1

Taastuvenergia kattis möödunud aastal 15,1 protsenti elektri kogutarbimisest

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Aulepa tuuleaprk (urmas lauri)

Aulepa tuulepark. Foto Urmas Lauri

Taastuvatest allikatest pärinevat elektrienergiat toodeti möödunud aastal Eestis 1412 gigavatt-tundi, mis on kuus protsenti vähem kui 2015. aastal. Taastuvenergia toodang  moodustas elektrienergia kogutarbimisest 15,1 protsenti, võrreldes 16,7 protsendiga 2015. aastal.

Eesti on seadnud eesmärgi viia taastuvenergia osa elektrienergia kogutarbimisest 2020. aastaks 17,6 protsendini. 2016. aastaks seatud vahe-eesmärk oli 13,2 protsenti.

Eelmise aasta neljandas kvartalis moodustas taastuvenergia Eesti kogutarbimisest 17,9 protsenti. 2015. aasta samal ajal oli näitaja 17,8 protsenti.

Toetust saanud taastuvenergia kogus kahanes eelmisel aastal nelja protsendi võrra 1203 gigavatt-tunnini.

Möödunud aasta taastuvenergia kogutoodangust andsid biomass, biogaas ja jäätmed 55,6 protsenti. Nendest allikatest toodeti aasta jooksul elektrit 785 gigavatt-tundi. Pea sama palju toodeti ka 2015. aastal.

Tuuleenergia andis 2016. aastal 41,7 protsenti taastuvenergia kogutoodangust ja tuulejaamad tootsid aastas kokku 589 gigavatt-tundi elektrienergiat. Tuuleenergia toodang kahanes aastaga 15 protsenti. Sel aastal erinevalt eelmisest aastast ei täitunud elektrituruseaduses ette nähtud toetatavale tuuleenergiale seatud toetuspiir – 600 gigavatt-tundi kalendriaastas.

Hüdroenergia toodang oli mullu 35 gigavatt-tundi. Suurimat kasvu näitas 2015. aastaga võrreldes jätkuvalt päikeseenergia – toodetud elektrienergia maht kasvas kahekordseks  peaaegu kolme gigavatt-tunnini ning ka toetussummad suurenesid vastavas mahus, ulatudes aasta kokkuvõttes enam kui 149 000 euroni. See summa moodustab kogu väljamakstud toetustest siiski marginaalse osa. Kokku läheneb toetust saavate päikesepaneelide omanike arv 700. Aastaga lisandus üle 200 tootja.

Tõhusa koostootmise toetust maksti 2016. aastal võrreldes 2015. aastaga kaheksa protsendi võrra vähem, kokku 4,4 miljonit eurot. Tõhusa koostootmise režiimis toodetud ja toetust saanud elektrienergia kogus kahanes 151 gigavatt-tunnilt 140 gigavatt-tunnini.

Kokku maksti 2016 aastal taastuvenergia ja tõhusa koostootmise toetusi 69 miljoni euro ulatuses. Toetuste kogusumma kahanes eelmisel aastal kolme miljoni euro võrra eeskätt tuuleparkide vähenenud toodangu tõttu.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Imelik
Imelik

“Taastuvenergia toodang moodustas elektrienergia kogutarbimisest…”
… ja …
“…taastuvenergia osa elektrienergia kogutarbimisest ”
… pole siiski üks ja sama mõiste.

wpDiscuz