Valge Daami tegijatel on käsil tihedad tööpäevad, osalejatel on keelatud Haapsalust lahkuda

Liina Valdre

liina.valdre@le.ee

Valge Daam. Lavaproov.Valge Daami proov linnusehoovis pühapäeval. Pildil peaosalised Priit Loog ja Loore Martma. Foto: ANN KAER.

Lava selle aasta Valge Daami lavastuse "Südamega läbi müüri" tarbeks sai Piiskopilinnuse hoovis püsti augusti alguseks. Paar nädalat tehti linnuses proove väikeste gruppide kaupa. Eile sai kogu trupp linnuses esimest korda kokku.

Hoolimata sellest, et ajaline surve on tegijatele suur, lavastaja Aleksander Ots ei muretse.  „Minu süda on rahul. Ma olen täiesti kindel, et tuleb äge asi,” kommenteeris Ots asjade seisu pühapäeva hommikuses proovis. „Muretsemine on asi, mis annab küll tegevust, aga ei vii kuidagi edasi. Küll aga on tänasest alates kõigil osalistel keelatud Haapsalu linna piiridest lahkuda.”

Tihedat tööd on tehtud kogu augusti jooksul, see nädal ootavad nüüd tegijaid ees eriti tihedad päevad. Täna on kavas lausa kolm proovi, kus peamiseks eesmärgiks on saada joonde tehnilised lahedused. Ees ootavad veel muusikaproovid, tegelastele on vaja kostüümid selga saada ning mitmed stseenid tahavad veel tööd ja lihvi.

Peaproov toimub neljapäeval. „Publikuks on eelkõige oma inimesed. See annaks meile vajaliku publikutunnetuse ja jääb võimalus veel teha viimaseid vigade parandusi enne kui me reedel rahva ette tuleme,” selgitas Ots.

Hobuseid seekord ei ole

Tänavust lavastust „Südamega läbi müüri” mängitakse sama moodi linnuse taga platsil, kus möödunud aastal jäeti hüvasti ülimenuka „Valge Daami saladusega”.

Tänavuse lavastuse tekstil, mille on autor on kirjanik Jan Kaus, on varasemate aastatega võrreldes suurem rõhk ajalool. „Tegemist ei ole päris dokumentalistikaga, aga Jan on püüdnud esitada oma versiooni ajaloolisest tõest. Kõik olud ja tegelased on reaalselt siin Haapsalus kunagi olemas olnud. Situatsioonid, millesse näidendi tegelased sattuvad, ja ohud, mis neid ähvardavad, need on kõik kunagi Haapsalus aset leidnud,” selgitas Ots.

Sellesuvises lavastuses on tavapärasest suurem roll tänapäevastel tehnilistel lahendustel, kus märksõnad on video mapping ehk reaalsus, mis luuakse projektorite, animatsiooniprogrammide ja 3D modelleerimise abil. „Me proovime hobuste puudumist kompenseerida sellega, et laseme linnuse õhku. Et näha, mida see täpselt tähendab, tuleb kohapeale tulla,” on Ots kommenteerinud.

Valge Daami lavastustes on alati olulisel kohal olnud muusika, mille on seekord kirjutanud Lea Dali Lion ehk Lea Liitmaa ning Angela Aak. Selle aasta lavastuse tunnuslugu Loore Martma esituses saab kuulata siit.

Selle aasta Valge Daami lavastust saab vaadata 19.-21. augustil. Peaosalised on Loore Martma ja Priit Loog.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
?
7 aastat tagasi

Kas peale etenduse muid üritusi ka Haapsalus toimub VD päevade ajal. Kust leida kava?

prygikoll
7 aastat tagasi

artiklis kirjas küll pole, et on keelatud ja miks on keelatud neil lahkuda.

Osaleja
7 aastat tagasi

Mis mõttes keelatud? Hetkel joon õlut Tallinna raekoja platsil!