0

Laikmaa muuseum vuntsitakse kunstniku sünniaastapäevaks üles

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Laikmaa majamuuseum on enne kunstniku sünniaastapäeva läbi teinud uuenduskuuri. Paigaldatud on uus valgustus, remonditud aknaid-uksi, katuseid jms.

Muuseumi esimesele korrusel on uus ekspositsioon. Anton Pärna sõnul on majamuuseumisse paigaldatud neli ekraani, kus saab näha tervet hulka Laikmaad puudutavat pildimaterjali nii fotodes kui ka taiestes. „On väga huvitav kuidas tänapäev ja Laikmaa traditsiooniline ekspositsioon omavahel sobituvad,” ütles ta.

Pärn lisas, et kuna Laikmaa kohta on palju materjali ja tegemist on värvika isiksusega, siis on muuseumi eesmärk näidata Laikmaad mitte ainult kunstnikuna, vaid pakkuda ka kultuuriloolisi kohtumisi. Ta tõi näiteks kõikvõimalikud fotod ja postkaardid, mis Laikmaale saadetud.

Põhjalikum näitus Laikmaa loomingust avatakse Haapsalu raekojas 3. juunil. Anton Pärna sõnul pannakse välja kunstniku kullafond – 30 parimat ja tuntumat teost. „Heas mõttes kultustööd jäävad Eesti kunstimuuseumi kogudest jäävad Haapsallu oktoobri lõpuni. Järgmisel kümnendil need tööd vaevalt et uuesti Läänemaale jõuavad,” lisas ta.

Kui varasematel aastatel vaheldusid näitused Laikmaa maja esimesel korrusel, siis nüüd on nende eksponeerimispaik kolitud teisele korrusele, selgitas SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid haldusjuht Märt Maiste. Muudatusi on teisigi. Maja on saanud uue elektrisüsteemi, nõukogude ajal seintele veetud elektrijuhtmestik on asendatud nüüdisaegsega, mis on peidetud seinapaneelide taha. Ruumides on ka uus näitusevalgustus.

Muuseumimaja teisel korrusel saab külastaja nüüd vabamalt ringi liikuda. Näiteks vintskapiakna esisel poodiumil toolil istudes jalga puhata ning uudistada ümbrust ilmselt samast vaatenurgast, kui seda kunagi Ants Laikmaa ise teha võis.

Täna lõuna paiku ruttas Maiste Tallinna, et trükikojast ära tuua muusemi värava kõrvale paigaldatav uus infotahvel. Muuseumi reklaamtahvlid paigaldatakse Maiste sõnul ka Laikmaa bussipeatusesse.

Ants Laikmaa sünnipäeval, 5. mail annab Eesti Post välja ka Laikmaa postmargi. Ennelõunal saab marki Haapsalu postkontorist, pärastlõunal Taeblast.

Fotod: Urmas Lauri Laikmaa majamuuseum 001 Laikmaa majamuuseum 002 Laikmaa majamuuseum 003 Laikmaa majamuuseum 004 Laikmaa majamuuseum 006 Laikmaa majamuuseum 008 Laikmaa majamuuseum 010 Laikmaa majamuuseum 011 Laikmaa majamuuseum 014 Laikmaa majamuuseum 017 Laikmaa majamuuseum 018 Laikmaa majamuuseum 020 Laikmaa majamuuseum 021 Laikmaa majamuuseum 022 Laikmaa majamuuseum 024 Laikmaa majamuuseum 025 Laikmaa majamuuseum 027 Laikmaa majamuuseum 029 Laikmaa majamuuseum 035 Laikmaa majamuuseum 036 Laikmaa majamuuseum 040 Laikmaa majamuuseum 042 Laikmaa majamuuseum 045 Laikmaa majamuuseum 046 Laikmaa majamuuseum 051 Laikmaa majamuuseum 052 Laikmaa majamuuseum 056 Laikmaa majamuuseum 062 Laikmaa majamuuseum 063 Laikmaa majamuuseum 064

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
trackback
Galerii: Ants Laikmaa 150 | Lääne Elu

[…] Vt ka: "Laikmaa muuseum vuntsitakse kunstniku sünniaastapäevaks üles" […]

wpDiscuz