Haapsalu peatänav muutub Maitsete promenaadiks

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

maitsete promenaad 2015 TarmulaMaitsete promenaad tuleb seekord veel suurem kui eelmisel suvel. Foto: Arvo Tarmula

Maitsete promenaad laotub Haapsalus lahti teist korda. Tänavatoidupidu hõivab laupäeval vanalinna ja keskpäevast kuni südaööni muutub terve Karja tänav Maitsete promenaadiks.

„Peasüüdlased” on selles loos Hapsal Dietrich ja Tallinna Saltrestoran. Maitsete promenaadi sünnil oli Dietrichi perenaise Mari-Liis Kaabeli sõnul kaks peamist põhjust. „Alustuseks see, et restoranid-kohvikud saaksid inimestele lähemale tulla ja oma sööki-jooki tutvustada. Ja teiseks näidata, et tänavatoit ei ole mitte ainult šašlõkk ega õlist tilkuv friikartul,” selgitab Kaabel.

Söögikohti on Eestis ju palju ja kõiki häid ei oskagi ilma suunava viiteta üles leida. Muidugi on inimesed ka väga oma harjumustes kinni. Maitsete promenaad ongi Kaabeli sõnul just see õige koht, kus eri maitseid ja uusi söögikohti avastada. Samuti veerevad kohale food track’id, eesti keeli lihtsalt toiduautod või ajaloolise nimega autolavkad, mis Tallinnas Kalamajas on endale tänavatoidu kategoorias koha kindlustanud.

Käsitööjäätis ja naturaalse lihaga hamburger ongi juba end paari viimase aastaga masside teadvusse istutanud, aga see pole muidugi kaugeltki kõik, mida saab tänavatoiduks pakkuda ja mis on laias maailmas saanud täiesti tavaliseks nähtuseks. Maitsete promenaadi tegijad ja osalejad tahavadki näidata, et see kõik on võimalik ka Eestis.

Sel aastal on Haapsallu oodata eelmisest korrast veelgi rohkem toidukohti ja seekord on esindatud ka kodukohvikud. „Kindlasti on palju rohkem maitseid kui eelmisel aastal. Toitlustajaid tuleb nii Eestist kui ka välismaalt. Meil on Eesti kööki, Aserbaidžaani, India ja Vahemere kööki.”

Muidugi saab ka käsitööjäätist ja hamburgereid, mille pihv tehakse kohapeal otse ostja silme all otsast lõpuni valmis. Ehk siis palju hästi ja kvaliteetselt tehtud toitu. „Me tahamegi näidata, et tänavatoitu saab teha tervislikumalt, paremini ja kvaliteetsemalt ning see näeb serveeritult tõesti ka ilus välja,” ütleb Kaabel.

Maitsenaudinguid lubatakse seinast seina ja igaüks peaks leidma midagi, mis tema maitsemeeli positiivselt kõnetab. Üks viimasel ajal mühinal populaarsust koguvaid roogi on ceviche, Ladina-Ameerika päritolu toorest kalast valmistatud suupiste, mis tähistab tsitrusviljamahlaga marineeritud tooreid mereande, aktsendiks tasakaalustatud annus tšillit. Haapsalu veinipäevade külalised on selle kala ja krevettidest tehtud versiooniga juba tuttavad, Maitsete promenaadil tehakse seda aga kaheksajalaga.

Kaabel lubab, et eksootilisi ja muidu huvitavaid maitseüllatusi on kuhjaga. „Maitsete promenaad on just väga hea koht, kus saab proovida-avastada palju mitmesuguseid asju, tegemata liiga oma kõhule ja rahakotile – portsud on väikesed ega maksa palju, mõne euro ringis, mis tähendab, et saab rahulikult mööda toidupromenaadi jalutada ja proovida siit-sealt, mis huvitav tundub,” selgitab Kaabel.
Toidu kõrvale pakutakse muidugi ka ohtralt joodavat, nii alkoholiga kui ka ilma.

Toidufestival ise on kõigile tasuta. Päev läbi saab kuulata põnevaid esinejaid ja toidupeole paneb õhtul võimsa lõppakordi Mart Juur oma Haapsalus juba kuulsaks saanud retrodiskoga.

Maitsete promenaadile tuleb terve hulk tunnustatud tegijaid, kuid nimekiri pole kaugeltki suletud. Nimekiri täieneb pidevalt ning kõik söögi- ja joogipakkujad on Haapsallu teretulnud.

Väike vihjenimekiri, keda Maitsete promenaadilt otsida:

Cafe Tallinn
Foodattack
Haapsalu õlu
Restoran SALT
Gotsu
Papa Joe Falafel
Hungry Karl foodtruck
Wagun
Hapsal Dietrich
Estonian Burger Factory
Jaanihanso Siider
Pruulikoda KOLK
Haapsalu Kuursaal
Gelato käsitööjäätis
4 sisters
Õunavabrik
Teeristi Villa kohvik
Trühvel
Lounge AED
Sõõrikusõbrad
Vahvlihaldjad

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ohhhh...rahvas
7 aastat tagasi

häbi peaks olema oma vingumise pärast!! Istuge kodus, va vingatsid! 😀
Nii lahedad üritused Haapsalus, müts maha tegijate ees!!

.
7 aastat tagasi

ilus vihm…paras pursuidele ja kulakutele kes üritavad oma möksiga proletariaati ja lihttöölisi lollitada…

Maitsed
7 aastat tagasi
Reply to  .

Lugupeetud . ! Ma ei tea, miks te mind pursuiks nimetate või kulakuks. Kulakud, muide olid eesrindlikud põllumajandust edendavad talud, kus hoiti loomi, hariti hoolikalt põldu ja peeti lugu oma töötajatest. Kui te seda halvaks peate, siis on meil muidugi erinev maailmavaade ja meil mõlemal on sellele õigus. Olen ka Maitsete promenaadil müümas kuna see on üks võimalus toita oma pere. Meie peres kasvab 4 kooliealist last. Jah, me ei ela sotsiaaltoetustest aga lastega kulub raha siiski päris palju. Valmistusime perega selleks ürituseks päevi. Ettevalmistuses lõid kaasa ka lapsed. Ja teeme seda suure lustiga. Mis on tänapäeval lihttöö? Kas mina… Loe rohkem »

kohalik naine
7 aastat tagasi

mina mäletan. Käisin igal hommikul seal kohvi ja saiakesi söömas ja ühel hommikul vaatasin istudes ja süües oma jalgade poole ning märkasin, et olin erinevad sokid hommikul jalga pannud – läksin kohe koju tagasi. Aga jah, see oli omal ajal hea pakkumisega kohvik. Selle kohviku võiksi taastada ja panna nimeks nostalgiakohvik ja hinnad peaksid ka muidugi odavad olema:)

Sokid
7 aastat tagasi
Reply to  kohalik naine

Tegelikult on erinevad sokid toredad.

kas mäletate
7 aastat tagasi

seal,kus oli saue õllekas, asus kunagi kohvik.Seal pakuti imemaitsvaid saiakesi,eriti maitses mulle nn kohvisai.Hommikul oli seal rahvast palju järjekorras ja osteti ikka kümme saia korraga,need pakkis müüja paberi sisse.Olid teised kuidagi eriti hea maitsega või siis lihtsalt nostalgiline lapsepõlvemälestus…..kas keegi mäletab ?

naljatilk
7 aastat tagasi
Reply to  kas mäletate

Vist.. peaaegu. Aga mitte lapsepõlvenostalgia (pole siin sünd ega sugu– aga mu elu ja elulugu küll). Seal oli viinerid- hapukapsaga, väga maitsvad! Kui “koomasaal “Pidu” ehk tõlkes; piimasaal ” Kodu”- ,minna ei tahtnud (see ju (s) öökla) siis see oli tõega– mõnus “kohvik”, mis ta ju oli ka. Hiljem oli Grill- (kohvik?) Kus sai tõeliselt HEAD grillkana. Ka koju said osta . Vahva aeg oli. Ei mäleta, mis too rahapapper oli. Ja see oli ju ka teie- meie, kohaliku ja mõnusa krimka kirjaniku– Paju Jussi “Hiromandi” kohvik. Selline nostalgia, alates 1978- 2016.. ja ma veel elan siin…

(Y)
7 aastat tagasi
Reply to  naljatilk

häid mälestusi jagad!!

Mõnus
7 aastat tagasi

Mõnus ilm ja aeg minna seeni korjama,kuulata linnulaulu ja puhata.Mets ongi minu maitsete promenaad.

kakaputukas
7 aastat tagasi

Istuda saad lossiplats 4.

Peatänav
7 aastat tagasi

Kas siis Karja tänav on Haapsalu linna peatänav? Me arvasime, et Posti uulits on peatänav. Kes täpselt teab, andku märku.
Ja kusjuures, “öigel” on õigus – eelmise aasta maitseelamused jäidki nõndamoodi meelde – pikad sabad ja istuda-astuda oma suutäitega ei kusagil. Rahvast palju, ruumi vähe.
Haapsalus kohe koonerdatakse nende istekohtade pakkumisega suuremate ürituste aegu.

Madis
7 aastat tagasi
Reply to  Peatänav

Õigus, saad plasttaldrikus suppi ja pead püstijalu ära sööma, istuda tõesti pole kusagil.

hei sm Ving!
7 aastat tagasi
Reply to  Madis

võta siis omale pitsu istumiseks kaasa 😀

Aus
7 aastat tagasi

Tüüpilise eestlase kommentaar on vaid ving ving ving ? Mida te vingute! Vaadake siis kodust olümpiat ja kiruge sealseid saavutusi…

kunn
7 aastat tagasi

Homme hommikust hakkab vihma kallama ja pärastlõunast läheb alles kuivaks.
See üritus kukub läbi. Soovitan pool päeva edasi lükata.
http://www.supersaa.fi/sadetutka/etela-suomi/

Kübe
7 aastat tagasi

Vanasti sai peatänaval kiire ja odava maitseelamuse endise kunstikooli hoovil olevast putkast. Hamburger ja suitsu müüd ka 1 kaupa eraldi pakist. Ka alaealistele. Vot need olid maitsete ajad…