Valmis on saanud linnusõbraliku käitumise juhis

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Linnuvaatlejad - foto autor Andres Kalamees
Linnuvaatlejad. Foto Andres Kalamees
 
Eesti Ornitoloogiaühingu algatusel on valminud linnuhuvilise meelespea, mis annab juhised linnusõbralikuks käitumiseks, teatas Eesti Ornitoloogiaühing. 
 
Meelespea tuletab meelde, kuidas linde vaadelda, pildistada ja rõngastada, et nende heaolu ohtu seadmata. Samuti kirjeldatakse lindude toitmise, pesakastide ja linnujahi põhitõdesid ning muid olukordi, kus igaüks meist võib lindudega kokku puutuda.
 
Linnuhuviliste ja loodusfotograafide abiga kokku pandud meelespea eesmärk on vähendada eeskätt teadmatusest tulenevat võimalikku kahju lindudele ja loodusele. Näiteks loodusfotograafia buum on esile toonud probleemi, kus harukordse pildiklõpsu nimel unustavad mõned algajad fotograafid lindude heaolu ja võivad oluliselt häirida haruldaste ja häirimistundlike liikide elu. 
 
„Igaüks, kes lindudega sagedasti kokku puutub, peaks hästi tundma linnuliike ja nende käitumise iseärasusi,“ kommenteeris linnuhuvilise meelespea koostaja Tiiu Tali. „Osad liigid on häirimisele tundlikumad ja ettevaatamatu käitumine võib pesitsusedukusele halvasti mõjuda. Haruldasemate liikide puhul tähendab see suurt kaotust.“
 
Linnuhuvilise meelespeaga saab tutvuda Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehel 
 

Meelis Uustal

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments