Merepäästekoolitusel juhtunud õnnetuse põhjustas koolitaja liigne riskeerimine

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

päästeamet

22. septembril Tallinna lahel merepääste I astme koolituse käigus juhtunud õnnetuse, kus sai vigastada ka kaks Nõva komando päästjat, põhjustas Revali Merekooli instruktori eksimus, teatas päästeameti pressiesindaja Mari Rebane. 

Päästeameti tööõnnetuse uurimise kokkuvõtte järgi võttis instruktor suure reisilaeva ristlainetesse sõitmisel põhjendamatu riski, valides koolitatavate vähest meresõidukogemust arvestades vale sõidukiiruse või tehnika. Sama hinnangu juhtunule andis ohutusjuurdluse keskus.

„Päästjatega juhtunu on äärmiselt kahetsusväärne ja me soovime päästjatele kiiret paranemist ja tööpostile naasmist. Meie jaoks oli juhtunu kahtlemata õppetund, millest tulevikuks õppida. Revali merekool on juba teinud samme sarnaste juhtumite edaspidiseks vältimiseks, täiendades muuhulgas veelgi ohutusalast juhendamist,“ ütles Revali Merekooli tegevjuht Tanel Hinno.

Päästeameti päästetööde osakonna juhataja Heiki Soodla sõnul jätkatakse koostööd Revali merekooliga ja juhtunust peavad õppust võtma kõik osapooled.

„Koostöös Revali merekooliga on üle vaadatud õppekava, käidud kohapeal koolituse ja ohutuse taset hindamas. Täna ei ole meil põhjust arvata, et sarnased intsidendid Revali merekoolis jätkuvad, mistõttu päästeamet jätkab koolituste tellimist. Päästeameti õppurite antud tagasiside Revali Merekooli kursusele on üle keskmise kõrge,“ ütles Soodla.

20.-23. septembrini toimus Revali merekoolis merepääste I astme koolituse kolmas kursus, kus osales 14 päästjat. Koolituse praktilise osa käigus suunduti 22. septembri hommikul Tallinna lahele, et demonstreerida ja selgitada paadi käitumist kõrges lainetuses. Selleks kasutati Tallinn-Helsingi liinil sõitvate laevade ahtrilaineid.

Kella 10.50 ajal kukkus laineharjalt maandumisel saadud löögist ühes paadis kolm päästjat ning said viga. Õnnetuse hetkel oli paadis viis päästjat ja kaks instruktorit ning laine kõrgus oli kuni kolm meetrit. Vigastatutest kaks töötasid Nõva, üks Kunda komandos. 

Kahe päästja vigastused kvalifitseeriti raskeks tööõnnetuseks, ühel kergeks tööõnnetuseks. Ühel Nõva päästjal oli selgroos mõra ja teine sai põrutada. Kunda päästja murdis õnnetuses varbaluu. Praegu on kõik kolm teenistujat kodusel ravil.

Päästeamet teavitas tööinspektsiooni kahest raskest tööõnnetusest 23. septembril.

Päästeamet korraldas tänavu riigihanke merepääste I astme koolituse sisseostmiseks, mille võitis AS MSCA ehk Revali merekool. Merepääste koolituse korraldamine on seotud Päästeameti merepäästevõimekuse suurendamisega ja see on esimene kord, kui päästeamet Revali merekoolilt koolitust ostab.

Kokku on planeeritud viia läbi merepääste I astme kursus kaheksale koolitusgrupile. Õnnetusjuhtum leidis aset kolmanda kursuse koolitusel.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments