ja 3 km. Nõva tüdruk Keity-Liina Kallas saavutas kuni 14aastaste tüdrukute arvestuses 4. koha koguajaga 37.44,1. Rahvajooksude sarjas toetab teda Team Haanja.

Üks tuntust koguv sari on Pärnu kahe silla klubi korraldatav kolmiküritus, mis koosneb luitejooksust, kahe silla jooksust ja rannajooksust pikkusega 10 km. Meie parimad rannajooksul (22. oktoobril) olid Igor Skatško ja Ruslan Sergatšjov jooksuklubist Tempo ning Arles Taal, kes olid seitsmes, 28. ja 57. aegadega vastavalt 35.04, 38.26 ja 40.56. Sergatšjov oli poiste A vanuseklassis teine.

Parim läänlanna oli Katrin Lehtpuu kes saavutas naistest viienda koha ajaga 42.13. Parim Läänemaa  neiu Kelly Kuuseväli saavutas tüdrukute A-klassis 7. koha.

Kolme jooksu kokkuvõttes oli läänlaste parim Uno Allika Haapalust. Tema kolmel etapil saavutatud aeg kokku oli 2:01.17,5, mis andis üldjärjestuses 43. koha. Veteranide M50 klassis oli ta kolmas. Arvestades tema vanust oli suurepärane  tema 10 km jooksuaeg – 41.28.  Paremuselt teine läänlane oli Hugo Paulus, kes oli kokkuvõttes 140. ja M60 klassis kuues. Rohkem osalejaid Läänemaalt kõigil kolmel jooksul lihtsalt polnudki.

Eestis on jooksusarju kui ka üksikuid rahvajookse piisavalt igale maitsele. Olgu selleks Läänemaa KJK poolt aprilli algul korraldatav 10 km maanteejooks või  traditsiooniliselt 1. mail toimuv ümber Viljandi järve jooks. Järgmine aasta toimub see jooks juba 89. korda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments