Politseinik ei pea puhumisreidide ajal autojuhile enam tema õigusi ette lugema

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Reididel tabatud roolijoodikud peavad arvestama, et mitmendat korda vahele jäädes võivad nad ka autost ilma jääda. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu kiitis tänasel istungil 87 poolthäälega heaks korrakaitseseaduse muutmise seaduse, mis lihtsustab puhumisreididel sõidukijuhtidele nende õiguste tutvustamist ja tagab seeläbi liikluse parema sujuvuse, teatas riigikogu pressiteenistus.

Üks riigikogulane jäi erapooletuks.

Õiguskomisjoni algatatud korrakaitseseaduse muutmise eesmärk on luua “kõik puhuvad” operatsioonidel senisest vähemkoormavam selgitamiskohustus, millega takistatakse senisest vähem inimeste liikumisvabadust, vähendatakse korrakaitseametnike koormust ja tagatakse teeliikluse parem sujuvus.

Seaduse kohaselt tuli politseinikul sõidukijuhi alkoholijoobe tuvastamiseks korraldatud „kõik puhuvad“ operatsioonil alati ja täies mahus igale kinnipeetud sõidukijuhile tema õigusi tutvustada, isegi kui joobekahtlus puudus.

Nüüd täiendati korrakaitseseaduse § 38 nii, et sõidukijuhile selgitatakse tema õigusi vaid siis, kui ta selleks ise soovi avaldab.

Seadust ajendas muutma õiguskantsler Ülle Madise, kes oma märgukirjas pööras tähelepanu, et puhumisreidil igale inimesele eraldi tema õiguste tutvustamine võib tekitada viivitusi ja kahjustada korrakaitseoperatsiooni efektiivsust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lembit. J.
7 aastat tagasi

See tuvisita nimeline on palju pahandust teinud ja saab varsti minema politseist.

Eduard
7 aastat tagasi

Mats on maamehe nimi ja Nôva ongi maalt. Kutsun kõiki ülesse tuvisita vastu kaebusi kirjutama. Kord maija ja pätt kohtusse.

kohalik
7 aastat tagasi

Nad ei tee seda ka muidu kinni pidades. Vilistavad täielikult seadustele. Arvavad, et on politseinikud, kohtunikud, prokurörid või muidu jumalad ühtekokku.
Haapsalus on selliseks näiteks Aivar Nõva, kes ennast ei esitle, keeldub küsimise peale näitamast töötõendit ja karjub vihast.

Andres+A
7 aastat tagasi
Reply to  kohalik

Kui härra Nôva käitub matsina,tuleb asjast teatada sisekontrollile.

Andres A
7 aastat tagasi

Kas keegi ütleks,kellele on vana korra järgi öigusi ette loetud.?Mina ei tea yhtki inimest.Oleks hea sellist inimest näha.

Kiku
7 aastat tagasi

No nüüd ei saa isegi Hr Luik enam hambasse puhuda. Nüüd puhuvad uued tuuled ja kes esimesena menti jookseb on alati ôige))) Varsti annavad vanad vangid hoopis imeda???

olaf
7 aastat tagasi

Kohustust puhuda ei ole. Ma ei tarbi alkoholi ja narkootikume. Kui ei puhu, olen kurjategija. Mingi jama.

ko
7 aastat tagasi

Pole isegi ennast tutvustanud .Öeldakse ( Täna puhuvad kõik )

Kommi-tädi
7 aastat tagasi

Puhunud mitmeid kordi, kunagi pole keegi veel midagi seletanud.

Merka
7 aastat tagasi

Siis pole politsei oma tööd korralikult teinud ja ega pole ka imestada midagi. Saab näha kuidas nad nüüd juhi poole pöörduvad?

Raigo
7 aastat tagasi

Pole küll mulle mingit õigusi tutvustatud, ainult seda, et toimub puhumisreid ja puhu kõvasti. Olen päris palju seda teinud ja kordagi pole keegi hakanud mulle seda õiguste jura ajama.