0

Haapsalu uuendab kahe miljoni euro eest veevärki

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu Veevärk Kaido Erik Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Haapsalu Veevärgi juhataja Kaido Erik.

Haapsalus ja Uuemõisas käib 2 miljonit eurot maksev veepuhastussüsteemi uuendamine ja veetorude vahetamine. See aitab leevendada veehinna tõusu tulevikus.

Mullu mais sai Haapsalu Veevärk Ühtekuuluvusfondi (ÜF) veemajanduse projekti viimasest voorust 1,4 miljonit eurot. Projekti järgi renoveeritakse reoveepuhasti eelpuhasti ning vahetatakse Haapsalu linnas välja vee- ja kanalisatsioonitorustik. Projekti kogumaksumus on ligi 2 miljonit eurot, toetust saadakse 1,4 miljonit eurot – projekti toetuse määr on 68,5 protsenti.

„Töid alustati 2016. aasta novembris ja rahaliselt on 30 protsenti tööst valmis. Suurem osa tehtust puudutab Haapsalu reoveepuhastit,” ütles Haapsalu Veevärgi juhataja Kaido Erik.

Uuendused veepuhastusjaamas 

Eelmisel nädalal said puhtaks reoveepuhasti biotiigid, kuhu juba puhastatud vesi läheb enne merre laskmist.
„Uuendasime väljundtoru, mis puhastist vee tiiki laseb – 500-millimeetrine kollektor,” näitas Kaido Erik. „Tiik on nüüd ka teistsugune. Enne oli kaks väiksemat tiiki, nüüd on uus tehnoloogia ja tiik üks. Vesi voolab üle tammi ühest tiigi poolest teise, muda jääb tammi taha kinni.”

Eriku sõnul lastakse tiiki vesi sisse järgmisel nädalal. „Kevadel tahaks siia ka karpkalad tagasi tuua,” ütles ta.

Kümme kilomeetrit torusid

Juba käib ka torustikutöö linnatänavatel ja linna ümbruses. „Tööd teeb kolm brigaadi. Enamik torutöid tehakse kinnisel meetodil torude tarbeks maa sisse auke puurides, et vältida tänavate üleskaevamist ja hilisemat taastamist,” rääkis Haapsalu Veevärgi juhataja.
Ühtekokku pannakse 10 kilomeetrit uut torustikku, millest kaks on juba tehtud.

Loe pikemat lugu laupäeval ilmunud Lääne Elu paberlehest.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz