EKRE soovib võimule tulles haldusreformi ümber teha

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Mart Helme. Foto: Arvo Tarmula

mart helme

EKRE juht Mart Helme. Arhiiv

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) võttis pühapäeval vastu deklaratsiooni, milles soovib võimule saades ümber teha haldusreformi, mis partei hinnangul on olemasoleval kujul kahjulik.

EKRE nõuab oma deklaratsioonis haldusreformi peatamist, sest peab valitsuse sundliitmist kohaldavat reformikava potjomkinluseks. Erakonna hinnangul on tegemist asendustegevusega reaalsele regionaalpoliitikale, mis ei paranda Eesti elu, vaid võimendab elu hääbumist maal.

"Olulisi probleeme – omavalitsuste rahastamine ja ülesannete fikseerimine – praegune haldusreform ei lahenda," seisab deklaratsioonis. "Mitut vaest valda kokku liites üht rikast ei saa: kokkuhoid sundliitmise tulemusel koha kaotanud vallavanemate töötasust on kaduvväike, suurenevad logistikakulud. Vajadus teid hooldada, lasteaedu üleval pidada, kooliharidust anda ja sotsiaalabi pakkuda ei vähene."

Praeguse haldusreformi varjatud eesmärk näib EKRE sõnul olevat hoopis omavalitsuste senisest suurem politiseerimine ja juhtimise muutmine Tallinna-kesksemaks. Suurtes ühendatud omavalitsustes võib ennustada kohalike valimisliitude kadumist ja asendumist parteiliste nimekirjadega. Plaanitav reform on teravas vastuolus põhiseaduses ette nähtud kohaliku elu autonoomse korraldamise põhimõtetega. Otsustusõiguse äraviimine väikestest kohtadest hävitab aga kohalikku elu.

"Reformikava kahjustab Eesti demograafilist olukorda ja suretab kohalikku ettevõtlust," seisab EKRE avalduses. "Valdade liitmisel suureneb valdade tegevuseks koondatud raha hulk, mis tingib riigihangete korraldamise ka sellistel puhkudel, millega praegu kohalikud inimesed kohapeal leiba teenivad – näiteks toitlustamine ja lumelükkamine. Võimalus maal endale elatist teenida muudetakse kauge suurfirma kasumiks."

EKRE kavatseb valitsusse saades läbi viia sisulise haldusreformi, mis toob elu maale tagasi. Selleks tuleb muuta omavalitsuste rahastamismudelit: anda neile juurde nii raha, tegevusvabadust kui ka võimu. Samuti on oluline vähendada kasvavat riiklikku bürokraatiat.

"Eesti omavalitsuste kasutuses on napilt neljandik avaliku sektori eelarvest," kirjutatakse EKRE deklaratsioonis. "Selle näitajaga on Eesti Euroopa Liidu riikide seas üks viimaseid. Põhjamaades liigub omavalitsuste eelarvetes enamasti üle poole avalikust rahast. Omavalitsustele tuleb anda ka võimalus omavahelise koostöö tegemiseks, ühisettevõtete loomiseks ja erinevate asutuste ühishaldamiseks."

EKRE hinnangul on koostöös ettevõtjatega vaja käivitada pikaajalised avaliku sektori mentorlus- ja investeerimisprogrammid väikelinnades ning valdades, et luua uusi töökohti toidu-, puidu-, masinaehituse ning muudes töötleva tööstuse valdkondades. Selleks vajaliku raha leidmiseks tasub kaaluda pikaajaliste riigi võlakirjade emiteerimist.

EKRE arvates ei anna valdade mehhaaniline kokkuliitmine mingit kasu. "Praegused omavalitsuste piirid tuleb sisuliselt üle vaadata ja joonistada uued piirid selle järgi, kus inimesed tegelikult elavad ja liiguvad ning millised piirkonnad omavad ajaloolist ja kultuurilist sidet," seisab avalduses. "Efektiivse haldusreformi käigus tuleb kaotada maavalitsused, mis muutuvad suuremate valdade tekkides mittevajalikuks. Maavalitsuste asemel tuleb anda omavalitsusliitudele avalik-õiguslik funktsioon, selged kohustused ja õigused. Maavalitsuse ülesanded on võimalik jaotada omavalitsuste, omavalitsusliitude ja riigiasutuste vahel."

EKRE juhib tähelepanu tõigale, et Lätis viidi haldusreform läbi samadel alustel, nagu tahab valitsus teha Eestis. "Vaatamata valitsuse ilukõnedele kaugenesid võim ja teenused inimestest, omavalitsuste kulud kasvasid, finantseerimisvõimekus ei suurenenud, maapiirkondade tühjenemine jätkus ning sunniviisiliselt kokku pandud omavalitsuste inimesed ei sulandunud kokku, vaid jäid endiselt kiikama isesuunas," kirjutab EKRE enda avalduses ja lisab, et Eesti peab naaberriigi vigadest õppima.

Praeguse valitsuse haldusreform tuleb EKRE hinnangul seisma panna, sest ainult selline reform, mis arvestab tegeliku eluga, toob ettevõtluse ja elu maale tagasi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ardi
8 aastat tagasi

Populism–ütlete? Lugege korralikult ja mõtelge ka väheke.

vaataja
8 aastat tagasi

Ärge ometi neid küll võimu ligi laske

eksole
8 aastat tagasi

puhas populism.

pets
8 aastat tagasi

H

eree
8 aastat tagasi

Leenu . Nagu näha siis praegune valitsus ei tea sammuti mis riigi juhtimine tähendab . Osatakse ainult skeemitada ja rahvast enamvähem vait sundida . Raha tuleb ka sujuvalt tasku panna ja kõik.maha vaikida . Üritatakse riigikogu salvestusi ära kaotada et kunagi nende lollused valja ei tuleks . Varsti aga kui seis on nii hull et pole.midagi teha lükkataksegi koik tuimalt myyki ja soojal maal villa juba ootab . Ja meie jaame siia raakima et on ikka halvad need inimesed . Nemad aga elavad luksuslikku elu mujal .vanasti käituti siukestega väga julmalt . Tänapäeval inimene muliseb oma viha kommides ja teistega… Loe rohkem »

Leenu
8 aastat tagasi

Loodan samuti võimu vahetust ,kuidas aga ekre selle haldusreformi nii korraldab nagu kirjas. Olen kindel ,et mingit suurt muutust( parem maaelu ) ei tule ega saagi tulla. Kahjuks ei kujuta nad ette mis see riigivalitsemine on. Aga jõudu selleks ikkagi !

Vvvv
8 aastat tagasi

See on täiesti õige jutt, praegu käib kogu haldusreform reformarite taktikepi järgi, see on nag nende viimane agoonia. Tahaks nagu midagi teha, aga vot ,seda tarkust ei jätku. See on nende viimane püüdlus kuidagigi võimust kinni hoida. EKRE le aga jõudu,keegi peaks ju Eesti paremale kursile viima. Kui reformarid oleks riigi rahaga riigi asju ajanud,oleksime juba 5 rikkama hulgas, aga oma taskud on tähtsamad