Galerii: soe kevadpäike ajas Laikmaa nastikud liikvele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 24

Tänane soe, päikseline ilm küttis Ants Laikmaa majamuuseumi trepi ja verandavundamendi soojaks ning päikese käes oli mõnulemas kümneid nastikuid ja ka paar sisalikku.

Nastikud elavad Laikmaa maja põllukividest veranda all ja on igal kevadel samas kohas sagimas. Nastikute pulmamängud algavad aprilli lõpu poole.

Kuigi Laikmaa nastikud on inimestega harjunud, olid nad siiski ettevaatlikud. Piisas vaid käe liigutamisest, kui aremad ussid kivide vahele peitu pugesid.  


Nastik

Nastik on tumehalli, pruuni või isegi musta värvi selja ning valge kõhualusega madu, kelle pikkus võib ulatuda 150 cm-ni. Isased on emastest kuni poole lühemad – vaid kuni 70 cm. Nastiku peamiseks tunnuseks peetakse heledaid laike kukla piirkonnas, mis on tavaliselt kollased, kuid võivad olla ka oranžid, hallikad või valged.

Nastik on hea ujuja – ta võib ujuda kaldast mitme kilomeetri kaugusele ning sukelduda mitmekümneks minutiks. Elupaikadena eelistavad nastikud märjemaid alasid – jõgede, järvede ja tiikide kaldaid, niiskeid metsi ja lamminiite. Lääne-Eestis elab ta ka mererandades. Nastik võib elada ka koduaias ja isegi mahajäetud hoonetes.

Vanasti peeti taluõues elavat nastikut koduussiks, nad harjusid hõlpsasti inimestega ning inimesed temaga. Kinnipüütuna võib ta küll hammustada, kuid ta ei ole mürgine.

Päeval meeldib neile kerra tõmbunult päikese käes lesida – kividel, mätastel, veelindude pesades või isegi puudel.

Jahti peavad nastikud hommikul ja õhtul, püüdes peamiselt väiksemaid konni ja konnakulleseid.

Talve veedavad nad sügavates urgudes kas üksikult või mitmekesi koos, mõnikord võivad nastikud talvituspaika jagada ka rästikutega. Talvituma minnakse öökülmade saabudes – oktoobris või novembris ning virgumine toimub märtsis või aprillis.

Esimestel soojadel kevadpäevadel soojendavad nastikud end pikalt päikese käes, olles sageli puntras koos.

Paaritumine leiab aset aprilli lõpus või mais. Juulis või augustis muneb emasloom niiskesse ja sooja paika 6…30 nahkja kestaga muna, mis sageli kleepuvad üksteise külge. Munade arenguks sobiv temperatuur on 25…30° C ning sellisteks paikadeks on sõnnikuhunnikud, langenud lehtede kuhjad, paks sammal või vanad pehkinud kännud. Ühte kohta võib muneda ka mitu emast nastikut. Noored nastikud kooruvad augusti lõpus või septembris ning on 15…19 cm pikkused. Nad roomavad kohe laiali ja alustavad iseseisvat elu. Nastik võib elada kuni 23 aastat vanaks.

Looduses on nastikul ohtralt vaenlasi – madukotkad, toonekured, rebased, nugised jne. Mune ja noorloomi võivad süüa ka rotid. Nastik on looduskaitse all.

Allikas: bio.edu.ee

Fotod: Urmas Lauri Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (1)Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (2) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (3) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (4) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (5) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (6) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (8) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (9) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (12) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (15) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (16) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (17) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (18) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (19) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (21) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (22) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (23) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (24) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (25) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (26) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (27) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (28) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (29) Laikmaa nastikud 001 (urmas lauri) (30)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
.
7 aastat tagasi

Vastikud nastikud .